szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió nagy célokat tűzött ki a nemzetközi teherfuvarozásban: becslései szerint 2030-ra 75 százalékkal megnövekedett teherforgalommal számol. Az EU ugyanakkor 2001 és 2010 között a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát felére kívánja csökkenteni. Ezzel egyidőben a Mercedes-Benz olyan biztonságtechnikai fejlesztéseken dolgozik, amelyek hozzájárulhatnak, a még rossz baleseti statisztikák javításában.

© daimlerchrysler
Az Actros nagyteherautóval 1996-os premierje óta a Mercedes-Benz sok tekintetben, így a biztonság tekintetében is mértékadó volt. A balesetek következményeinek enyhítését szolgáló passzív biztonság mellett az Actros fejlesztésénél minden eddiginél inkább előtérbe kerültek a balesetmegelőzést szolgáló aktív biztonsági tényezők. A szériakivitel magas szintű biztonságát számos további extrafelszereltséggel a törvényi szabályozás által előírtat messze meghaladó mértékűre lehet fokozni. A járművek vásárlói speciális alkalmazási területüknek megfelelően célirányosan alakíthatják igényeik szerint a teherautó felszereltségét. Az Actros jelenlegi generációja kiváló kiinduló alapot szolgáltat az egyik legmagasabb szintű biztonságot képviselő Mercedes-Benz Safety Truck teherautó létrehozásához. Óriási előnye, hogy a Safety Truck nem tanulmányautó: Európában ma bárki megvásárolhatja és használhatja. Az Actros mint Safety Truck – a világ egyik legbiztonságosabb teherautója - valóság.

Az Európát bejáró sárga Mercedes-Benz Safety Truck bemutatóautóban egységes rendszerbe foglalva megtalálható valamennyi, jelenleg létező asszisztens-rendszer és biztonsági felszereltség. Ezek csúcsa jelenleg az új active brake assist (vészfék-asszisztens), amely ráfutásos balesettel fenyegető szituációban önműködően teljes fékezésbe kezd. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal és egyéb nemzetközi felmérések adatai is a ráfutásos baleseteket mutatják a tipikus teherautós ütközésnek, különösen autópályán és országúti forgalomban. Az egyéb asszisztens- és biztonsági rendszerek mellett a vészfék-asszisztens itt különösen nagy szerephez juthat.

© daimlerchrysler
A Mercedes-Benz Safety Truck teherautót ezen kívül számos egyéb asszisztens- és biztonságtechnikai rendszerrel is felszerelték. Sávtartó-asszisztens, követési távolság-tartó tempomat, stabilitás-szabályzás, nappali menetvilágítás, optimalizált külső tükör, emelkedőn való elinduláskor visszagurulást megakadályozó retesz, fékasszisztens, retarder vagy sárvédő lap a kerékdobban – mindezek a berendezések, felszerelések már sorozatgyártásban készülnek, sőt egy részük a szériafelszereltség sorába tartozik.

Ehhez társul még a klímaautomatika és az állóhelyzeti klíma, amely hozzájárul a gépkocsivezető kondíció-biztonságának javításához. S ha minden megelőző óvintézkedés ellenére mégis bekövetkezne a baleset, a gépkocsivezető az óvó-védő burokként szolgáló stabil vezetőfülkében, övfeszítős biztonsági övvel felszerelt ülésben, légzsákkal védve, a lehető legnagyobb biztonságban érezheti magát. Végül, de nem utolsósorban kell említeni a Mercedes-Benz által a közelmúltban kidolgozott mentési útmutató segédletet. Ezt a járműspecifikus ismereteket tartalmazó anyagot annak érdekében hozták létre, hogy a vezetőfülkéből a lehető leggyorsabban ki lehessen menteni a jármű sofőrjét. A mentési útmutató segédletet a mentésben résztvevő szakszolgálatokhoz juttatják el.

Hamarosan forgalmi dugó asszisztens is lesz (Oldaltörés)© daimlerchrysler
A Mercedes-Benz Safety Truck teherautó és az új vészfék-asszisztens létrehozásával a biztonsági technikák fejlesztése még egyáltalán nem zárult le. Új asszisztens- és biztonsági rendszerek vannak fejlesztés alatt igen előrehaladott stádiumban, amelyeket még 2010 előtt bevezetik, így hatásosan támogathatja az EU célkitűzését, amely szerint eddig az időpontig Európában a halálos áldozattal járó közúti balesetek számának felére kellene csökkennie.

