szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Csupa bőr, csupa kényelem, csupa kényeztetés. A Nissan Pathfinder a terepjárók között is méltóságot vív ki méreteivel és pazarságával. Kár, hogy menettulajdonságai nem ennyire meggyőzőek. Nem a sietős emberek autója, de azoké, akik mindig odaérnek.

© hvg.hu
Az autó kulcs nélkül indul, egy indítókar elfordításával kelthető életre a 2500 köbcentis 403 Nm-es nyomatékú motor. Az ajtók nyithatók távirányítóról is, de a kilincseken lévő gombok megnyomásával is. Arra viszont figyelni kell, hogy ne zárjuk be a kulcsot, bár betanítható a rendszer arra is, hogy ilyenkor figyelmeztessen. A betanításról jut eszembe, hogy a vezetőülés, valamint a tükrök személyre szabhatóak, ha ketten vezetik az autót, a memóriás ülések és tükrök, már a távirányító működtetésekor beállnak a megfelelő pozícióba. A ki- és beszállás terepjárósan nehézkes, de a Pathfinder ebben is többet nyújt társainál, a gyújtás lekapcsolásával 10 centi hosszon hátracsúszik az ülés, hogy könnyebb legyen a kiszállás. Ez a luxus legkézenfekvőbb megnyilvánulása. Az ergonómia tökéletes, a multifunkciós kormányról a tempomat könnyen kezelhető. Az automatikus váltó rángatás mentesen működik.

[[ Oldaltörés: Kényeztető kényelem (Oldaltörés) ]]

© hvg.hu
Az első két bőrfotel elektromos mozgatású, memóriásak, természetesen fűthetők és szellőztethetők. A bőr borítású beltér éke a középkonzolon elhelyezett hatlemezes mp3-as audiorendszer. A klíma és az egyéb funkciók kapcsolói már ismerősek voltak a Navarából. Ez utóbbitól csupán az anyagok minősége, illetve a bézs színű műszerfal különbözteti meg a nagy terepjárót. Meg természetesen a végeláthatatlan utastér. Az ülések variálhatók, a prospektus szerint 64 lehetséges elrendezéssel legózhatunk. Az ötüléses autót percek alatt plusz két üléssel bővíthetjük ki, a padlóból kihajtható leghátsó ülések azonban hosszabb távon csupán gyerekeknek lehetnek kényelmesek. Viszont a második sor ülésein királyi a kényelem, ha az első utasülésen éppen nem utazik senki, akkor annak lehajtásával panoráma kilátást biztosíthatunk a hátul ülőknek.

© hvg.hu
A középkonzol borítása lehetett volna kevésbé kopogós műanyag, de ennyi disszonanciát meg lehet engedni. A lábtér burkolása túl exkluzívra sikeredett, szinte fáj az embernek sáros lábbal bepiszkítani a bolyhos szövetet. Háromzónás klíma kényezteti a Pathfinder utasait. A hátsó sorok hőmérsékletét a középkonzolról, de hátulról is lehet irányítani, a klíma és a fűtés mennyezeti beömlőnyílásai a leghátsó sorban is megtalálhatók. A bőr reccsenésén, roppanásán és a turbó süvítésén kívül más hang nem zavarja a vezetést, de a minőségi audiorendszer kellő felhangosítása a motor zaját is könnyedén elnyomja. A hatlemezes cédétár mp3-as lemezeket is lejátssza, így a világ végéig is elhajózhatunk, ha bírjuk üzemanyaggal.

Nem tetszett

Hangos és visszafogott motor
Könnyen koszolódó belső

A Navara motorja kissé mohóbb a Pathfinderben, de ez természetes, hisz tesztautómat automatikus váltóval szerelték, és hát a tömege is jóval nagyobb, mint pickup testvérének. Annyira azonban nem zabagép, az 500 kilométeres tesztút során 9,4 liter gázolajat evett a 2,2 tonnás Pathfinder.

© hvg.hu
Tárolórekesz rengeteg van, szinte nincs olyan rész az autóban ahol ne találnánk, ráadásul az ajtók zsebei méretesek. A hátsó ülések középső ülőlapját előredöntve rejtett dobozokat találunk a padlóban. A csomagtérben további hasonlók rejtik el a csomagok rögzítéséhez szükséges hálót, valamint a kerékcseréhez kellő eszközöket. A csomagtérajtón az ablak külön nyitható, így kisebb csomagokat úgy is betehetünk, hogy nem nyitjuk fel az egyébként hatalmas és elég nehéz ajtót. A hátsó ülések síkban lehajthatók, így akár négyméteres hajópadlót is szállíthatunk.

