Testközelből is szemügyre vehetik a Közlekedési Múzeum látogatói két hónapon keresztül azt a csodajárgányt - wahorni nyelven véredényt -, amellyel Fábry Sándor és Wahorn András átutaztak Amerikán és Oroszországon.

© hvg.hu
A Közlekedési Múzeum patinás T-modellje, Csonka-autói és Lanciái közé került be az a Cadillac Eldorado Convertible, amellyel Fábry Sándor, az ismert showman és Wahorn András festőművész kontinenseken keresztül portyázott. Az utazás élményeiből készült a most is futó Cadillac Drive tévésorozat.

A megnyitón megjelenő Fábry Sándor kiváló, humoros és szellemes rövid beszédet tartott, majd fanyalogni kezdett azon, hogy a megnyitó közönsége jobbára egy turistabusznyi kisiskolásból, egy helyettes-államtitkárból, pár lézengő újságíróból és a múzeum lelkes stábjából áll. A showman csalódottságának többször is hangot adott, rövid anekdotái közé sikerült beszúrnia egy olyan szót is, ami nem gyerekeknek való. Egyre jobban felhergelte magát a kispajtások látványán, rövid beszéde második felét rájuk hegyezte ki. Autogramot nem adott, menekült a gyerekek elől, végül a múzeumigazgató unszolására beült a Cadillacbe.

© hvg.hu
Ott színészi képességeiből tartott bemutatót, a mobilon fotózó gyerekeknek kedvesen túrta az orrát, majd összekócolta a haját. – A sajtó képviselői is ki lettek elégítve? – kiáltott fel, majd hozzátette: - Van itt egyáltalán sajtó, vagy 20 amatőr fotóst sikerült összeterelni? A kispajtások csalódottan elvonultak, míg Fábry kollegáival, a postaautó védő árnyékában megkóstolta a múzeumi pogácsákat.

Legendás autó, forgatási legendák (Oldaltörés)© hvg.hu
A múzeum Baross termében megtekinthető időszaki kiállításon a stáb tagjai által készített 50 fotót, valamint egy televízió segítségével pedig izgalmas Cadillac Drive-epizódokat láthatnak a látogatók. Az időszaki kiállítás megtekinthető  július 30-ig.

Cadillac Drive: 20 ezer kilométeres távolság, 25 amerikai, 49 orosz forgatási nap, közel 560 óra forgatott anyag, 6 kamera, egy 30 éves Cadillac Eldorado Convertible.

Az út 99 százalékán Wahorn András vezette az autót, miközben saját kameráját is kezelte. Ezen kívül általában kanyarban evett. Ahogy ő fogalmazott: „nekem a veszély lételemem, gyári default.” Los Angelesben már az induláskor sem működött az autó . Kiderült, hogy az autónak a fékrendszere is már csak a csodával hasonlatos módon működött, továbbá benzinvezetékét a kipufogón vezették át, így csak az volt a kérdés, hogy a kocsi előbb robban fel vagy zuhan szakadékba.

© hvg.hu
Hőseink a forgatás során találkoztak két medvével, rénszarvasokkal, német biciklistával, hippikkel, eszkimó lánnyal, vietnami hadifogollyal, akinek a sarkkörön a legnagyobb tévéje van, orosz diszkótulajdonossal, számos sámánnal, lovasrendőrökkel, magyarul beszélő jakut lányokkal, evenekkel, evenkikkel, burjátokkal, valamint Joszif Kobzonnal. Láttak még tevét, jurtát, jakut egyszemélyes rockzenekart, amely a stáb tiszteletére állt össze. Jártak hollywoodi villában, aranymosókunyhóban, Gulágon, repülőgépgyárban, gyémánt-, doromb- és kutyaszánmúzeumban, mecsetben, lámakolostorban, zsinagógában és indián ortodox templomban. Laktak sátorban, Kamazra épített lakókonténerben, hotelban, motelban, jurtában és még fel nem épült faházakban is.

B. Cs.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Pert nyert Fábry

Dr. Pataki Árpád bíró a Fővárosi Bíróságon Fábry Sándor showmannek adott igazat a Noran könyvkiadó által megjelentetett interjúkötet kapcsán indított személyiségi jogi perben. Az ítélet szerint az alperes nem tudta bizonyítani, hogy Fábry Sándor írásban beleegyezését adta volna a vele készült interjú megjelentetéséhez.

MTI Itthon

Fábry perel egy interjú miatt

A bíró november 28-ra tűzte ki a Fábry Sándor által indított per következő tárgyalását: a showman szerint a Noran könyvkiadó által megjelentetett interjúkötetben a vele készített beszélgetés közzétételéhez nem kérték ki írásban a beleegyezését. A megbeszélések során azonban felmerült a peren kívüli megegyezés lehetősége is.

Nagy Gergely (hvg.hu) Műértő

Múzeumbotrány Pécsett

A Baranya Megyei Önkormányzat egy határozott rohammal megpróbálta bevenni a pécsi Káptalan utcát, vagyis a baranyai múzeumokat. Elvonta a költségvetési támogatás negyedét és kirúgott 18 dolgozót. Az ország egyik legrangosabb múzeumhálózatában a finanszírozás körül áll a bál. A megyerendszer éli végóráját, vagy a megyei fenntartású intézmények? S mit csinál ilyenkor a minisztérium?

Autó

Mercedes-múzeum nyílt Stuttgartban

Az elmúlt hét végén megnyílt Stuttgartban a Mercedes-Benz Múzeum. A kiállításon 160 történelmi jelentőségű autót lehet megtekinteni. A DaimlerChrysler számításai szerint a világ legnagyobb autómúzeumát évente 1 millióan keresik majd fel.

automenedzser.hu Autó

K.O.-val győznek az ázsiai autók Amerikában

Verseny nem csupán az izmos kocsik és a ravasz pilóták között zajlik. A legvehemensebb és legnagyobb téttel járó küzdelem az autógyárak csatája. Évek óta tudjuk, hogy előbb-utóbb a Toyota lekörözi Amerika büszkeségét, a szociális terhektől nyögő, folyton átszervezett General Motors-ot. A Toyota ma még csak a második legnagyobb autógyártó, ám a nyolcadik legtőkeerősebb cég, a jövő, és hamarosan az egész világ neki dolgozik.

MTI Világ

Foci-világbajnoki múzeum Dortmundban

A június 9-én kezdődő németországi világbajnokság alatt a szurkolók Dortmundban tekinthetik meg minden idők legnagyobb labdarúgó-kiállítását.

Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

A legjobbakat ne a legnagyobb problémákra, hanem a legnagyobb lehetőségekre állítsuk

A legjobbakat ne a legnagyobb problémákra, hanem a legnagyobb lehetőségekre állítsuk

Már majdnem minden negyedik ember szavazott Borkai utódjára

Már majdnem minden negyedik ember szavazott Borkai utódjára

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában