szerző:
automenedzser.hu

Ezt az autót közelről látni, beülni és vezetni kiváltság, hisz egy ritka madárról van szó. Ritkaságának oka nem különcsége és városi praktikuma, hanem borsos ára. Ha egymilliót le lehetne faragni az alapárból, ez az autó valóban a városi dzsungelek kiirthatatlan kaméleonja lenne.

© Peugeot
Az ülés magasra állítható, ám az oldaltámasz hiányzik. A belső fokozott vidámságát és páratlan üdeségét elsőként az zavarja meg, hogy nagyon hátra kell nyúlni a biztonsági övért, így még jóval elindulás előtt be kell kötni magunkat. A váltóbox, a középkonzol nyúlványában kapott helyet, ami elsőre igencsak zavarta a térdemet, de ezt hamar meg lehet szokni, a vezetést nem befolyásolja. Az ablakemelők gombjai, az elakadásjelző kapcsolója mind könnyen elérhető helyre kerültek, az ergonómia nagyon jó, az autó kiválóan vezethető. Ami még zavart, hogy a háttámla pozíciója nem a legtökéletesebb, már az első hatvan kilométer után fájdalmat éreztem a hátamban.

© Peugeot
Az anyósülést egy mozdulattal asztalkává lehet alakítani, így a hátsó sorban ülő fiam nem panaszkodhatott a kilátásra. Tárolót bőven találunk, pohártartót elöl, hátul. A kormány négy irányba állítható. A kocsi hátul is kényelmes, fejtér van bőven. A belső műanyag elemei 12 ezer kilométer után sem zörögtek, egyedül a motorháztető nyitó karja adta meg magát, kijött a helyéről.

Egyedi és mulatságos

© hvg.hu
Megnyugtató, hogy ezt a kocsit nem a PSA közös boszorkánykonyháján főzték ki, sok benne az egyedi megoldás: a műszerfal órái, a fedélzeti számítógép kijelzőjének kialakítása, a többfunkciós bajuszkapcsolók, és a sportos, teljesen új kormány. Ami elmaradhatatlan, az a gömb formájú levegőbeömlő, az imbolygó, ám mégis pontosan kapcsoló Peugeot-váltó és a kivehető kis kuka. A felhasznált műanyagok minősége kiváló, akárcsak a színválasztás. A Caméléo készlettel egyedülálló módon, saját személyiségünknek megfelelően alakíthatjuk a belső hangulatot. 15 perc alatt a Caméléo készlet 18 darabját tucatnyi színváltozatban variálhatjuk: cserélhető 2 műszerfalkárpit, 4 légterelő keret, 2 első ajtókárpit. 2 hátsó ajtókárpit-borítás, 8 üléskárpit (4 ülőfelület, 4 háttámla). Mindez szerszámok nélkül.

[[ Oldaltörés: Az ajtók záródnak! (Oldaltörés) ]]© hvg.hu
Vigyázzanak az ajtók záródnak! – csak ez a mondat hiányzik, ahhoz az elképesztő élményhez, ahogyan a kocsi szezám-tárulj oldalajtói működnek. Ahová az autó befér, ott ki is fogunk szállni belőle. A mediterrán világ igazi megoldása, kaméleon a sikátorokban. Megszűnt a nehéz Peugeot ajtók problematikája, villanymotor csukja és nyitja az ajtókat, mindezt olyan látványosan, hogy nehéz elrejtőzni vele a világ elől, főleg ha a tesztautóm citromsárga mivoltát sem hagyjuk figyelmen kívül. Az egész autó egy örömteli pillanat kifejeződése. Éjszakai fényei még vonzóbbá, még trendibbé teszik a kiskocsit, minden narancsban izzik. A Combino villamossal ellentétben ez az autó nyitott ajtókkal is elindul, igaz, hogy villog és csipog, de megy. Dugóban, araszolásnál hasznos lehet még ez. A kerékpárosokat sem fogjuk zavarni.

