szerző:
hvg.hu

A súlyadó mértékének a módosítása érzékenyen érinti majd a gépjármű-tulajdonosokat, az eddigi tömegalapú számítást ugyanis teljesítményre alapozott adózás váltja fel. A Napi Online számításai szerint akár 15-szörös is lehet a drágulás. Az intézkedés legjobban a motorosokat sújtja. Sőt, az átírás illetéke is emelkedik jövőre.

2006 hibridautója, a Mercury Mariner
Az eddigi szabályozás alapján a súlyadót az adott gépjármű saját tömege (önsúlya) alapján kellett megfizetni, 100 kilogrammonként 1200 forintot, a pénzt az önkormányzat szedte be és elvileg az utak karbantartására fordították. Az új szabályozás szerint nem a súly, hanem a teljesítmény szerint határozzák majd meg az adó mértékét, s a korosabb autók után alacsonyabb kiadással lehet majd számolni. Az egyes pénzügyi törvények módosításáról szóló javaslat szerint a gyártás évében és az azt követő 3 naptári évben kilowattonként 300, a 4-7 éves autó esetében 260 forintot kell fizetni évente. Az ennél öregebb gépjárműveknél az immár teljesítményadó kilowattonként 120-260 forint között lesz.

Suzuki Swift
Egy új, 1,3 literes motorral szerelt, GC felszereltségű 68 kilowattos Suzuki Swift után az eddigi szabályok szerint, a 990 kilogrammos saját tömegből kiindulva 11 ezer 880 forintot fizetett a a tulajdonos, míg a tervezett változtatás nyomán kilowattonként 300 forintot, vagyis összesen évente 20 ezer 400 forint lesz a kötelezettség, vagyis több mint 70 százalékkal kell többet fizetni. Egy egynyolcas 95 kilowattos Toyota Avensis esetében eddig 16 ezer 200-at, a jövőben pedig 28 ezer 500 forint súlyadót kell fizetni, ez 75 százalékos emelkedést jelent.

Egy 8 éves Swift súlyadója most 9600 forint, az új szabályok szerint 10 ezer forint, azaz a szóban forgó autó esetében 4 százalék lesz a pluszkiadás. Aki egy 3 évnél fiatalabb, 1,4 literes Opel Astrát hajt, a jövőben 19800 forintot hagy a helyhatóságnál, szemben az eddigi 13200 forinttal. Egy prémium kategóriába tartozó egyéves 4,2 literes motorral szerelt, Audi A8 quattro adója jelenleg évente 21600 forint, míg a módosítás után 73800 forintról kap majd csekket a tulajdonos.

A motorosok terhei nőnek a legjobban

Honda Goldwing
© Honda
A legrosszabbra a motorosok számíthatnak – írja a Napi Online. A kétkerekűekért eddig legfeljebb pár ezer forintot kellett fizetni, a jövőben viszont lesz olyan motor, melynek éves súlyadója meghaladja a 40 ezer forintot. A Suzuki GSX 1300 (Hayabusa) 217 kilogramm saját tömege 3600 forintos éves súlyadót jelentett eddig, a törvénymódosítás életbe lépésével azonban 38640 forint lesz a sarc, a GSX R 1000 után pedig 2400 forint helyett 39302 forint lesz a teher, ami tízszeres, illetve tizenötszörös emelkedést jelent.

Tulajdonosváltáskor esedékes átíratás költségei is emelkednek. Jelenleg köbcentiméterenként 15 forintot kell leróni illetékként, a törvénymódosítás az egységárat 18 forintra emeli. A kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjármű esetén az illeték mértéke a hajtómotor teljesítményének minden megkezdett 1 kilowattja után 800 forint az illeték, szemben a mostani 600 forinttal, a Wankel-motoros gépjárművek esetén a kamratérfogat köbcentiméterenkénti 30 forintos illetéke 36 forintra nő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vállalkozás

Kiszorítanák a teherautókat a főváros útjairól

Építési depókat hoznának létre Budapest határában a fuvarozók. A milliárdos beruházással létrehozott raktáraktól 10-15 százalékos kiadáscsökkentést remélnek. A fővárosi önkormányzat és a vállalkozók által közösen tervezett projekt még kezdeti fázisban van, írja a Magyar Hírlap.

MTI Autó

Új elnök a lízingszövetség élén

A Magyar Lízingszövetség éves rendes közgyűlésén, június 1-jén új elnökséget választott az elkövetkező két évre, a szövetség új elnöke Báti Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója, alelnöke Mészáros György, az Erste Leasing vezérigazgatója lett - közölte a Budapest Lízing tulajdonosának, Budapest Banknak a sajtóosztálya.

hvg.hu Autó

Hódítani akar a teherpiacon a Cabstar

A Nissan az európai kishaszonjármű- és tehergépkocsi piacon követendő agresszív termék-stratégiájának részeként októberben mutatja be az új és tökéletesített Cabstar modellt.

hvg.hu Autó

Érdemes a neten is tájékozódni a benzinárakról

Ma a legdrágábban 299 forint 90 fillérért tankolhatunk egyetlen liter 95–ös benzint, a legolcsóbban viszont 276 forint 90 fillértért. Ez 23 forint árkülönbség ugyanazért a termékért. Érdemes tehát böngészni ezt a szolgáltatást kínáló weblapokat.

hvg.hu Autó

Százezer matricát vásároltak mobilon

A Pannon és a T-Mobile előfizetői március óta egyszerűen, SMS-ben is vásárolhatnak négynapos autópálya-matricát. A mobiltelefonon eddig értékesített százezer matrica igazolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) várakozásait.

hvg.hu Autó

Négyéves garancia a négyajtós smartra

A smart forfour garanciális időszakát kilométer-korlátozás nélkül kettőről négy évre terjesztik ki. Az ajánlat visszamenőleg érvényes valamennyi, 2006. április 1-je óta leszállított, illetve regisztrált autóra.

automenedzser.hu Autó

Mit ígérnek az autósoknak a pártok?

Egyre több sztráda egyre több pénzért - ezt hozta az elmúlt ciklus. A kátyúk miatt (is) háborgó autósok kegyeit keresik a pártok: az MSZP az autópályákra épít, a Fidesz csökkentené az autósok és a sztrádaépítés költségeit, az MDF visszaállítaná az útalapot, az SZDSZ a koalíciós partnerén farvizezik. Áttekintettük a pártok autós programját.

hvg.hu Autó

Egyterű Skoda iparosoknak

Az Brno-i Autotec Vásáron a Škoda Auto csehországi premierként bemutatja a Roomster N1-es kishaszonjármű változatát, valamint a teljes típuskínálatot, amelyeket a vállalkozók, iparosok és cégek számára alakítottak ki.

hvg.hu Autó

Profi Citroen-flotta kisvállalkozóknak

A korábbi Citroen Entreprise áruszállító sorozat mostantól Profi néven fut. Az eddigi C2-es, C4-es flottát a napokban törzskönyvezett C1-es Profi egészíti ki, amelynek alapára nettó 1,69 millió forinttól indul.

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Így ült ki az áhitat Orbán Viktor arcára

Így ült ki az áhitat Orbán Viktor arcára

Vajna Tímeának Cannes már soha nem lesz ugyanaz

Vajna Tímeának Cannes már soha nem lesz ugyanaz

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

Meséiben nincs szerelem első látásra, tündérei zűrösek, de övé az Év Gyermekkönyve díj

Meséiben nincs szerelem első látásra, tündérei zűrösek, de övé az Év Gyermekkönyve díj

Szájer József: Németországban cenzúra van

Szájer József: Németországban cenzúra van