szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nélkülözhetetlen autószerelőkön kívül egy politológus, egy televízió-nagykereskedő és egy belga királyi lovastiszt is tagja volt annak az expedíciónak, mely május negyedike és huszadika között három terepjáróval szelte át az amerikai kontinenst Alaszkától a Tűzföldig. A résztvevők a civil foglalkozástól függetlenül offroad-őrültek, akiket a barátságon kívül a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások iránti elkötelezettség köt össze.

Indulás Alaszkából
© Boris Roessler/dpa
A túra ötlete a német Matthias Jeschke és Jörg Sand fejében született meg azért, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát üzemanyagok használatára. A teljes utat az adott ország sajátosságainak megfelelően szójából, földimogyoróból, pálmából előállított biodízel-keverékkel tették meg. A kilenc sofőr ötóránként váltotta egymást a defekttűrő Goodyear gumiabroncsokon futó Volkswagen Touareg terepjárók volánjánál.

Izgalmak Kolumbiában
© Boris Roessler/dpa
Az út során a résztvevők a gyermekszegénység felszámolásáért küzdő alapítványoknak gyűjtöttek adományokat. Talán ennek is köszönhető, hogy a keménységükről híres dél-amerikai rendőrök szokatlanul segítőkészek voltak. - Kolumbiában az út jelentős részén katonai konvoj kísért bennünket. Motoron, platós teherautókon és helikoptereken legalább 200-300 ember vigyázott ránk, és ebbe nem számoltam bele az ellenőrző pontokon, útzárakon posztoló, barátságos és folyamatosan integető katonákat. Elképesztően néztek ki, utoljára a Rambóban láttam ennyi fegyvert egyetlen emberre felaggatva – írja Matthias Jeschke útinaplójában.

Fentről le

A Prudhoe Bay Alaszka legészakibb pontja, ahol már van közúti közlekedés, Ushuaia pedig a világ legdélebbi városa. A kettő között több mint 25 ezer kilométer a távolság.

Miután komppal átkeltek a viharos Magellán-szoroson, az utolsó kilométereket – csakúgy, mint két héttel korábban az elsőket – friss hóban tették meg a nevével ellentétben fagyos Tűzföldön, útban a világ legdélebben fekvő városa, Ushuaia felé.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Nőtt a Goodyear nyeresége

A világ vezető abroncsgyártója, az amerikai Goodyear első negyedévi nyeresége 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az általános forgalomnövekedés és kulcsfontosságú észak-amerikai abroncsrészleg jobb üzemi eredménye miatt.

hvg.hu Autó

Európa legnagyobb abroncs-üzletét kötötte a Goodyear

Európa legnagyobb volumenű gumiabroncs-üzletét kötötte a napokban a Goodyear Dunlop Tires és a TIP Trailer Services. A Goodyear évente 90 ezer gumiabroncsot szállíthat a logisztikai vállalatnak. A TIP Trailer Services, mely a GE Equipment Services Europe csoport tagja huszonegy európai országban, több mint száz telephelyen mintegy 70 ezer pótkocsival, félpótkocsival, tartálykocsival és egyéb haszongépjárművel szolgálja ki ügyfelei igényeit. A gumiabroncsokat és a kapcsolódó szervizszolgáltatást a Goodyear biztosítja a teljes TIP-flotta számára.

automenedzser.hu Autó

VW Touran teszt: varázslatos turnébusz

Hétszemélyes, praktikus, ám dobozformája megtévesztő. Visszafogott eleganciája mögött vad szív lapul, a Volkswagen Touran TSI ösztönből megy, varázsszóra repül.

hvg.hu Autó

Minivel a sivatagban

Befejezte félvilág-körüli útját az a három Mini Cooper S, amely 49 napig rótta az úttalan utakat Dél-Afrikától Angliáig.