Eurázsiai közös pénz? Moszkva és Peking beleköphet Matolcsy levesébe

Sztojcsev Iván

7 perc

2019.11.20. 06:01

2019.11.20. 14:05

Évszázadokon át elképzelhetetlen volt, hogy országok lemondjanak a saját pénzről, ma már sejtjük, hogy a legsikeresebb út a közös deviza használata. De egyáltalán nem mindegy, mely államok állnak össze, hogy közös pénzük legyen, és az sem, milyen feltételekkel vezetik be azt.

„Eurázsia államai közös pénzt használnak majd a jövőben, amely digitális lesz, az aranyon és az elektromosságon alapul majd.”

Nem egy sci-fi írójának utópisztikus gondolata ez, hanem Matolcsy Györgyé. A jegybankelnök arról is írt, hogy

a közös európai pénz egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges alapfeltételek szinte egyike sem volt meg.

Közgazdasági elméleteket bemutató cikksorozatunk mostani részében azt járjuk körbe, milyen egy jól működő monetáris unió, és mi mindenre van szükség ahhoz, hogy létrejöjjön.

A közgazdászok a gazdaságpolitikai integrációnak 6 vagy 7 lépcsőfokát határozzák meg. Ezek a következők:

  • kereskedelempolitikai kedvezmények két vagy több ország között,
  • szabadkereskedelmi övezet,
  • vámunió,
  • közös piac (ebben az áru, a munkaerő és a tőke már szabadon mozoghat),
  • gazdasági unió (részben már közös gazdaságpolitikai döntésekkel),
  • monetáris unió, közös pénzzel, közös jegybankkal, de még részben önálló gazdaságpolitikai döntéseket hozó kormányokkal,
  • és bár sok közgazdász vitatja, hogy a politikai uniót érdemes-e ebbe a felsorolásba belevenni, de ha igen, akkor egyértelműen ez a legmagasabb szint.
Egy másik közgazdaság

A közgazdaságtan csak akkor unalmas, ha rosszul magyarázzák el – máris sokkal izgalmasabb lesz, ha kiderül, hogy a mindennapi életünket hogy érinti. Cikksorozatunkban fontos közgazdasági elméleteket mutatunk be, szigorúan azt figyelve, miért fontosak ezek mindannyiunk számára. Az első részben a Nash-egyensúlyt mutattuk be, a másodikban a jegybanki alapkamattal és más kamatdöntésekkel foglalkoztunk, a harmadikban az információs aszimmetria volt a téma. Ezúttal a monetáris uniók elméletét nézzük át.