szerző:
MTI

Neelie Kroes EU-biztos szerdán nyilatkozatban üdvözölte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) az előző napon szakértői értékelést adott a magyar médiaszabályozásról. A médiaügyekért felelős uniós biztos szerint az ET megállapításai "független megerősítését jelentik annak, hogy az Európai Bizottságnak igaza volt, amikor aggályokat táplált a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban".

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára kedden telefonon közölte az MTI brüsszeli tudósítójával, hogy még komoly aggályai vannak a magyar médiaszabályozással kapcsolatban, bár üdvözli az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítási javaslatokat.

Elmondta, hogy a nap folyamán válaszlevelet küld Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek. Navracsics korábban levélben tájékoztatta őt a médiatörvény módosítására vonatkozó elképzelésekről, kérve az Európa Tanács véleményét ezekkel kapcsolatban.

A 47 európai országot átfogó - elsősorban a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő - Európa Tanács főtitkára üdvözölte a Navracsics által neki megküldött módosítási javaslatokat, valamint azt a tényt, hogy az ET és Magyarország között folyamatos az építő szellemű párbeszéd ebben a kérdésben.

Szerinte a magyar fél által tervbe vett módosítások "többé-kevésbé" választ adnak a törvénnyel kapcsolatos aggályokra, ám az Európa Tanács meglátása szerint továbbra is komoly aggodalomra ad okot a törvénynek az a része, amely a szabályozó testületek kinevezési eljárását rögzíti.

A Kroes hivatala által közzétett tájékoztatás három pontot emelt ki az ET szakvéleményéből. Eszerint az egyik pont az újságírói forrásvédelem szabályainak megerősítését javasolja, a büntető ügyekkel kapcsolatban az ET által túlzónak ítélt forrásfelfedési kötelezettségszabás eltörlése révén.

Neelie Kroes
©

Emellett az Európa Tanács szakértői egyértelmű, tiszta szabályozást sürgetnek a médiatartalomra vonatkozó követelmények terén. Harmadrészt az ET-szakvélemény fellebbezési jogot tart szükségesnek a média- és hírközlési biztos döntéseivel szemben, valamint elvárja a szabályozó testületek kinevezési eljárásának politikamentessé tételét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!