A forgalmi dugó asszisztens hatékonyan fogja segíteni a gépkocsivezetőt araszoló forgalomban azáltal, hogy a megtorpanó forgalomban önállóan megállítja a teherautót. Az extrafelszereltségként bevezetett, már eddig is eredményesen alkalmazott sávtartó-asszisztens továbbfejlesztésével ez a rendszer a passzívból aktív biztonsági elemmé válhat azáltal, hogy beavatkozik a jármű kormányzásába.

Az active brake assist egy következő továbbfejlesztési lépcsőben a teherautó előtt álló jármű esetén is képes lesz teljes fékezés-manőver indítására. A parkolási, beállási műveleteket belátható időn belül a jármű elején és végén elhelyezett ultrahang-szenzorral működő parkolás-asszisztens fogja segíteni, lehetővé téve a nemcsak bosszantó, hanem költséges parkolási sérülések elkerülését. A jövő biztonságos teherautója már a megvalósulás útján halad.

Biztonsági csomag kedvező áron

Követési-távolság szabályzás, sávtartó-asszisztens és stabilitás-szabályzás – a korszerű asszisztens- és biztonsági rendszerek csúcsát jelentik. A fokozott közlekedésbiztonság támogatása és a biztonságtechnikai rendszerek gyorsabb piaci elterjedésének érdekében a Mercedes-Benz németországi értékesítési hálózata az Actros teherautókra egy vezető-légzsákkal kombinált csomagot kínál 40 százalékkal kedvezőbb áron.

Ezen biztonsági csomag hatékonyságát a DaimlerChrysler szakemberei jelenleg a Collision Reduction System (CRS) néven futó nagyszabású kísérleti projekt keretei között vizsgálják. A DaimlerChrysler leányvállalatának, a Charterway-nek 500 darab, távolsági forgalomban foglalkoztatott nyergesvontatóját tavaly tavasszal szerelték fel az említett biztonsági csomaggal. A bekövetkező balesetek gyakoriságát és súlyossági fokát egybevetik egy hagyományos felszereltségű, a biztonsági csomaggal nem rendelkező párhuzamos kontrollcsoport járműveinek adataival. Már az első eredmények igazolják a kutatók várakozásait: különösen a súlyos kimenetelű balesetek száma csökkent jelentős mértékben, ráadásul a következményeket euróra váltva kiderült 10 százalékkal olcsóbbnak is bizonyult az 500-as flotta fenntartása a magasabb ár ellenére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Tízezer tisztább teherkocsi

Egy évvel a piaci bevezetés után elkészült a DaimlerChysler AG wörthi gyárában a tízezredik BlueTec-dízelmotorral szerelt tehergépkocsi. Ezek már most teljesítik a majd csak 2009-ben hatályba lépő Euro 5 környezetvédelmi normatíva előírásait, azaz akár 80 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot és szilárd szennyezőanyagot bocsátanak ki a környezetbe, mint amennyit a jelenleg érvényben lévő előírások megengednek.

automenedzser.hu Autó

Mercedes-Benz B-osztály teszt: nem B-ligás

Minden ízében Mercedes ez az autó, benne egyetlen cégvezető sem szégyenkezik, Merciből száll ki, mégsem adott ki tízmilliókat, elfér a család, illetve a csomagoknak is van hely. Mondjuk ki, ez egy praktikus autó. Csomagtartója jól kihasználható és ráadásul variálható is.

hvg.hu Autó

Budapest és Tokaj a Mercedes GPS-térképén

A Mercedes-Benz új navigációs DVD-t kínál ügyfeleinek. A 4.1-es változatot felváltó, széleskörűen aktualizált, tartalmilag bővített COMAND APS Europe 5.0 verzió lehetővé teszi, hogy az utazók kényelmesen hozzáférjenek a navigációs adatokhoz. A DVD elsőként tartalmazza a Magyarország – ezen belül Budapest és Tokaj város részletes, utcára lebontott – útjaira vonatkozó információkat.

hvg.hu Autó

Az év cégautója az S-Mercedes

Az osztrák Firmenwagen (Cégautó) nevű szakmagazin olvasói a luxuskategóriában a Mercedes-Benz S-osztálynak adományozták a megtisztelő „Fleet Car of the Year 2006“, vagyis „A 2006. év cégautója” címet.

