szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén a svájci PostAuto különleges alkalmat ünnepelhet. Pont száz évvel ezelőtt indult az első postabusz Bernből Wohlenen és Detlingenen át Svájc középső részébe. Ma a vállalkozás évente több mint száz millió utast szállít, tízezer kilométeres vonalhálózattal és 2029 járművel Svájc vezető személyszállító cégei közé tartozik.

A jubileum alkalmával számtalan vonzó kiállítás vár a vendégekre. Június 2-től szeptember 3-ig a Berni Kommunikációs Múzeumban, vagy június 8-tól augusztus 20-ig a Luzerni Közlekedési Múzeumban. Ezen kívül a postabuszok vonzó kirándulásokkal és egyedülálló jubileumi árakkal is kedveskedik a Svájcba látogatóknak.

Svájcban a sárga postabuszok már csaknem hozzátartoznak a tájképhez. Olyan jellemzőek Svájcra, akár a hegyek, a csokoládé és a sajt. A postabuszok története egészen pontosan 1849-ben indult útjára – amikor is az első lovas kocsis postahálózat kiépült az egyes települések között. A postabuszok fénykora azonban csak 100 éve kezdődött. 1906. június 1-jén indult az első postabuszjárat Bernből Detligenbe. Az első világháború után gyorsan nőtt a buszhálózat. Hamar elérte a 4600 kilométert. 1919-ben Simplonnal bekerült a hálózatba az első, alpesi hágón át vezető útvonal is. Ekkor kezdődött a három hágó kirándulások fénykora. Idén a PostAuto, a jubileum alkalmából négy hágó kirándulást kínál vendégeinek a Grimsel, a Nufen (2478 méterrel Svájc legmagasabban fekvő postabuszhágója), a Gotthard és a Susten hágón át. A régi postakürtre emlékeztet a markáns hármas tülkölés a „Cisz-E-A“ hangjegyekkel. Ez a hangsor első alkalommal 1924-ben csendült fel Rossini, Tell Vilmos című operájának nyitányában. Ezt a különleges jelet alkalmazták a postabuszok a nehezen belátható útszakaszokon.

A sárga postabusz – 758 járattal és 10 ezer 450 kilométeres hálózattal – Svájc első számú közúti személyszállító cége. Nincs olyan alpesi út, nincs olyan meredek hágó, nincs olyan szűk szerpentin, ahol ne közlekedne postabusz. A legmeredekebb, 28 százalékos emelkedőt a Kientalban, a Thuner See-től délre, a Blümlisalp hegység (3673 méter) lábánál kell leküzdeni a postabuszoknak. A normális postabuszok mellett 22 emeletes busz is, valamint 20, úgynevezett PostAuto-Reisecar tartozik a járműparkhoz. A PostAuto Utazás és Szabadidő irodája 1998 óta kínál a világ minden tájáról érkező vendégek számára sokszínű kikapcsolódási programokat. Különösen a jubileumi évben várják a látogatók feledhetetlen körutak és többnapos kirándulások igazán vonzó áron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Családi kisbusz 140 lóval

Tavaly a Seat Alhambra eladásai 73,8 százalékkal nőttek, a típus Magyarországon hosszú ideje szegmensének piacvezető modellje. Idén további vonzerőt jelenthet, hogy az Alhambra immár 140 lóerős dízel erőforrással is választható.

hvg.hu Autó

Bővült a szegedi buszflotta

Négy új gázüzemű, alacsony padlószintű, városi csuklós autóbusszal bővült a Tisza Volán szegedi flottája. Áprilisig újabb két Mercedes-Benz Citaro érkezik.

MTI/hvg.hu Flotta

Újabb buszok Budapesten

Februárban újabb alacsony padlós buszokat állít forgalomba a BKV. A társaság az elmúlt két évhez hasonlóan az idén is ötven új Volvo busszal bővíti a több mint 1300 darabos buszflottáját.

MTI Autó

Korszerű buszok a fővárosban

Az előző két évhez hasonlóan idén is 50 alacsonypadlós, légkondicionált csuklós busszal korszerűsödik a BKV buszparkja - jelentette be Demszky Gábor az elsőként érkezett 16 jármű népligeti bemutatóján.

automenedzser.hu Autó

VW Touran teszt: varázslatos turnébusz

Hétszemélyes, praktikus, ám dobozformája megtévesztő. Visszafogott eleganciája mögött vad szív lapul, a Volkswagen Touran TSI ösztönből megy, varázsszóra repül.

MTI Autó

Új autóbuszok Miskolcon

Huszonkét új autóbusz érkezett Miskolcra, valamennyit még márciusban forgalomba állítja a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.).

hvg.hu Autó

Tíz százalékkal több buszt gyártott a DaimlerChrysler

A DaimlerChrysler autóbusz üzletága sikeres évet zárt 2005-ben: márkáinak, a Mercedes-Benznek, a Setrának és az Orionnak köszönhetően újabb 10 százalékkal több, 36 ezer 200 autóbuszt és alvázat értékesítettek világszerte.

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

A Mozilla szerint a Facebookon és a Twitteren múlik az amerikai elnökválasztás tisztasága

A Mozilla szerint a Facebookon és a Twitteren múlik az amerikai elnökválasztás tisztasága