szerző:
MTI

A szigorodó környezetvédelmi szabályok függvényében emelkedő árak megállíthatják a dízel autók részarányának növekedését az európai autópiacon, a világ más tájain azonban emelkedhet a népszerűségük.

"Európában az értékesítési arány stagnálását tapasztalhatjuk az üzembentartási költségek és a környezetvédelmi előírások teljesítésnek költségei miatt" - jelentette ki Roger Johansson, a General Motors Corp. európai hajtáslánc gyártási alelnöke. Jelenleg dízel járművek adják az Európában eladott autóknak mintegy felét, szemben a 2000-es 32 százalékkal. A dízel autók átlagosan 2000 euróval kerülnek többe mint benzines társaik, futásteljesítményük azonban 30 százalékkal jobb.
 
Az autók ára azonban előállításuk költségigényével párhuzamosan emelkedik, mivel a gyártóknak egyre nagyobb befektetéseikbe kerül a benzinesekhez képes magasabb nitrogénoxid kibocsátású dízel motorokkal szemben támasztott szigorú környezetvédelmi követelményeket kielégítő technológia bevezetése.

Dan Morris, a Mazda Motor Corp. értékesítési és marketing igazgatója szerint a dízel járművek hatékony üzemanyag felhasználása és magasabb teljesítménye növeli majd népszerűségüket más piacokon. "Meggyőződésem szerint a dízel járművek globális értékesítése növekedés előtt áll" - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Nézetét osztják az iparági elemzők is. A dízel járművek globális kereslete az elkövetkező tíz évben közel megduplázódik, és a 2005-ös 15 millióról 2015-re eléri a 29 milliót, állítja a J.D. Power and Associates tanulmánya.

Az autóipari tanácsadással és piackutatással foglalkozó vállalat prognózisa szerint Európában a dízel járművek részaránya valahol 60 százalék közelében csúcsosodik majd ki. "A dízel járművek kulcsfontosságú piaca Dél-Korea és India lesz, de a kínai piac is folyamatos fejlődésben van" - mutatott rá Alastair Bedwell, a J.D. Power and Associates elemzője.

A nagy autógyárak már az Egyesült Államokra, a világ legnagyobb egyedi piacára is szemet vetettek dízel járműveik lehetséges felvevőjeként. A Honda Motor Co. például bejelentette egy benzinessel összemérhetően tiszta dízel hajtáslánc kifejlesztését, amit egy amerikai piacra szánt típusban kíván bemutatni 2009-ben, majd később más piacokon is. Az európai piacon számos dízel modellel jelen lévő DaimlerChrysler AG és Volkswagen AG autógyárak szintén új generációs dízel autókkal kívánnak megjelenni 2008-ban az amerikai piacon.
 
A DaimlerChrysler Mercedes Car Group részlegének értékesítési és marketing igazgatója Klaus Maier kijelentette, hogy a Mercedes-Benz legalább 15 százalékos piaci részesedést szerez majd magának a felső kategóriás dízel autók piacán az Egyesült Államokban 2015-ig. A Mercedes erősít más tradicionálisan dízel mentes piacokon, így Japánban is.
 
A dízel autók piacán változatlanul a Volkswagen marad az uralkodó gyártó, a második helyet pedig a Ford Motor Co. foglalja majd el a J.D. Power prognózisa szerint. Az új generációs dízel járművek gyártásában a Toyota Motor Corp. éri majd el a legnagyobb növekedési ütemet 2005- és 2015 között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Az élről indulnak a dízel versenyautók

A Le Mans-i 24 órás verseny időmérő kvalifikációján az Audi újfent bemutatta a TDI Power motor elképesztő teljesítményét. Az Audi R10 TDI-k messze a leggyorsabbak voltak a végső időmérésen, így mindkét 650 lóerős dízelmotoros autó az élről indulhat el szombaton .

hvg.hu Autó

Dízel Audik győztek a 24 órás versenyen

Az Audi AG a motorsport történetének fontos fejezetét nyitotta meg a Le Mans-i 24 órás verseny megnyerésével. Az új Audi R10 TDI az első dízelmotoros autó, amelynek sikerült megnyernie a világ vitathatatlanul legkeményebb autóversenyét.

automenedzser.hu Autó

Forradalmi váltó a dízel C4-esben

Júniustól nálunk is rendelhető a Citroen C4 modellje az új elektrohidraulikus sebességváltóval is, amely forradalmasíthatja az automatikus váltók piacát és amelyet Versailles-ban volt alkalmunk kipróbálni. A HDi 110 FAP dízelmotorhoz kapcsolódó hatfokozatú, elektronikusan vezérelt MCP-váltó a kedvezőbb fogyasztás mellett az vezetési kényelmet és élményt biztosít.

MTI/hvg.hu Autó

Óvatosan a biodízellel

Bár nálunk még hivatalosan nem lehet tankolni biodízelt, jó tudni, hogy a jelenlegi motorok nagy része nem szereti kizárólag ezt az üzemanyagot. Több autógyár is óva inti az autósokat attól, hogy dízel gépjárműveikbe csak biodízelt tankoljanak.

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban