szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új modellek növekvő értékesítése miatt már a második egymást követő negyedévben ért el nyereséget az olasz Fiat csoport autóipari részlege. Előzőleg 18 negyedéven át halmozódott a veszteség.


Új mérföldkő a Fiat életében
Az adózott eredmény 138 millió euró lett az első negyedben az egy évvel korábbi, 295 milliós veszteség helyett. A teljesítményt jobban tükröző, úgynevezett kereskedelmi profit (az átszervezési költségek és az értékpapír-befektetésekből származó egyszeri tételek nélküli eredmény) 57 millió euró lett, egy évvel korábban még 129 millió euró volt a veszteség. Az elemzők csak 42 millió eurós kereskedelmi profitra számítottak most.

Az átalakításoknak köszönhetően a Fiat csoport egésze is jó eredményekre tett szert az első negyedben: az Iveco teherautógyárral és a mezőgazdasági gépgyártással együtt az adózott eredmény 151 millió euró volt, egy évvel korábban még 212 millióra rúgott a veszteség. A kereskedelmi profit 323 millió euróra emelkedett 47 millióhoz képest, az elemzők 300 milliós várakozásával ellentétben. A autóipari részleg nettó árbevétele 23,7 százalékkal 5,6 milliárd euróra nőtt az első negyedben az egy évvel korábbihoz képest, az egész csoporté 16,7 százalékkal 12,6 milliárd euróra nőtt.

Miközben a Peugeot 0,9 százalékkal növelte, a Renault 7,1 százalékkal fogyatkozni látta eladott autóinak számát az első negyedévben Nyugat-Európában, a FIAT, a nagyságra hatodik európai autógyár 17 százalékkal növelte eladásait, új modelljeinek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

A legbiztonságosabb Alfa Romeo

AZ EuroNCAP legutóbbi töréstesztjén a középkategóriás olasz szépség, az Alfa 159 kiváló eredményt ért el. A márkán belül a limuzin az első ötcsillagos.

automenedzser.hu Autó

Fiat Grande Punto - Megérkezett a bajnok

Sokat vár a Fiat vezetése a januártól kapható Grande Puntótól. Az olaszok mindent beladtak: gyönyörű formát, izmos és takarékos motorokat, pontos váltót, sportosan kényelmes futóművet és gazdag felszereltséget. Ennek megfelelően meg is kérik az árát.

hvg.hu Autó

Alfa Sportwagon - olasz telivér

Olaszos stílus, egy telivér sportkocsi teljesítménye és vezethetősége, a presztízs-kombik tágasságával és sokoldalú használhatóságával – ez az Alfa 159 Sportwagon, amely kapható már nálunk is.

automenedzser.hu Autó

Alfa Brera - A belső sáv ura

Sportosság és elegancia, sajátosan exkluzív stílusba csomagolva, amihez az Alfa Romeo műszaki tökéletessége járul – ez az Alfa Brera, az új, vérpezsdítő presztízs-kupé. Tervezőinek szeme előtt egyetlen cél lebegett: az, hogy egy kimagasló kocsi vonalait kombinálják a luxuskocsik minőségével és komfortjával. Az olasz autózás mesterei bábáskodtak fölötte: neve Alfa, tervezője Giugiaro, és a Pininfarinánál készül. Amikor visszapillantójában összeszűkül a világ, akkor érti meg igazán az ember, miért teremtetett sikerre ez az autó.