Az ajtók záródása egy picit félelmetes abból a szempontból, hogy vajon egy kisgyermek kezére rácsukódik-e. Elvileg minden akadályra megáll és visszacsúszik, én ki is próbáltam bottal, kézzel, lábbal és valóban nem csukta rá. Gyerekeknek azonban mindenképpen magyarázzuk le, hogy ne csápoljanak, ha nyitjuk, vagy zárjuk az ajtókat.

© hvg.hu
A 178 literes csomagtér variálható, a hátsó ülések függetlenül tologathatók, összecsukhatók, így akár 1048 literesre is növelhetjük a hasznos rakteret, új értelmet adva ennek a vagány kis városi kocsinak. Igen, még áruszállításra is befoghatjuk. Éjszaka villogunk vele, nappal rakodunk bele. Ha teljesen előretoljuk az üléseket, csomagtérről még akkor is alig beszélhetünk, hisz csak egy hokistáskával vagyunk beljebb. Ha hátul is kényelmesen akarunk ülni, akkor szinte semmi nem marad a csomagoknak.

A hátsón padlóban, az izgalmakat fokozandó, két bőséges tárolórekeszt találunk, ezt nemrég a Berlingóban fedeztem fel, akkor is nagyon örültem, hát még egy ilyen szűkre vett autóban mekkora örömet jelent néhány plusz liter.

[[ Oldaltörés: Pörgős és takarékos (Oldaltörés) ]]© hvg.hu
Mintha ráöntötték volna a kasztnit erre a motorra, úgy ugrik, úgy szökell a Peugeot legkisebb, hetven lovas dízelje. Városi vágtára, sőt országúti csapatásra is fogható az autó, meglepően jól gyorsul, nem kell megijedni attól, hogy csak egynégyes. Futóműve sportos, de az úthibákkal is megbirkózik, a fekvőrendőr meg sem kottyan neki.

A kormány könnyedsége is jelzi, hogy alapvetően ez egy női autó, még akkor is ha nincs megvilágítva a piperetükör. Parkolni játszi könnyedséggel tudunk, csak kinézzük a helyet és paff, már bent is vagyunk. Magassága ellenére, kitolt kerekeinek köszönhetően nagyon jók a kanyartulajdonságai is.

© Peugeot
Formáját tekintve a Peugeot hozza a formát, a 107 felpumpált változatának tűnik elölről, hátulról viszont polyan, mint egy luxus egyterű, például a 807-es, a végigfutó ezüstcsík is jelzi, hogy komoly a kicsike. Nincs gnóm kinézete, sőt, ellenkezőleg valahogy így képzelem el a jövő városi autóját. Kinyitott ajtókkal olyan, mintha fel akarna szállni. A ködlámpákat tartalmazó első köténye sportos jelleget kölcsönöz, az autó RC-változata valódi méregzsák lehet. Jól vezethető, szerethető autó, ha nem lenne ilyen drága sokkal sikeresebb lenne, talán még én is bepróbálkoznék egynél. Megoldás a városi közlekedésre, gyors, kicsi, feltűnő és takarékos. Az együtt töltött 200 kilométer során városi használatban az 1007-es 5,5 liter gázolajat kért. Ez így rendben is van, csak az a fránya ár lenne jobban képzett: az 1007-es legolcsóbb 1,4-es benzines változata, igaz gazdag felszereltséggel, 3,4 millió forint.Peugeot 1007 1,4 HDi Trendy
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1398
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő/kW 70/4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 160/2000-as fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2315
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 3731/1686/1610
Csomagtér178-1048
Saját tömeg (kg)  1168
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 160
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h 15,4
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi  5,8
Országúti  4,1
Vegyes4,7
Tesztfogyasztás5,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 124
ÁRA A tesztelt autó ára 4,08 millió Ft.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Tesztelték a brutál Peugeot-ot

