szerző:
hvg.hu

Ciprusra térítette az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő belföldi járatát egy férfi kedd reggel. Azt állította, robbanóöv van rajta. Ám egyszer csak elengedte a túszul ejtett gyerekeket és a nőket, majd végül a többi utast is. Úgy tudni, a volt feleségének, egy ciprusi nőnek szeretne levelet küldeni, és menedékjogot kér Cipruson. A ciprusi elnök is megerősítette, hogy nem terrorcselekmény történik, a gépeltérítő egy "szerelembe belebetegedett Rómeó". Volt feleségét a helyszínre hívták. Magyar idő szerint 14 óra előtt őrizetbe került a géprabló.

Eltérítették az EgyptAir Alexandria–Kairó-járatát kedd reggel. A gép Larnaca repülőterén landolt. A repülőteret további értesítésig lezárták.

A kezdeti hírek szerint 81 utas ült az EgyptAir utasszállítóján, de az AP később az egyiptomi légügyi hatóságra hivatkozva azt írta, korábban téves adatot közöltek, és csak 55 utas, valamint az ötfős személyzet tartózkodott a gépen. Az alexandriai repülőtér vezetője szerint a gép 26 külföldi utasa közül nyolcan amerikaiak, négyen britek, négyen hollandok, ketten belgák, ketten görögök, rajtuk kívül egy-egy francia, olasz és szíriai állampolgár is ült a gépen. Három külföldi állampolgársága nem ismert. A brit külügy már felvette a kapcsolatot a ciprusi és egyiptomi hatóságokkal a brit állampolgárok ügyében.

©

9 óra után a túsztárgyalások eredményeként a gépeltérítő elengedte a gépen tartózkodók közül a nőket és a gyerekeket, majd 20 perccel később a többi utast is, leszámítva a személyzetet és öt külföldit – tweetelte a légitársaság. A Guardian helyszínen tartózkodó tudósítója ugyanakkor arról írt, hogy még mindig 18 utas tartózkodik a kifutópályán veszteglő gépen. A gépen lehet még 2 brit, egy olasz és egy ír állampolgár.

©

A BBC magyar idő szerint 11 órakor már úgy tudta, hogy a túszejtő az összes utast elengedte, az eltérítő egyedül ül a gépen, a Guardian viszont fél 12-kor az egyiptomi légügyi hatóságra hivatkozva azt írta, hogy még heten vannak a gépen, köztük három utas. Tehát erősen ellentmondó hírek érkeztek a reptéri helyzetről.

Fél 2 körül az a hír jött a larnacai reptérről, hogy további 4 utas lejutott a gépről. Egy videó is jött arról, ahogy egy ember lelopódzik a repülőről.

Annyi biztos, hogy a gépről kiszabadult utasokat továbbutaztatják Kairóba.

Az AP egy ciprusi illetékestől úgy értesült, hogy a gépen bombát sejtettek. Egy utas szerint a merénylő robbanóövet viselt – írta a BBC, és erről adott hírt a Twitteren az EgyptAir is. A légitársaság hivatalos oldala lebénult.

"Ez nem terrorista, ez egy idióta"

A Kairóba tartó gép alig egy órával felszállás után leszállt Larnaca repülőterén, a gépeltérítő követelésére. A repülőteret lezárták. A vészhelyzetről elsőként Omar al Jamal pilóta adott hírt, hozzá lépett oda a robbanóövvel felszerelt utas, és arra kényszerítette, hogy vigye Ciprusra a gépet. Egy utas utólag arról számolt be, hogy egyszer csak a gép személyzete elkérte az irataikat, és ez lett gyanús neki, mivel hogy belföldi járaton ültek. Nem sokkal ez után a gép meg is kezdte a leszállást.

Lapértesülések szerint a gépeltérítő amerikai–egyiptomi kettős állampolgár.

Az EgyptAir délelőtt sajtótájékoztatóján elhangzott: a férfi ugyan azt állította magáról, hogy robbanóövet viselt, ám arról nem tudtak meggyőződni, hogy valóban így van-e. Először Isztambulba akarta téríteni a gépet, ezt azonban megtagadta a pilóta, mondván, ahhoz nincs elég üzemanyaguk.

Megismerve a gépeltérítő motivációit, egy egyiptomi külügyi illetékes név nélkül azt mondta,

ez nem terrorista, ez egy idióta.

Az egyiptomi külügyi szóvivő utóbb azt közölte, ő biztosan nem adott ki ilyet, de hát nem is hivatalos volt a közlés.

Alább pedig a ciprusi elnök látható: túszdrámát és gépeltérítést még ilyen vidáman nem jelentettek be:

Ezidáig az események főszereplője, a gépeltérítő nem fogalmazott meg semmilyen konkrét követelést.

Nem terror, hanem szerelem?

Úgy tudni, a gépeltérítő követelte, hogy levelet küldhessen egy ciprusi görög nőnek, és menedékjogot kér Cipruson. A Telegraph úgy tudja, a férfi a volt feleségével akarta felvenni a kapcsolatot, a nőt a helyszínre hívták, hogy részt vegyen a férfi győzködésében, azóta meg is érkezett. A Guardian tudósítója szerint a robbanóövvel felszerelt férfi négyoldalas levelet írt az asszonynak, Marina Parashkounak.

A ciprusi elnök is megerősítette, hogy nem terroristáról, hanem egy "szerelembe belebetegedett Rómeóról van szó".

Az egyiptomi állami tévé közzétette a feltételezett gépeltérítő fotóját. Meg nem erősített hírek szerint a 40 éves férfi az egyesült államokbeli Atlantában PhD-hallgató; orvostudományt vagy állatorvoslást tanul. Az azonban kiderült, hogy az alábbi tweetben megnevezett Ibrahim Samaha nem a gépeltérítő, hanem egy egyiptomi egyetemi tanár. A név helyesen:
Seif Eldin Mustafa.

Azt nem tudni, hogy az állami média által közzétett kép is fals-e.

A fligthradaron így követték az eltérített gép útját:

©

Elkapták a gépeltérítőt

Magyar idő szerint 14 óra előtt közölte a rendőrség, hogy őrizetbe vették az egyiptomi repülőgép eltérítőjét. A ciprusi televízió szerint a férfi feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a még gépen maradt hét túsz is kiszabadult.

A ciprusi külügyminisztérium a Twitteren számolt be az akció végéről. A gépen maradt hét túsz is kiszabadult, valamennyien épségben kiszabadultak, a túszdráma vérontás nélkül végződött.

Az egyiptomi kormányfő kedden újságíróknak azt mondta: az egyiptomi állampolgárságú géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék tettének valódi indítékát, amely továbbra is homályos.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!