szerző:
hvg.hu

A 407 és a HDi motor nyerő páros. Európában a Peugeot 407 eladásainak 79 százalékát, Franciaországban pedig 87 százalékát adja ez a kombináció. Mostantól nálunk is kapható a krómcsíkos hűtőmaszkkal felfrissített 407-es az új, 2,2 literes, részecskeszűrős (FAP) 170 lovas biturbó HDi motorral is.

© Peugeot
A négyhengeres HDi választékot megkoronázó biturbó motor újító műszaki megoldásokat tartalmaz. A limuzin, sofőrrel a fedélzetén, 30 másodpercen belül teljesíti az álló rajtos 1000 métert, ötödik fokozatban 80 kilométer/óráról 120-ra pedig mindössze 8,1 másodperc alatt gyorsít fel. 225 kilométer/órás maximális sebességét a hatodik fokozatban éri el az autó.

A motorban alkalmazott modern technika, illetve – ennek eredményeként – az alacsony fordulatszámon rendelkezésre álló nyomaték leszorítja a fogyasztást (6,1 liter/100 kilométer kombinált ciklusban) és a CO2-kibocsátást (160 gramm/kilométer). Az új motor a Sportline és a Supreme változatokhoz választható. A Peugeot Citroën és a Ford Motor Company közötti együttműködés negyedik fázisának gyümölcse. Az 1998-ban aláírt megállapodás keretében, közösen kifejlesztett HDi-családot teszi teljessé.

A 2179 köbcentis négyhengeres motor hengerfeje 16 szelepes, két felül fekvő vezérműtengellyel. Különös gondot fordítottak arra, hogy kis fordulatszámon is megfelelő legyen mind a nyomaték, mind a reakciókészség: percenként ezres főtengely fordulaton már 200 Nm-t, 1250-nél pedig 280 Nm nyomatékot ad le a motor. Ezen túl a motor széles fordulatszám-tartományban használható (3000-nél még több mint 350 Nm). 125 kilowattos maximális teljesítményét 4000-es fordulaton éri el, míg 370 newtonméteres legnagyobb nyomatéka – ami 54 százalékkal több, mint elődjéé – 1750-nél jelentkezik.

© Peugeot
Két szekvenciális, párhuzamos turbófeltöltőt most használnak először négyhengeres motoron. A rendszer (a Honeywell Turbo Technology-val közös fejlesztés) két azonos, kis méretű feltöltőből áll. Kis fordulatszámon csak az egyik turbó gondoskodik a motor reakciókészségéről. A második feltöltő 2600 és 3200-as percenkénti fordulatnál száll be, a terhelés és a külső légnyomás függvényében. Így a motor teljes működési tartományát lefedi a feltöltők működése. A rendszer működését a motorvezérlő számítógép irányítja. A két turbó kis tehetetlensége – ami a kis méret következménye – megszünteti a turbókésedelmet.

Megkapta a motor a legfrissebb fejlesztésű, adalékolt részecskeszűrőt is. A harmadik generációs, úgynevezett nyolcszög-négyzet struktúrájú szűrő csereperiódusa a 2,2 HDi motor esetében 180 ezer kilométer, ami az adalék és a szűrőtest továbbfejlesztése révén vált lehetségessé.

A 407 2,2 literes HDi FAP motorjához ML6C típusú, hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltó csatlakozik. A 407 valamennyi változata ezzel a motorral 17 hüvelykes kerekeket kap, 215/55 R 17 W méretű abronccsal. A jármű dinamizmusához méretezett fékrendszerben elöl 330x30 milliméteres, hátul pedig 290x12 milliméteres tárcsák találhatók. Mindezt blokkolásgátló, elektronikus fékerő-elosztó és vészfékasszisztens (AFU) egészíti ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
automenedzser.hu Autó

Peugeot 307 CC teszt: az oroszlán, a kabrió, a színész és a többiek

Mint egy ufó – ezzel fogadott a feleségem, amikor xenon-fényárban begördültem a kapun. A 307 CC valóban olyan, mint egy űrhajó, de persze annak is a luxus változata. Ajándék minden benne eltöltött perc, életérzést közvetít, bemutatja, milyen lehet sztárnak lenni.

hvg.hu Autó

Kapható az új Peugeot kupé

A 404, az 504 és a 406 után végre a színre lép a Peugeot 407 Coupé. A vadonatúj, exkluzív stílusú kupé elegáns és kifejező, ugyanakkor négy utast és azok poggyászait kényelmesen befogadja. Remek használhatóságát kiemelkedő dinamikai tulajdonságokkal egészíti ki, így pontosan megfelel a mai sportos utazóautók szellemiségének.

