szerző:
hvg.hu

A Bogár, a Karmann Ghia, a Golf és a New Beetle sorozatok összesen több mint egymillió Volkswagen kabrióját követően megjelent a Volkswagen Eos. A Volkswagen a világon elsőként kínál ötrészes cabrio-, toló- és coupé-tetőt (CSC-tető). Az autót a VW Innovációs Napon mutatták be a sajtónak.

© VW
A 25 másodperc alatt teljes egészében kinyíló, illetve összecsukódó CSC-tető első része átlátszó üvegszerkezettel készül, és panoráma-üvegtető módjára önállóan nyitható vagy 35 milliméterrel fel is emelhető. A tető így még zárt állapotában is éppoly világos, mint amilyen barátságos belső hangulatról gondoskodik.

Az Eos vásárlói célcsoportja viszonylag népes, mivel a coupé-cabrio pontosan az A- és B-kategória között helyezkedik el. Az A-kategóriában (a Golf kategória) például az Eos az eggyel magasabb B-kategória minőségi összhatásával tűnik ki, ám semmi eltérést nem mutat belseje testvérétől a Golftól, vagy éppen a szintén próbaútra bocsátott Golf GT-től. Üveg tolótetővel a B-kategória egyetlen csúcs kabriója sem rendelkezik, míg összecsukódó acéltetővel is csupán egy.

© VW
A CSC-tető zárt állapotában karcsú ívet alkot a szélvédő és az autó hátsó része között, így elegáns és sportos hatású, a legszebbek közül való kupétető jöhetett létre. A tetővonal elnyújtott, a hátsó rész izmos, míg összhatásuk kifejezetten igényes benyomást kelt. Nyitott tetővel is azonnal feltűnik, hogy az Eos eredetileg coupé-cabrio modellnek született, s karosszériájának koncepciója nem valamelyik meglévő típusétól származik. A CSC-tető lehetővé tette, hogy a szélvédő keretét röviden tarthassák, míg a jármű hátsó része kompakt kialakítást kaphasson. Mindez erőteljes arányokat eredményez, amelyek klasszikus kabriók stílusát idézik.

© VW
Megjelenése összhatását még antenna sem zavarja meg, mivel a tervezők minden antennát egységesen a nagyszilárdságú műanyagból készült csomagtér-fedél alatt helyeztek el. A coupé-cabrio 1,79 méter széles, 4,41 méter hosszú és 1,44 méter magas. E méretek együttesen dinamikus arányokat eredményeznek, a viszonylag nagy szélesség e hosszúsággal és magassággal különösen erőteljes kiállást biztosít az Eos számára. A széles nyomtáv (1,55 méter felett) természetesen nem csupán jól mutat, hanem nagyban hozzájárul az Eos agilis és biztos irányíthatósági tulajdonságaihoz.

© VW
Az Eos motorválasztéka négyféle benzines (a teljesítményválaszték: 85 kW/115 LE, 110 kW/150 LE, 147 kW/200 LE és 184 kW/250 LE), valamint egy 103 kW/140 LE teljesítményű, szériában dízel részecskeszűrővel szerelt TDI erőforrást kínál. 147 kilowatt teljesítményig négyhengeres, közvetlen befecskendezésű erőforrások dolgoznak, a 184 kilowattos változat azonban már hat hengerrel produkálja erejét, és a DSG kettős tengelykapcsolós sebességváltóhoz csatlakozik.

Nyitott tető mellett 205 literes csomagtartó-térfogat áll rendelkezésre, míg a tető zárt helyzetében eléri a 380 litert is. A csomagtér-fedél már alapkivitelben is elektromos záró rendszer segítségével csukódik az utolsó millimétereken. A hátsó ülésben integrált, lezárható rakodónyílást alakítottak ki.

Az autó előértékesítése során 34-et adtak el máris, ez előrevetíti a típus sikerét. Már csak az ár sikere kérdéses, vagyis az, hogy a 6,3 milliós benzines indulóárát mennyien tudják megfizetni. A legerősebb dízel motorral, a 170 lovas kétezressel szerelt változat alapára 7,3 millió forint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Kabrióláz

A nyitott tetejű autóval való kocsikázás mindig is úri passziónak számított, de mostanában újabb irányzatként...

automenedzser.hu Autó

VW Jetta teszt: álcázott playboy

A Jetta visszafogott, konzervatív és elegáns, ugyanakkor jól álcázza, hogy valójában egy izgalmas, sportos autó. Elég ránézni, sugározza az erőt. Kár, hogy a belseje mellőzi a fantáziát.

hvg.hu Autó

Zöld útra tér a VW

Bernd Pischetsrieder, a VW-konszern vezetője a detroiti autókiállításon bejelentette, hogy a Volkswagen egy eddiginél tisztább üzemű bio-üzemanyag fejlesztésén dolgozik.

automenedzser.hu Autó

VW Touran teszt: varázslatos turnébusz

Hétszemélyes, praktikus, ám dobozformája megtévesztő. Visszafogott eleganciája mögött vad szív lapul, a Volkswagen Touran TSI ösztönből megy, varázsszóra repül.

MTI/hvg.hu Autó

VW Polókat gyártanának Pozsonyban

Pozsony jó eséllyel pályázik arra, hogy a Volkswagen ott gyártsa a jövőben a Polo modelleket - mondta szerdán Thomas Schmall, a Volkswagen Slovakia igazgatója a Sme című lapnak. Véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a térségben rugalmas a munkaerőpiac.

hvg.hu Autó

Növelte eladásait a VW Kínában

Idén várhatóan nem lesz veszteséges a Volkswagen Kínában, sőt mind a sanghai, mind a csanguni üzem nyereséget termel – jelentette be a kínai Jetta, a Sagitar sanghai bemutatóján Soh Weiming, a cég alelnöke.

automenedzser.hu Autó

Peugeot 307 CC teszt: az oroszlán, a kabrió, a színész és a többiek

Mint egy ufó – ezzel fogadott a feleségem, amikor xenon-fényárban begördültem a kapun. A 307 CC valóban olyan, mint egy űrhajó, de persze annak is a luxus változata. Ajándék minden benne eltöltött perc, életérzést közvetít, bemutatja, milyen lehet sztárnak lenni.

Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől a védőnők

Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől a védőnők

Mindenkit meglepett a Ferrari újdonsága, a Roma

Mindenkit meglepett a Ferrari újdonsága, a Roma

A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben

A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben

Leépítést és a beruházások befagyasztását tervezi a Mercedes

Leépítést és a beruházások befagyasztását tervezi a Mercedes

Megtorlástól tart a brutálisan megvert bujáki nő

Megtorlástól tart a brutálisan megvert bujáki nő

Erre készüljön, ha az Uruguay elleni meccsre megy pénteken a Puskásba

Erre készüljön, ha az Uruguay elleni meccsre megy pénteken a Puskásba