szerző:
hvg.hu

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2006 első félévében a lízing piac összesített eszközértéke meghaladta 600 milliárd forintot, 12 százalékkal meghaladva a tavalyi eszközértéket. Ugyanezen időszakok összehasonlításában a finanszírozott érték mintegy 18 százalékkal nőtt, a finanszírozott eszközök darabszáma viszont 2 százalékkal csökkent.

Gép-, berendezés és teherautó lízing
34 százalékkal közel 67 milliárd forintra nőtt a gép- és berendezés üzletág, illetve szintén átlag felett - 16 százalékkal - 80,5 milliárd forint értékűre növekedett a haszongépjármű ágazat is. Érdekesség ezeken a területeken, hogy hasonlóan az ingatlanlízinghez 13-15 százalékot meghaladó mértékben nőtt az átlagos finanszírozási érték, a gép-berendezés területen elérte a 10 millió forintot, a tehergépjármű területen pedig meghaladta a 9 millió forintot. A két terület részesedése a teljes lízingfinanszírozáson belül 12, illetve 15 százalék fölé nőtt.

Személygépjármű finanszírozás
A személy és kishaszon gépjárművek lízingje 391 milliárd forintos eszközértéket ért el, amely mindössze 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A darabszámot tekintve 142 ezer 766 darab autó finanszírozását jelenti, amely 3665 gépkocsival kevesebb a tavalyinál. A finanszírozott érték ezen a területen is tovább nőtt (7 százalékkal) mutatva azt, hogy ezen a területen is csökkent az átlagos sajáterő mértéke. A személygépkocsi üzletág piaci részesedése a finanszírozáson belül 67 százalékról, 61 százalékra csökkent. A személygépjármű finanszírozáson belül a cégeknek nyújtott flotta finanszírozás részaránya lényegében nem változott, 9 százalékon stagnált az előző évhez hasonlítva, míg a lakossági finanszírozáson belül az új járművek finanszírozása további 1 százalékot csökkent, a használt járművek finanszírozása pedig 1 százalékot nőtt. Részesedésük így az összes személygépjármű volumenből 52, illetve 39 százalék.

Meghatározó piaci szereplők és piacrészük a finanszírozott összeg százalékos piaci részesedésében megadva (2006. I. félévében)
Teherautó lízing
Lombard Lízing 14%
Budapest Lízing 13%
CIB Leasing 13%
CitiLeasing 13%
HVB Leasing 13%
Raiffeisen Lízing 9%
K&H Lízing 7%
SG Equipment Finance 4%
DaimlerChrysler 4%
Axon 3%

Személygépjármű lízing
CIB Leasing 18%
Erste Leasing 14%
Lombard Lízing 13%
K&H Lízing 10%
Budapest Autó 9%
MKB-Euroleasing 8%
Raiffeisen Lízing 6%
Porsche Bank 5%
VB Pénzügyi Lízing 3%
Tecnicredito 2%

Új autófinanszírozás
Erste Leasing 17%
CIB Leasing 15%
Lombard Lízing 11%
K&H Lízing 11%
Budapest Autó 10%
MKB-Euroleasing 9%
Raiffeisen Lízing 8%
Porsche Lízing 7%
DaimlerChrysler 3%
SUMMIT 2%

Használt autófinanszírozás
CIB Leasing 20%
Lombard Lízing 18%
Erste Leasing 14%
Budapest Autó 10%
K&H Lízing 8%
MKB-Euroleasing 7%
Tecnicredito 6%
Raiffeisen Lízing 4%
CC Credit 4%
Porsche Lízing 2%

Flottafinanszírozás
CIB Leasing 24%
K&H Lízing 16%
LeasePlan 12%
Porsche Lízing 10%
MKB-Euroleasing 9%
BAWAG Leasing 9%
VB Lízing 7%
Lombard Lízing 5%
Budapest Autó 4%
ARVAL 4%

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Autó

Három százalékkal nőtt az itthon eladott kocsik száma

Az első félévben 97 ezer 609 személygépkocsit és terepjárót értékesítettek Magyarországon, 3,1 százalékkal többet, mint 2005 hasonló időszakában - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Tovább erősödött az alsóközép-kategóriás, a prémium-, a terepjáró, az egyterű és a haszongépek forgalma.

hvg.hu Autó

Az év transzportere a Sprinter

A stuttgarti ETM-kiadó által az idei évben megrendezett Az év transzportere választáson az áprilisban bemutatkozott Mercedes-Benz Sprinter első díjat kapott.

hvg.hu Autó

A németeknél a kombi Passat lett az év cégautója

Az Év Cégautójának választották a Volkswagen Passat Variant és a Seat Leon típusokat. Az évente megtartott versengést a Firmenauto szaklap és a Dekra hirdette meg. A Volkswagen konszern két típusa szerezte meg az első helyezést a 40, illetve a 20 ezer euró alatti kategóriában.

hvg.hu Autó

TruckStore: használt haszonjármű megbízható forrásból

Négy évvel ezelőtt önálló márkát teremtett, és úttörő szerepet játszott a DaimlerChrysler, amikor az egykori használt-haszonjármű központ alapjainak felhasználásával létrehozta a „TruckStore“-t. Az új intézmény, amely első ízben a 2002. évi Nemzetközi Haszonjármű Kiállításon mutatkozott be a nyilvánosságnak, ma már a DaimlerChrysler AG egész Európa területére kiterjedő professzionális, márkafüggetlen használt-haszonjármű kereskedelmi tevékenységét fémjelzi. Tavaly 18 ezer jármű talált gazdára az európai hálózaton keresztül, amelyek értékesítéséből 466 millió euró árbevétel származott.

hvg.hu Autó

Biztonságosabb lesz a jövő kamionja

A DaimlerChrysler újabb és további kiegészítő asszisztens- és biztonsági rendszerek fejlesztésén dolgozik. A forradalmi újdonságnak számító Active Brake Assist (vészfék-asszisztens) csak egyik, igen jelentős képviselője ezeknek. Az Európai Unió projektjének időtartama alatt is – amely a halálos közúti balesetek számát 2010-re felére kívánja csökkenteni - további asszisztens- és biztonsági rendszereket alkalmaznak a Mercedes-Benz Actros járművekben.

MTI Autó

Új elnök a lízingszövetség élén

A Magyar Lízingszövetség éves rendes közgyűlésén, június 1-jén új elnökséget választott az elkövetkező két évre, a szövetség új elnöke Báti Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója, alelnöke Mészáros György, az Erste Leasing vezérigazgatója lett - közölte a Budapest Lízing tulajdonosának, Budapest Banknak a sajtóosztálya.

hvg.hu Autó

Nálunk is kapható a világ egyik legbiztonságosabb kamionja

Az Európai Unió nagy célokat tűzött ki a nemzetközi teherfuvarozásban: becslései szerint 2030-ra 75 százalékkal megnövekedett teherforgalommal számol. Az EU ugyanakkor 2001 és 2010 között a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát felére kívánja csökkenteni. Ezzel egyidőben a Mercedes-Benz olyan biztonságtechnikai fejlesztéseken dolgozik, amelyek hozzájárulhatnak, a még rossz baleseti statisztikák javításában.

hvg.hu Autó

Kiszállítási rekord a Volkswagen haszonjárműveknél

Az európai Volkswagen haszonjárművek eladásai az év első felében 10,1 százalékkal emelkedtek, elérvén a 172 ezer 200-es darabszámot. Az első félévben a kiszállítások a Volkswagen Haszonjárművek márka fennállása óta nem voltak ilyen magasak.

Vállalkozás

Kiszorítanák a teherautókat a főváros útjairól

Építési depókat hoznának létre Budapest határában a fuvarozók. A milliárdos beruházással létrehozott raktáraktól 10-15 százalékos kiadáscsökkentést remélnek. A fővárosi önkormányzat és a vállalkozók által közösen tervezett projekt még kezdeti fázisban van, írja a Magyar Hírlap.

Nagy nap a mai, születésnapját ünnepli a magyar informatika

Nagy nap a mai, születésnapját ünnepli a magyar informatika

Új kihívások egy átalakuló piacon: mit hoz a jövő?

Új kihívások egy átalakuló piacon: mit hoz a jövő?

Radar360: terjed a kínai tüdőgyulladás, áttörés történhetett a rák gyógyításában

Radar360: terjed a kínai tüdőgyulladás, áttörés történhetett a rák gyógyításában

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Duma Aktuál: Minden idők legnyomorultabb szexbotránya

Duma Aktuál: Minden idők legnyomorultabb szexbotránya