szerző:
hvg.hu

A korszerű terepjárók sorában trendteremtő M-osztály új motorral tovább erősíti vezérszerepét. A 306 lovas ML 420 CDI 4MATIC a legújabb generációs CDI-technikával szerelt V8-dízelmotorral rendelkezik. Az EU4 emissziós normákat teljesítő ML 420 CDI már rendelhető, 21 millió 53 ezer forinttól.

© daimlerchrysler
Szűk egy évvel az új M-osztály 2005-ös piacra lépése után az ML 420 CDI 4MATIC modellel egészül ki és válik teljessé a típus dízelkínálata. A legújabb V8 négyszelepes bi-turbofeltöltéses, változtatható turbinengeometrával rendelkező dízelmotor különösen temperamentumossá teszi az ML 420 CDI-t. A négyliteres motor nyomatéka 700 Newtonméterre növekedett, ami 2000-2600 fordulat/perc tartományban áll rendelkezésre. A korszerűsítő átalakítások eredményeképpen a motor teljesítménye az ML 400 CDI elődmodell 184 kW/250 lóerő értékéhez képest 225 kW/306 lóerőre emelkedett. Acsúcsterepjáró így 6,8 másodperc alatt sprintel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, végsebessége pedig 235 kilométer/óra. A 60-ról 120 kilométer/óra sebességre felgyorsuláshoz pedig harmadik sebességfokozatban hat másodpercre van csupán szüksége.

Takarékos menetmódban az autó 9,1 liter gázolajat fogyaszt száz kilométerenként, az átlagfogyasztás 11,1 liter/100 kilométerenként. 95 literes tankjával újabb üzemanyag-felvétel nélkül 900 kilométer megtételére képes. Ez a modell is az Euro 4 határértékek alatt marad, karbantartást nem igénylő dízel-részecskeszűrővel üzemel, ami további 99 százalékkal csökkenti az amúgy is csekély károsanyag-kibocsátást.

A V8 dízelmotor teljesítményeinek fokozása mindenekelőtt a harmadik generációs, 1600 bar maximális magasnyomásos befecskendezésű Common-Rail-technológiának és a 175 bar értékre megemelt gyújtási nyomásnak köszönhető. Optimalizált áramlási viszonyok javítják a töltésváltást, a két új fejlesztésű, változtatható turbinageometriájú kipufogógáz-turbófeltöltő még hatásosabban működik.

Az ütemenként akár öt dízelbefecskendezés, a speciális lyukú fúvókák, valamint az új, precízebb befecskendezési időt lehetővé tevő piezo-befecskendezők alkalmazása, továbbá a kipufogógáz-visszavezetés átalakítása révén az emissziós értékek lényegesen jobbak. A zajképződés csökkenését a motorfejlesztő szakemberek a lánchajtás optimalizálásával, nagyméretű motorcsapágyas merev forgattyúház, valamint további szigetelőburkolat alkalmazásával érték el. A négyzetes furat-löket arány és a szembefutó kiegyenlítő tengely igen nyugodt futásról gondoskodik.

Az M-osztály kimagasló eredménnyel szerepelt az amerikai National Highway Traffic Safety Administration ütközésteszt próbáin. Az SUV sportos szabadidőautók között a US-NCAP-teszt vizsgálatain úgy frontális-, mint oldalütközés tekintetében a legmagasabb, ötcsillagos minősítést érte el.

Ha vontatni kell (Oldaltörés)© daimlerchrysler
Aki az ML-t gyári vonószerkezettel rendeli, bónuszként élvezheti az új Mercedes-Benz Trailer Stability Assist, rövidített elnevezéssel TSA előnyeit is. Ez az ESP elektronikus stabilitásprogram kibővítésével kialakított rendszer, amely fokozott biztonságról gondoskodik utánfutóval való haladás esetére. A TSA gyorsan felismeri a vontatmány sodródás-billenése rettegett veszélyének fenyegetését, és hatékonyan avatkozik be annak elhárítására. Ehhez az ESP szenzorait használva kerekenként specifikus, mindkét oldali célzott fékezési beavatkozásokkal stabilizálja a szerelvényt.

