Hyundai
Hyundai

Összepakolni a családot egy hétvégi autós kiruccanáshoz vagy hegyi túrához mindig izgalmas és kihívásokkal teli feladat, még akkor is, ha rutinos szülőkről van szó. Nem beszélve az autóról, amit ilyenkor rendszerint addig tömünk fontos holmival, amíg fér bele. Mivel az autó épsége mindig „nagyon fontos”, adunk pár tippet, hogyan védheti meg azt a családtól, és a hétvégi kiruccanás viszontagságaitól.

Az előrejelzések szerint napos szeptember várható, így felesleges otthon ülni a lakásban. Érdemes inkább megtervezni egy hétvégi kirándulást: például egy könnyed túrát a budai hegyekbe, esetleg a Bakony erdőibe, vagy a Mátrába. Ezek nincsenek is túl messze, akár egynapos, de egy egész hétvégés programba is belefér. Mindenhol remek túraútvonalak vannak, a terepek változatosak, kisebb és nagyobb gyerekkel, kutyával is élvezhető. Ha egy kicsit különlegesebbre vágyik, akkor a Káli-medencébe utazzon el: egyrészt minden faluban barátságos vendéglők, termelői piacok, borok és kedves emberek várják, másrészt olyan egzotikus helyet, mint a szentbékállai kőtenger, keveset látni. 

Még ha kiruccanásnak is nevezzük a dolgot, akkor is legalább egy heti ruhát, élelmet és kiegészítőt visz magával egy család, mert minden eshetőségre fel kell készülni. Nőknek, anyáknak ez egy igazi logisztikai kihívás, míg a férjek és apák az útvonal megtervezéséért, a megfelelő infrastruktúra biztosításáért, tehát az egész család élvezetes és zökkenőmentes utaztatásáért felelősek.

A nyugodtabb hétvége érdekében ezért jó, ha ezeket betartjuk:

1. Tervezzük meg előre, hogy gyalogos túrát szeretnénk, vagy kerékpárost: mindkettőre remek útvonalakat találhatunk a fenti desztinációkon. Biciklis kirándulás esetén akkor kezd bonyolódni a helyzet, hogy ha a család legalább négytagú. Ilyenkor meg kell oldani minimum két felnőtt, illetve a  gyermekkerékpárok szállítását is, ami nem mindig triviális. Az autókat nem arra tervezték, hogy kerékpárt cipeljenek, és általában elég hely sincs bennük ennyi biciklinek. Így választhatunk autótetőre szerelt vagy az autó hátuljára (vonóhorogra) erősíthető kerékpártartó közül. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, ezért válasszuk azt, amelyik a leginkább passzol a szokásainkhoz, időnkhöz.

©

Az a lényeg, hogy a végeredmény ne így nézzen ki:

©

2. Akár régi, akár új autóval utazunk, a csomagtér biztosan hamar koszos és foltos lesz. Elkerülhetetlenek az olajos szennyeződések, ragadni fog a sáros csizmáktól, a kiöntött üdítőtől, kifolyt ételtől. Ilyenkor betehetünk hátra egy jó műanyag dobozt vagy kosarat, esetleg egy speciális csomagtér tálcát: a lényeg, hogy megvédjük a szépen porszívózott csomagtartószövetet.

©

3. És ha már itt tartunk: ugye milyen kellemetlen, amikor nagyobb, nehezek csomagok ki-be húzogatásakor össze-vissza karcoljuk a lökhárítót? Ennek megelőzésére érdemes beszereznünk egy csomagtér peremvédőt, amivel nem kell többé aggódnunk az ilyenkor szerzett sérülések miatt.

©

4. A nyári, tengerparti vagy balatoni kirándulások alkalmával jól jöhet némi napvédelem. Ugyanez akkor is igaz, ha egy késő őszi hétvégére ruccan ki a család: a hajnali fagyok a szabadon ég alatt hagyott gépkocsit sem kímélik. Tükörnél rögzített jegesedés és napsugárzás elleni takarót minden autó megérdemel, ha nincs lehetőségünk azt garázsban tartani.

©

5. Mielőtt még elindulnánk a hétvégénkre, menjünk el vásárolni! Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ha régóta nem ellenőriztük, hogy van-e például desztillált víz vagy tartalék motorolaj a csomagtartóban, akkor ezekről mindenképpen gondoskodjunk. És ha már bevásárlóközpontban vagyunk, figyeljünk oda a bevásárlókocsik által okozott karcolásokra is! 

Történhet persze olyan dolog is egy csodálatos családi hétvége során, amire nem tudjuk felkészíteni az autónkat, akkor sem, ha nagyon odafigyelünk.

©


Az oldalon elhelyezett tartalom a Hyundai Holding Hungary közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.