Több ezer forintnyi összegért ad egy sima vekni kenyeret, mégis viszik, mint a cukrot

3 perc

2022.08.28. 06:30

Nem tűr kompromisszumot sem az alapanyagok, sem a módszerek terén egy franciaországi pék, emiatt a konkurenciához képest aranyáron tudja csak árulni portékáit. Mégis sikere lett.

„Megőrültél? Párizsban akarsz pékséget nyitni, ahol minden sarkon van már egy?”

– kérdezte a lánya Adriano Faranót még 2019-ben. Az eredeti szakmájára nézve újságíró nápolyi férfi azonban tudta, mit csinál. Bár akkor már közel tíz éve élt a Szilícium-völgyben, ahol egy újság szerkesztése mellett a Stanford Egyetemen volt ösztöndíjas, esténként otthon viszont megszállottan próbálkozott a „kompromisszummentes” kenyérsütéssel a saját maga építette kemencében. Azért ragaszkodott ehhez, mert meggyőződése, hogy „a kenyerek 99 százaléka megbetegít minket. Még a legdrágább biokenyerekből is 5-10 százalék glutén marad bennünk emésztés után.” De ártalmas a kenyértésztákba kevert túl sok só, a több mint tucatnyi adalékanyag, valamint a gyors (például sör)élesztők használata, arról nem is beszélve, mennyi műtrágyát, növény- és gyomirtót öntenek növekedés közben a gabonára.