szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júniusban gyártották le a 100 milliomodik Nissan gépkocsit. 76 millió 640 ezret Japánban és mintegy 23,5 milliót a földgolyó más részein.

© Nissan
A Nissant 1933 decemberében alapították Jidosha-Seizo néven, miután átvette a kisméretű Datsun személyautók gyártását a Tobata Casting cégtől. A Nissan által a Jidosha-Seizo név alatt gyártott első gépkocsi a Datsun 12-es típus volt. A cég nevét a következő évben változtatták meg Nissanra. 1935-ben megkezdte a működést a Nissan yokohamai gyártelepe, az első olyan autógyár Japánban, amely a tömegtermelésre rendezkedett be és úttörő szerepet játszott a japán autóipar kezdeti éveiben.

A Japán-beli gyártási kapacitást először az Oppamában 1962-ben megnyitott autó-összeszerelő üzem növelte, majd ezt követte 1965-ben a Zamában, 1966-ban Murayamában meginduló gyártás (ez utóbbi telephely annak kapcsán jött létre, hogy a cég ugyanebben az évben egyesült a jelentős japán autógyárral, a Prince Motorral), végül 1971-ben Tochigiben, 1976-ban Kyushuban kezdte meg a termelést egy-egy új gyár.

A Nissan első ízben 1959-ben, Tajvanon kezdett autót gyártani a japán szigeteken kívül. 1966-ban kezdődött meg a termelés Mexikóban, amit 1983-ban követett az USA-ban és Spanyolországban egy-egy új gyár beindítása, majd 1986-ban az Egyesült Királyságban, 1995-ben Kínában avattak új Nissan-gyárat.

A cég autó-összeszerelő üzemei – köztük az Egyesült Királyság-beli Sunderlandban, az USA Tennessey államában lévő Smyrnában és a Missouri államban lévő Cantonban működő gyárak – a világ legtermelékenyebb autógyárai közé számítanak. A 2006. évi Harbour-jelentés szerint a Nissan a termelékenység terén vezető helyet foglal el az észak-amerikai autóiparban az egy gépkocsi előállítására jutó 28,46 munkaórával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Közös miniautót készít a Nissan és a Suzuki

A Nissan és a Suzuki Tokióban bejelentette, hogy megállapodtak üzleti együttműködésük bővítését illetően. A Suzuki által a Nissannak eredeti gyári termékként szállított miniautókon, valamint a Nissan leányvállalata, a Jatco Ltd. automata sebességváltókon túlmenően a két cég most a következő lehetőségeket tanulmányozza.

automenedzser.hu Autó

Nissan Navara teszt: Szexis nagyvas

Vannak nők, akik irtóznak a szép fiúktól, a vágott arcú pasikat kedvelik. Autók között ilyen a Navara, félistenként magasodik a forgalom fölé, 174 lovas motorjával és megdöbbentően alacsony fogyasztásával csak papíron teherautó. Valójában egy sportos tank, egy szuperszonikus csatahajó.

automenedzser.hu Autó

Nissan Murano teszt: a szépségkirály

Valami őrült álom gyümölcse ez az autó. Nem lehet egészen normálisnak nevezni azt az embert, aki a Nissan 350Z sportkocsit ötvözi a Nissan Patrol terepjáróval. A Murano ebből a frigyből született, egy igazi csodabogár a szó legjobb értelmében.

hvg.hu Igazságszolgáltatás

Népautót gyárt a Nissan Kínában

A Nissan bejelentette, hogy a következő két év folyamán a teljes világpiacra gyártott világautók új modellcsaládját mutatja be, melyek első változatának értékesítése 2006-ban kezdődik meg Kínában. A Livina Geniss névre keresztelt kínai változat lesz az első olyan Nissan modell, amelynek a forgalmazását más kontinensek és országok előtt Kínában kezdik meg.

MTI/hvg.hu Autó

Nissanról Toyotára vált a császár

Kipróbálta az új császári limuzint Akihitó japán császár és felesége, Micsiko. A Toyota cég által kizárólag az uralkodóház számára tervezett Century Royal modell nyolcüléses jármű, küszöbe gránitból, huzata természetes gyapjúból készült, világítását pedig kézműves módszerrel előállított japán papír szűri.

Nemzetközi gazdaság

Renault-Nissan

Nincs szó tulajdonvásárlásról a General Motorsban a partneri viszonyról kezdett tárgyalásokon - jelentette ki a...

automenedzser.hu Autó

Nissan Pathfinder teszt: Szépséges szörnyeteg

Csupa bőr, csupa kényelem, csupa kényeztetés. A Nissan Pathfinder a terepjárók között is méltóságot vív ki méreteivel és pazarságával. Kár, hogy menettulajdonságai nem ennyire meggyőzőek. Nem a sietős emberek autója, de azoké, akik mindig odaérnek.

hvg.hu Autó

Nőtt a Nissan nyeresége

A 2007. március 31-én záruló 2006-os üzleti év első negyedévének végén 110,2 milliárd yen (962 millió dollár, 783 millió euró) volt. A nettó nyereség 2006-os növekedése tükrözi a 2005-ös év azonos időszakában jelentkezett rendkívüli kiadásokat, amelyek a nemzetközi könyvelési előírások változásával, illetve a Nissan által bevezetett nyugdíj-hozzájárulási rendszerrel kapcsolatosak.

automenedzser.hu Autó

Nissan Note teszt: családi kalandokhoz

A Nissan a felső kategóriájú limuzinok térkínálatát ötvözte a kis ferdehátúak fürgeségével és az egyterűek praktikumával, így született meg a Note, a divatos, egyedi és sokoldalú családi autó.

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek