szerző:
MTI / hvg.hu

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

2013 novemberében jelentették be, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött: az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől. Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke elmondta, hogy a becsületbíróság öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg határozatát, de a végső döntés az államfő kezében lesz.

A magyar kormány megdöbbenését fejezte ki a becsületbíróság döntése miatt. A nemzetpolitikai államtitkárságtól közölték: a magyar állam nem szólhat bele abba, hogy a román állam kit tüntet ki, de Tőkés László egyike azon emblematikus személyiségeknek, aki mellett kötelességének tartja felemelni szavát. 

Tőkés László pert indított a bukaresti táblabíróság közigazgatási részlegén a román elnöki hivatal keretében működő becsületbíróság ellen, de a román legfelsőbb bíróság jogerősen is úgy döntött: érvényben marad a kitüntetés megvonásáról szóló határozat.

Klaus Iohannis román elnök csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!