[[ Oldaltörés: Színes tolatókamera segíti a manővert (Oldaltörés) ]]

© hvg.hu
A busznyi visszapillantók mellett jó nagy a hátsó szélvédő is, de még így is kellemes meglepetés ért, amikor hátramenetbe kapcsolva a navigációs képernyőn színes és valós képet közvetít a tolatókamera. Természetesen ezzel nem spórolhatjuk meg a hátra- és oldalra tekintést. A hasznos tolatókamera sötétben is működik, így egy picit nyugodtabban végezhetjük a tolató műveleteket. Tolatáskor a tükrök is tolató pozícióba állnak be, ezzel is segítve a manővert. Elkel a segítség, hisz a 4,74 méteres monstrummal nem egyszerű a közlekedés, bár kormányzása könnyebb mint a pickup Navaráé, az egész autó sokkal inkább személyautós, mint terepjárós. Nem így van ez, ha valóban próbára tesszük a képességeit. Nagyot nyeltem mielőtt betévedtem az ingoványosba, mégiscsak egy 13-14 milliós értékről van szó. Az autó tisztában van képességeivel, így biztosan számíthatunk rá a legmeredekebb szituációkban is.

© hvg.hu
Az automatikus összkerék-hajtásból terepen érdemes a felező váltóval lassú négykerék-hajtásba kapcsolni. Ezzel a fokozattal a legnagyobb sárból is sikerült kievickélnem. Amikor az első kerekek végképp elmerültek a mocsaras ingoványban, hátsó diffizár híján elég volt az ESP menetstabilizátort kiiktatni, az autó könnyedén kiszabadult a fogságból. Kiállta a biatorbágyi ingoványos próbát, valóban kiválóak tereptulajdonságai is, ez az autó jó szolgálatot tesz annak, aki az üzleti ügyei intézése mellett nem akar lemondani szenvedélyeiről, a kirándulásról, a terepezésről, a vadászatról, a horgászatról.

[[ Oldaltörés: Lomha nagyvas (Oldaltörés) ]]

© hvg.hu
Bár a gázpedál határozott lenyomásával elemi erővel lódul meg a nagy vas, a szédületes gyorsulás csak kábé nyolcvan kilométeres sebességig tart, onnan már egy kicsit lomhább az autó. Az a 174 lóerős dízelszív, ami a Navarában erősnek bizonyult az itt gyengén muzsikál. A négyliteres, 269 lovas V6-os valószínűleg jobban illik ehhez az autóhoz, csak ahhoz kell venni még egy benzinkutat is. Cikázni kockázatos a városban, bár az autó méretei tekintélyt parancsolóak. Zavaró, hogy tövig kell nyomni a gázpedált, ha gyorsulni akarunk, és sokszor csak sivít és erőlködik az autó. Autópályán is érdemes visszafogott tempóban autózni, a legnagyobb sebesség, amivel közlekedtem, az 120 kilométer/óra volt. 130-140-nél nem érdemesebb többet nyomni neki, a Pathfinder nem sportkocsi, hanem igazi utazóautó, a főnök autója. Futóműve sokkal lágyabb, mint a Navaráé, lehet vele rodeózni, de sokkal visszafogottabban. Érződik rajta, hogy nem vad terepre építették, bár, ha kell, átvág mindenen. Hepehupás úton himbálódzik, mint egy nagy teve.

Tetszett

Memóriás ülések
Színes tolatókamera
Maximális biztonságó
Audiorendszer
Hétszemélyes

Az oldallégzsákok mellett függönylégzsákok is szavatolják a biztonságot, még a leghátsó sor utasai is védve vannak. A biztonsági övek (elsők) bekapcsolására kép- és hangjelzés figyelmeztet, ez elengedhetetlen ma már egy autóban, bármennyire biztonságos legyen is az. Nem is vár mást az ember egy közel 15 millió forintos kocsitólNissan Pathfinder
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2488
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő174 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 403 Nm 2000-as fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2850
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4740/1850/1865
Csomagtér190-2091 liter
Saját tömeg (kg) 2280
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 174
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)11,6
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 13,2
Országúti 8,3
Vegyes10,1
Tesztfogyasztás9,4
CO2 kibocsátás (g/Km) 267
ÁRA Az autó alapára 9,99 millió Ft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

OGYÉI: Odafigyeléssel a gyártói figyelmeztetés ellenére is lehet használni az orosz vakcinát

OGYÉI: Odafigyeléssel a gyártói figyelmeztetés ellenére is lehet használni az orosz vakcinát