szerző:
MTI

A brit miniszterelnök szerint 2021-ben válhat véglegessé országa európai uniós tagságának megszűnése, kétéves átmeneti időszakot követően.

Theresa May Firenzében mondott beszédet kormányának célkitűzéseiről a Brexit utáni időszakra. Ebben kijelentette: a Brexit eredetileg tervezett időpontjában, 2019 márciusában várhatóan sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió nem lesz még abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassa az új alapokra helyezett kapcsolatrendszer feltételrendszerét.

A brit kormányfő szerint az átmeneti időszakban a két fél továbbra is hozzáférne a jelenlegi feltételekkel egymás piacaihoz, de az abban az időszakban újonnan Nagy-Britanniába érkező uniós munkavállalók számára létre kell hozni egy regisztrációs rendszert.

May szerint azt, hogy az átmeneti időszak mennyi ideig tartson, annak kell majd meghatároznia, hogy az új feltételrendszer meghonosítása mennyi időt vesz igénybe. A reális időtáv, mondta, két év lehet.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kilépési folyamat óhatatlanul nehéz folyamat lesz, mindenkinek közös érdeke azonban, hogy a tárgyalások sikerre vezessenek.

Úgy fogalmazott: London azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradnának a külföldi EU-állampolgárok, méghozzá ugyanolyan feltételekkel, mint eddig. Meg is köszönte a tagállamokból érkező munkavállalók hozzájárulását a britek jólétéhez. Kijelentette, hogy egyértelmű és valós garanciát kíván nyújtani a más EU-országokból érkezett munkavállalók jogainak érvényesülésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!