hvg.hu Autó

Megérkezett az új generációs Mercedes-Benz Citaro

Megújult a legnépszerűbb Mercedes-Benz busz, a Citaro. A sorozatgyártás 1998-as kezdete óta a típus közel 15 ezer képviselője járult hozzá a nemzetközi ismertséghez: Európa szinte minden nagyvárosának utcáján közlekedik, Londontól Madridig, Párizstól Isztambulig és Berlintől Rómáig.

hvg.hu Autó

Ötszáz ló és hat személy az R-Mercedes csúcsverziójában

A februári chicagói szalonon mutatta be a Mercedes AMG az R 63 AMG modelljét. A Mercedes-Benz R-osztály különleges, dinamikus értelmezést kapott járművét új, 6,3 literes V8-as AMG motor hajtja. 510 lovas teljesítményével, 630 Nm nyomatékával és állandó összkerékhajtásával az AMG Grand Sports Tourer versenytárs nélküli sportos menetélvezetet, nagyvonalú helykínálatot és csúcs komfortot kínál akár hat utas számára.

Autó

Mercedes-múzeum nyílt Stuttgartban

Az elmúlt hét végén megnyílt Stuttgartban a Mercedes-Benz Múzeum. A kiállításon 160 történelmi jelentőségű autót lehet megtekinteni. A DaimlerChrysler számításai szerint a világ legnagyobb autómúzeumát évente 1 millióan keresik majd fel.

hvg.hu Autó

Nem kell félni a kamiontól!

Közlekedési baleset áldozataként elveszíteni akárcsak egyetlen embert is - pótolhatatlan veszteség: ebben a közúti közlekedés minden résztvevője egyetért. A sokrétű intézkedéseknek köszönhetően a halálos sérüléssel járó közlekedési balesetek aránya évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az Európai Unió 25 tagállamánál 1991-ben a halálos baleseti statisztika 71 ezer 160 haláleset volt; 2000-re ez a szám lényegesen, 52 ezer 489–re csökkent.

automenedzser.hu Autó

Világbajnok akar lenni a Mercedes

Bizakodnak a McLaren Mercedesnél. Az utóbbi években sorozatos motorhibák tarkították az istálló eredményeit, emiatt egyik fő ismertetőjelük a megbízhatatlanság lett. Egy hónapja a vezetőség még úgy nyilatkozott, hogy Kimi Räikkönen és Juan Pablo Montoya bármikor elhagyhatja őket, ha úgy ítélik meg a helyzetet, a legutóbbi franciaországi teszt azt bizonyítja, képesek megszorongatni a Renault-ot.

hvg.hu Autó

A-osztályú Mercedes különleges felszereltséggel

A Mercedes-Benz A-osztály új, különleges modellváltozattal jelentkezik: a Polar Star harmonikus formában ötvözi a sportosságot és az eleganciát. Felszereltsége látványos könnyűfém felniket, különleges fényezéseket, valamint új szöveteket tartalmaz. Korlátozott számban már rendelhető a hazai Mercedes-Benz szalonokban.

hvg.hu Autó

17 százalékkal nőtt a Mercedes forgalma

A Mercedes Car Group 2006 márciusában világszerte erőteljes pozitív fejlődést mutatott: a forgalom 17 százalékos növekedésével az értékesített darabszám az előző év azonos időszakában regisztrált 118 ezer járműről 138 ezer 400-ra emelkedett. Ezzel fennállásának legeredményesebb értékesítési hónapját zárta.

hvg.hu Autó

Hódítani akar a teherpiacon a Cabstar

A Nissan az európai kishaszonjármű- és tehergépkocsi piacon követendő agresszív termék-stratégiájának részeként októberben mutatja be az új és tökéletesített Cabstar modellt.

Vállalkozás

Kiszorítanák a teherautókat a főváros útjairól

Építési depókat hoznának létre Budapest határában a fuvarozók. A milliárdos beruházással létrehozott raktáraktól 10-15 százalékos kiadáscsökkentést remélnek. A fővárosi önkormányzat és a vállalkozók által közösen tervezett projekt még kezdeti fázisban van, írja a Magyar Hírlap.

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Bezártak egy Samsung-gyárat a koronavírus miatt

Bezártak egy Samsung-gyárat a koronavírus miatt

Fontos hasonlóságot fedeztek fel az influenza és a koronavírus között

Fontos hasonlóságot fedeztek fel az influenza és a koronavírus között