MTI/hvg.hu Autó

Jól szerepel Kínában a Peugeot

A francia PSA Peugeot Citroen autóipari csoport kínai vállalata egyharmaddal növelte eladásait az idei év első negyedében az egy évvel korábbihoz képest az új modelleknek köszönhetően.

hvg.hu Világ

Egymillió Peugeot részecskeszűrővel

Már egymillió Peugeot márkájú jármű jár olyan részecskeszűrővel, amelyet a cég zászlóshajója, a 607-es kapott meg először 2000-ben, és amelyet azóta fokozatosan beépítettek szinte az összes HDI-dízel autó katalizárotába.

hvg.hu Autó

Megújult a Peugeot Boxer

1995 és 2005 között a könnyű haszongépjárművek piaca Európában 60 százalékkal bővült, a darabszám 1 millió 291 ezerről 2 millió fölé nőtt. Ugyanezen időszakban a Peugeot eladásai a szegmensben 76 ezerről 166 ezer darabra nőttek. A piac fejlődésével összhangban a Peugeot júniusban bevezeti új generációs furgonját, az új Boxert.

euractiv.hu Gazdaság

Brit botrány a Peugeot szlovákiai gyára miatt

Felháborodva fogadták a brit szakszervezetek azt a hírt, hogy a Peugeot bezárja egyik gyárát Rytonban, miközben Pozsony mellett újabb üzemet nyit ki. A szlovákok szerint a két esemény között nincs kapcsolat. A média azt is felvetette, hogy a Peugeot gyár elköltöztetéséhez EU-alapok pénzét vették igénybe, ám a Bizottság ezt határozottan cáfolja.

automenedzser.hu Autó

Peugeot 607 teszt: a főnök különgépe

A Peugeot 607 a hivatásos sofőrök rémálma. Ha a főnök egyszer a volánhoz ül, sosem fogja átengedni a vezetést. Én is nehezen engedtem el a volánt.

hvg.hu Autó

Új fejezetet nyit a Peugeot 207-es

Megérkezett Magyarországra is a kultikus 200-as széria legújabb üdvöskéje, a nagyon várt 207-es. Az autó tulajdonságai meggyőzőek, induló ára viszont magas.

hvg.hu Autó

Kapható a legkisebb Peugeot

Elsősorban a női szívekre akar hatni a Peugeot legkisebb modellje, a mindig mosolygó arcú 107-es. A fiatalos, dinamikus kisautó bevezetését a Valentin-napra időzítették. Az autót kezdetben csak egyliteres benzines változatban forgalmazzák.

automenedzser.hu Autó

Peugeot 307 teszt: csúcsmodell

A Féline maga az angyalbőrbe bújt ördög. Szelídnek álcázott bamba harcsaszája azonnal cápavigyorba csap át, ha valaki felhergeli. A 307-es csúcsváltozata annak való, aki a végletekben él, aki nem képes uralkodni vágyai fölött, de tud gyengéd is lenni, olykor racionális, sőt néha könyörtelenül szigorú.

MTI/hvg.hu Autó

Növeli Szlovákiában a termelést a Peugeot

A PSA Peugeot Citroen nagyszombati (Trnava) gyárában június végén megkezdik az összeszerelés fokozatos növelését, miután április végén lezárultak az előgyártási műveletek - tájékoztatott Alain Baldeyrou vezérigazgató.

Szembenéz egymással az állóképmester és a mozgóképmester

Szembenéz egymással az állóképmester és a mozgóképmester

Karrierváltáshoz vezethet a gyermekvállalás

Karrierváltáshoz vezethet a gyermekvállalás

Kálmán Olga: Nem számít, hogy a névjegykártyámon milyen titulus szerepel

Kálmán Olga: Nem számít, hogy a névjegykártyámon milyen titulus szerepel

Észnél kell lenni, hogy az ember felismerje a határt a kedves bókolás és a zaklatás között

Észnél kell lenni, hogy az ember felismerje a határt a kedves bókolás és a zaklatás között

Tüntetnek a tanárok november 30-án Budapesten

Tüntetnek a tanárok november 30-án Budapesten

 A klímavészhelyzet lett az év szava az Oxford Angol Szótárnál

A klímavészhelyzet lett az év szava az Oxford Angol Szótárnál