A Genfi Autószalonon tavaly márciusban bemutatkozott Peugeot 207 R CUP a leendő 207 Super 2000 versenyautó előfutára volt. A Peugeot Sport műhelyében megszületett lejújabb oroszlán az eredeti ütemezésnek megfelelően folytatja útját murván és aszfalton egyaránt.

hvg.hu Autó

Megújult a Peugeot Boxer

1995 és 2005 között a könnyű haszongépjárművek piaca Európában 60 százalékkal bővült, a darabszám 1 millió 291 ezerről 2 millió fölé nőtt. Ugyanezen időszakban a Peugeot eladásai a szegmensben 76 ezerről 166 ezer darabra nőttek. A piac fejlődésével összhangban a Peugeot júniusban bevezeti új generációs furgonját, az új Boxert.

hvg.hu Autó

Dízel versenyautóval harcol Le Mansban a Peugeot

Peugeot egy új technológiai kihívásnak szeretne megfelelni: megnyerni a világ egyik legrangosabb és legmegerőltetőbb autóversenyét, a Le Mans-i 24 órás versenyt, méghozzá egy HDi dízelmotorral hajtott és dízel részecskeszűrő rendszerrel ellátott gépkocsival. Idén az Audi dízel versenyautója nyerte meg a viadalt. A Peugeot 2007-től versenyez a 908-assal.

automenedzser.hu Autó

A reformminiszter autója

Végre egy igazi cégautó, amelynek az extralistája megmarad a gazdaságosság, az ésszerűség és a kifizethetőség határain belül. Reform gyanánt minden miniszternek ezt a motort ajánlanám, kissé lomha, ám szinte már betegesen étvágytalan.

hvg.hu Autó

Új fejezetet nyit a Peugeot 207-es

Megérkezett Magyarországra is a kultikus 200-as széria legújabb üdvöskéje, a nagyon várt 207-es. Az autó tulajdonságai meggyőzőek, induló ára viszont magas.

euractiv.hu Gazdaság

Brit botrány a Peugeot szlovákiai gyára miatt

Felháborodva fogadták a brit szakszervezetek azt a hírt, hogy a Peugeot bezárja egyik gyárát Rytonban, miközben Pozsony mellett újabb üzemet nyit ki. A szlovákok szerint a két esemény között nincs kapcsolat. A média azt is felvetette, hogy a Peugeot gyár elköltöztetéséhez EU-alapok pénzét vették igénybe, ám a Bizottság ezt határozottan cáfolja.

hvg.hu Autó

Wuhanból jönnek majd a Citroënek és a Peugeot-ok

A PSA Peugeot Citroën és a Dongfeng Motor Group Company Ltd. a DPCA - Dongfeng Peugeot Citroën Automobiles kínai közös vállalat a Hubei tartományban található Wuhan települést választotta az új termelési egység színhelyéül, amely évente 150 ezer gépjármű gyártására szolgál majd.

MTI/hvg.hu Autó

Növeli Szlovákiában a termelést a Peugeot

A PSA Peugeot Citroen nagyszombati (Trnava) gyárában június végén megkezdik az összeszerelés fokozatos növelését, miután április végén lezárultak az előgyártási műveletek - tájékoztatott Alain Baldeyrou vezérigazgató.

automenedzser.hu Autó

Csendes pusztító

A 407 kupé álomautó. Minden csupa bőr, lendületes vonalak, bődületes motor, elegáns belső tér, csúcstechnika, exhibicionista forma. Izmos luxuskocsi, csak néma.

hvg.hu Autó

Biturbó dízelszív a Peugeot 407-ben

A 407 és a HDi motor nyerő páros. Európában a Peugeot 407 eladásainak 79 százalékát, Franciaországban pedig 87 százalékát adja ez a kombináció. Mostantól nálunk is kapható a krómcsíkos hűtőmaszkkal felfrissített 407-es az új, 2,2 literes, részecskeszűrős (FAP) 170 lovas biturbó HDi motorral is.

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait