Céltévesztés Iránban: nemcsak a lelőtt ukrán gép miatt van bajban az ajatollah

4 perc

2020.01.16. 14:00

Az ukrán utasszállító repülő tévedésből történt lelövése és az újabb kormányellenes tüntetéshullám jelzi, hogy Iránt szétfeszítik a katonai konfliktusok és a gazdasági nehézségek.

Szinte egyik hétről a másikra vesz teljes fordulatot az iráni közhangulat. Vasárnap óta minden nap utcákra vonultak az emberek, azon feldühödve, hogy a rezsim eleinte letagadta: a Forradalmi Gárda rakétái múlt szerda hajnalban tévedésből lőtték le az ukrán légitársaság Teheránból éppen felszállt gépét.

Azt hazudják, hogy Amerika az ellenségünk, de az ellenség itt van

– kiabálta a tiltakozók egyik csoportja egy teheráni egyetemen. Máshol azt skandálták, hogy "Le a diktátorral!", egyértelműen Ali Khamenei legfőbb vallási és politikai vezetőre utalva.

Valóban óriási blamázs, hogy az USA-val szembeni katonai feszültség és készenléti riadó közepette egy polgári repülőt sikerült leszedni. A fedélzeten lévő mind a 176 ember szörnyethalt, többségében iráni és kanadai állampolgárok voltak. A hatóságok eleinte hajtómű-meghibásodást emlegettek, de nem sokkal később az amerikai és a kanadai hírszerzés már jelezte, hogy rakéta találta el a gépet. Azóta az is kiderült, hogy nem is egy.

A tragédia után három nappal azonban az iráni vezetés úgy döntött, hogy beismeri a hibát, hiszen amatőr videókon is látszott: a szerencsétlenül járt gépet eltalálta valami. Bár a nemzetközi reakciók inkább visszafogottak voltak, Iránban nehezebben viselték a hazudozást. Ráadásul a teheráni kormány a felelősséget igyekezett részben az USA-ra kenni, mondván, Donald Trump amerikai elnök „kalandor politikája” vezetett a szörnyűséghez.