Figyelemreméltó modellpaletta

© daimlerchrysler
Az ML 420 CDI 4MATIC különösen erőteljes nyomatékú V8 dízelmotorja mellett két további dízeles is választható. Az ML 280 CDI 4MATIC V6 alapmotorja 140 kW / 190 LE teljesítményű, a hengertérfogatában azonos ML 320 CDI 4MATIC motorja pedig 165 kW/224 LE-t teljesít. Az ML 350 és ML 500 4MATIC modellekkel két benzines változat színesíti a palettát, 200 kW/272 LE ill. 225 kW/306 LE teljesítménnyel. A különösen igényes vevők vélhetőleg az ML 63 AMG 4MATIC modellt választják, amely 375 kW/510 LE-jével a sorozat csúcsmodellje.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Célba ért a IV. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

A IV. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 70 oldtimere május 27-én Nagykanizsán ért célba 550 kilométer megtétele után. Az összesített pontszámok alapján a legjobb eredményt (489 pont) az 51-es rajtszámmal induló Veégh Attila és Gáspár Béla páros érte el az 1974-es Mercedes-Benz SL-lel.

hvg.hu Autó

Jobb kihasználhatóságot ígér az új Mercedes Vario

Elődjénél korszerűbb műszaki kivitelben és gazdagabb felszereltséggel lép színre az új Mercedes-Benz Vario. A 6 és 7,5 tonna közötti megengedett össztömeg-kategóriát képviselő robosztus és sokoldalú nagy szállítójármű legfrissebb változata Euro 4-es besorolású motorokat és új váltókat kapott, továbbá megújult a pilótafülkéje és felépítményének bizonyos részei. Az új generációs Vario már rendelhető Magyarországon.

hvg.hu Autó

Az év cégautója az S-Mercedes

Az osztrák Firmenwagen (Cégautó) nevű szakmagazin olvasói a luxuskategóriában a Mercedes-Benz S-osztálynak adományozták a megtisztelő „Fleet Car of the Year 2006“, vagyis „A 2006. év cégautója” címet.

Autó

Mercedes-múzeum nyílt Stuttgartban

Az elmúlt hét végén megnyílt Stuttgartban a Mercedes-Benz Múzeum. A kiállításon 160 történelmi jelentőségű autót lehet megtekinteni. A DaimlerChrysler számításai szerint a világ legnagyobb autómúzeumát évente 1 millióan keresik majd fel.

hvg.hu Autó

Bővül a Mercedes-Benz értékesítési és szervizhálózata

Bővül a DaimlerChrysler Automotive Hungária Kft. által forgalmazott Mercedes-Benz transzporterek értékesítési- és szervizhálózata: június 1-jétől új értékesítési- és szervizpontok szolgálják ki a csillagos márka ügyfeleit.

automenedzser.hu Autó

Mercedes-Benz B-osztály teszt: nem B-ligás

Minden ízében Mercedes ez az autó, benne egyetlen cégvezető sem szégyenkezik, Merciből száll ki, mégsem adott ki tízmilliókat, elfér a család, illetve a csomagoknak is van hely. Mondjuk ki, ez egy praktikus autó. Csomagtartója jól kihasználható és ráadásul variálható is.

hvg.hu Autó

Megérkezett az új generációs Mercedes-Benz Citaro

Megújult a legnépszerűbb Mercedes-Benz busz, a Citaro. A sorozatgyártás 1998-as kezdete óta a típus közel 15 ezer képviselője járult hozzá a nemzetközi ismertséghez: Európa szinte minden nagyvárosának utcáján közlekedik, Londontól Madridig, Párizstól Isztambulig és Berlintől Rómáig.

automenedzser.hu Autó

Mercedes-Benz A-osztály - Itt a piros, hol a Merci

Nőies stílusa ellenére már az elején le kell szögeznem, hogy ez a kiskocsi minden ízében Mercedes, a címben elrejtett utalás nem jött be, kis piros bombázóm egy megbízható, kényelmes, pontosan irányítható és elegáns kocsi. Kicsit egyterű, kicsit kupé, kicsit terepjáró – ezért különleges. Az embernek az az érzése, hogy egy nagyon komoly autóban ül, és valóban, technikailag és minőségileg nem lehet kifogás. A motor és a futómű nem tetszett.

hvg.hu Autó

Legördült az első új Mercedes-Benz Sprinter

Az új Mercedes-Benz Sprintert két helyszínen, Düsseldorfban és Ludwigsfelde-ben gyártják. A ludwigsfelde-i gyárban a platós járművek és az alvázak gyártása folyik. Az új termékhez egy teljesen új, a legmodernebben automatizált berendezésekkel ellátott gyártósort hoztak létre. Így ott egy új építőcsarnok mellett egy új fényezőműhely is keletkezett.

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában