szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wallis Zrt. által felépített autós üzletág, a Wallis Autó Holding (WAH) 1992 óta a hazai autópiac egyik meghatározó magyar tulajdonú szereplője. A presztízsmárkák magyarországi forgalmazója jelentős változásokon ment át az elmúlt időszakban, de sikeresen megőrizte az iparágában betöltött egyedülálló, 9 márkából álló portfolióját és piaci részesedését. A WAH cégei 2005-ben számottevő pozitív eredménnyel zárták az évet.

© BMW
A 2003 és 2004-es piaci változások – uniós árharmonizáció, regisztrációs adó bevezetése, vásárlóerő gyengülése, autókereskedelmi liberalizáció – által előidézett értékesítés visszaesése, illetve az egyes márkák életére kiható negatív hatások, mint például a brit MG Rover csődje, vagy a BMW importjogok gyári központosítása, változtatásra késztették a korábban 28-30 érdekeltségből álló holdingcéget. A tulajdonos Wallis Zrt. a piaci kihívásokra átszervezéssel reagált, korszerűsítette a szervezetet, meglévő piaci pozícióira, márkáira, kereskedéseire fókuszált, azokat megerősítette. A 2005 közepéig tartó reorganizáció során a WAH palettája 8 vállalkozásra szűkült: hat márkakereskedésre, egy autókölcsönzőre és egy autóalkatrész-értékesítő vállalatra. A folyamat részeként a cégcsoport értékesítette nem stratégiai cégeit, csökkentette központi költségeit, növelte az üzletágak önállóságát, megújította a menedzsmentet, a kiüresedett funkciójú cégeket pedig végelszámolás alá vonta. A csoport a 2003-as negatív eredményekhez képest 2005-ben 269 millió forintos nyereséget ért el, amely közel 715 millióval több a két évvel ezelőtti teljesítményhez képest.

A WAH csoport a BMW autók és motorok, valamint a Mini legnagyobb dílere. Három BMW-márkakereskedése és szervizbázisa a Wallis Duna, a miskolci Szinva Motor és Wallis Motor Pest. E három kereskedés 2005-ben együttesen kiugróan magas árbevételt ért el. 2004-hez képest tavaly 25 százalékkal több (összesen 574) új BMW személyautó talált vevőre a Wallis kereskedéseiben.

A Wallis Autó Holding által forgalmazott márkák közül több mint 35 százalékos részesedéssel az Opel márka vezet, amiből 1080-at adtak el 2005-ben. A Saab magyarországi márkaimportőre, a Polar Mobil Kft. hazai szerepe mellett erősítette regionális tevékenységét is, hiszen jelentősen bővítette díleri hálózatát a cseh, szlovák, román, bolgár és szerb piacokon is.

A cégcsoport autókölcsönző üzletága, a Sixt-Wallis Autókölcsönző Kft. is jó évet zárt, 240 autóból álló flottájának kihasználtsága átlagban 70 százalék feletti volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

BMW lett az év cégautója

Az új BMW 320d lett az év autója a brit What Car? magazin díjátadóján Londonban. A bajorok több kategóriában is elhozták az első díjat. A BMW 525i-t az év üzleti autójának választották. A családi autók kategóriájában a VW Passat vitte el a pálmát.

hvg.hu Autó

Kapható a legvadabb BMW

A tavasz beköszöntével Magyarországra is megérkezett a 343 lóerős BMW Z4 M Roadster, amely egyedi vezetési élményt ígér. Ára borsos, de aki feleannyi lóerővel beéri, válassza a kétliteres alapváltozatot. De előtte próbálja ki az M-verziót.

automenedzser.hu Autó

Kicsi, de BMW

Hatsebességes váltó, mp3-lejátszó, sebességtartó automatika, elektromos tolótető, iPod-csatlakozó, igazi high-tech autó. De vajon hogy megy? Ez érdekelt a legjobban. A csalódás elmaradt, a legkisebb bömösben - hála a kétezres dízelmotor aszfaltszaggató erejének - igazi BMW-hangulat uralkodott.

hvg.hu Autó

Minden képzeletet felülmúl a Mini

A genfi szalonra speciális tanulmánnyal készült a BMW-csoport tulajdonában lévő Mini. A Concept Geneva a régi szép idők brit versenyautójának modern interpretációja. Ez a tanulmányautó a Mini Traveller, a Mini Countryman és a Mini Clubman Estate szellemiségét idézi fel egy progresszív, új változatban.

automenedzser.hu Autó

Kelendő a BMW összkerékhajtása

Jól fogynak a BMW összkerékhajtású modelljei, minden negyedik autót xDrive kivitelben adnak el. Az intelligens rendszer díjakat is nyert.

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét