Belevágtak, és az évtized konyhai trendjét hozták létre

Csíki Sándor

5 perc

2019.09.23. 12:50

2019.09.23. 13:05

Az 1929-ben alakult amerikai kulináris szövetség felkér csaknem 700 séfet, jelöljék meg, mit tartanak az új év legfontosabb trendjeinek. A séfek top 10-es rangsorában a hetedik helyre az „új metszésű húsok” kerültek.

Az új metszésű húsok (Denver steak, Chicago Flat Iron steak, Tri-Tip steak stb.) fogalma a 2010-es években honosodott meg a nemzetközi kulináriában. 2013-ban már a megkérdezett séfek 76%-a gondolta trendinek az új metszésű húsokat, és 2015-ben a kategória bekerült a top 10-be, ahol stabilan őrzi pozícióját. De miről is beszélünk? Valóban van új a nap alatt?

Alain Senderens, a „nouvelle cuisine 2017-ben elhunyt három Michelin-csillagos atyja szerint a vendégek időről időre „elvárnak egy kis őrültséget” is. A „kis őrültség” iránti igény nagy, a trendek élvonalába került új metszésű húsok felfedezésének egyik gerjesztője. Pedig könnyen lehet, hogy az „újdonság” nem is új keletű. Kell a „hype”.

Bábeli zűrzavar

Meglehet, az is elég lenne, ha tisztában lennénk vele, hányféleképpen „tálalhatják” nekünk ugyanazt. A húsokhoz kötődő elnevezések nehezen áttekinthető világában ugyanis egyazon húsrészt számos névvel illethetnek.