Fideszes körökben gáncsolták el Orbán kultúrharcosainak nyomulását

Hamvay Péter

5 perc

2019.12.11. 18:00

2019.12.11. 18:17

Pártállami időket idéző hatalomra tört Demeter Szilárd és Vidnyánszky Attila a magyar kultúrában. A nevükre írt kormánypárti törvény legképtelenebb ötleteit végül épp a Fideszben fúrták meg. Az Nemzeti Kulturális Alap megmenekült, azonban a kultúrharcosok csak csatát vesztettek, nem háborút.

Pintér Béla hiába tanulta be dühös beszédét, mire színpadra lépett a Madách téren hétfőn összegyűlt tömeg előtt, már újra is írhatta.

Hát mégsem szúrnak szíven minket?

– kérdezte kételkedve. Ám nem csak ő volt meglepve. Ritka pillanatnak lehettünk ugyanis tanúi: amilyen hirtelen jött az egész pályás letámadása, olyan gyorsan vissza is vonult a kormány.

A kulturális területet átalakító törvénymódosítás elleni többezres demonstrációnak és az addig összegyűlt ötvenezer tiltakozó aláírásnak is köszönhetően már aznap délelőtt szelídebb formában került a módosítás a parlament elé. Kimaradt belőle a leginkább támadott két elem, a tízmilliárdos költségvetésű mecénásszervezet, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszüntetése és a független színházak működési támogatásának megvonása.

Ezzel ugyanis, a szocialista időkhöz hasonlóan, szinte teljesen központi irányítású lett volna a kultúra finanszírozása. A függetleneknek még az a néhány milliós – bár pályázati alapon, sokszor késve, botrányok között kiosztott, de többé-kevésbé fixnek mondható – támogatása is megszűnt volna, ami némi biztonságot jelent számukra. És amiből Pintér büszke szónoklata szerint olyan fájó darabok születnek, amelyeket a NER elitje is nézni szeret az unalmas kurzusdarabok helyett.