szerző:
automenedzser.hu

Újabb szigorú intézkedések nélkül 2010-ig nem sikerül elérni azt a célt, hogy 2010-ig 5,75 százalékban biüzemanyagot használjanak az európaiak. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési EU-biztos szerdán ismerteti az új stratégiát.

„Jó irányba haladnak a dolgok, de nem elég gyorsan” - írta Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a Parlamenti Híradó legutóbbi számában.

Egyelőre csak ösztönöznek
A mezőgazdasági biztos szerdán ismerteti az EU újabb stratégiáját, amelynek célja fellendíteni a bioüzemanyag-termelést, ezt a viszonylag új iparágat. A stratégia hét prioritást rögzít, ezek többnyire ösztönző jellegűek, a tagállamok ambícióját, elkötelezettségét igyekeznek javítani, de az sem kizárt, hogy még ez év vége előtt egyszerűen kötelezővé teszik a bioüzemanyag-termelés bevezetését az EU-tagországokban.

 „Nem számíthatunk örökké a „fekete aranyra” energiaszükségleteink fedezésében. Valószínű, hogy a jövő aranya zöld lesz, ezért a tagállamokat már most biztatni kell a bioüzemanyag előállítására és használatára” - mondta Mariann Fischer Boel.

Tudósok szerint a közlekedés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26 százalékáért az Európai Unió területén. A légszennyezés mértékét jelentősen csökkenteni lehetne, ha a dízelhez vagy a benzinhez bizonyos százalékban bioüzemanyagot adagolnának.

Lehetőség a közép- és kelet-európai gazdáknak
Kötelező termelési kvótákról egyelőre nem folytak egyeztetések, erre csak azt követően kerül sor, hogy a Bizottság átvizsgálja jelenlegi direktíváját. A mezőgazdasági biztos tervei a bioüzemanyag iránti kereslet fellendítését, termelési és forgalmazási hálózatok kialakítását, a második generációs üzemanyagok kialakítását célzó kutatások fellendítését szolgálják. Az új stratégia ugyanakkor kereskedelmi lehetőségeket is vázol, és intézkedéseket javasol a bioüzemanyagnak a fejlődő országokban való elterjesztésére.

Az új tervek az európai gazdálkodókat közvetlenül is érintik. A 2003-as mezőgazdasági reformcsomag részeként az EU mezőgazdasági miniszterei úgy döntöttek, hogy 45 eurós támogatást nyújtanak minden olyan hektárért, amelyen bioüzemanyag előállítására alkalmas növényt termelnek. „Az ilyen növények termesztése új lehetőségeket kínál a gazdáknak, főként a közép- és kelet-európai tagállamokban” - vélekedett Mariann Fischer Boel.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Jövőre már bioüzemanyagot tankolhatunk

Megjelennek jövőre a magyarországi kereskedelmi forgalomban a bioüzemanyagok, amelyből az európai uniós célkitűzésekkel összefüggésben 2005-ben várhatóan 6 ezer tonnát, 2010-ben pedig már 36-45 ezer tonnát használnak fel

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést