szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Újabb szigorú intézkedések nélkül 2010-ig nem sikerül elérni azt a célt, hogy 2010-ig 5,75 százalékban biüzemanyagot használjanak az európaiak. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési EU-biztos szerdán ismerteti az új stratégiát.

„Jó irányba haladnak a dolgok, de nem elég gyorsan” - írta Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a Parlamenti Híradó legutóbbi számában.

Egyelőre csak ösztönöznek
A mezőgazdasági biztos szerdán ismerteti az EU újabb stratégiáját, amelynek célja fellendíteni a bioüzemanyag-termelést, ezt a viszonylag új iparágat. A stratégia hét prioritást rögzít, ezek többnyire ösztönző jellegűek, a tagállamok ambícióját, elkötelezettségét igyekeznek javítani, de az sem kizárt, hogy még ez év vége előtt egyszerűen kötelezővé teszik a bioüzemanyag-termelés bevezetését az EU-tagországokban.

 „Nem számíthatunk örökké a „fekete aranyra” energiaszükségleteink fedezésében. Valószínű, hogy a jövő aranya zöld lesz, ezért a tagállamokat már most biztatni kell a bioüzemanyag előállítására és használatára” - mondta Mariann Fischer Boel.

Tudósok szerint a közlekedés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26 százalékáért az Európai Unió területén. A légszennyezés mértékét jelentősen csökkenteni lehetne, ha a dízelhez vagy a benzinhez bizonyos százalékban bioüzemanyagot adagolnának.

Lehetőség a közép- és kelet-európai gazdáknak
Kötelező termelési kvótákról egyelőre nem folytak egyeztetések, erre csak azt követően kerül sor, hogy a Bizottság átvizsgálja jelenlegi direktíváját. A mezőgazdasági biztos tervei a bioüzemanyag iránti kereslet fellendítését, termelési és forgalmazási hálózatok kialakítását, a második generációs üzemanyagok kialakítását célzó kutatások fellendítését szolgálják. Az új stratégia ugyanakkor kereskedelmi lehetőségeket is vázol, és intézkedéseket javasol a bioüzemanyagnak a fejlődő országokban való elterjesztésére.

Az új tervek az európai gazdálkodókat közvetlenül is érintik. A 2003-as mezőgazdasági reformcsomag részeként az EU mezőgazdasági miniszterei úgy döntöttek, hogy 45 eurós támogatást nyújtanak minden olyan hektárért, amelyen bioüzemanyag előállítására alkalmas növényt termelnek. „Az ilyen növények termesztése új lehetőségeket kínál a gazdáknak, főként a közép- és kelet-európai tagállamokban” - vélekedett Mariann Fischer Boel.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Jövőre már bioüzemanyagot tankolhatunk

Megjelennek jövőre a magyarországi kereskedelmi forgalomban a bioüzemanyagok, amelyből az európai uniós célkitűzésekkel összefüggésben 2005-ben várhatóan 6 ezer tonnát, 2010-ben pedig már 36-45 ezer tonnát használnak fel

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik