szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

15-20 éve nem volt nagy kunszt, sőt egyenesen ciki volt Trabanttal mutatkozni az utcán. Ma a keletnémet csodabogár kultautónak számít, még az egykori Kelet-Németország falai között is.

© hvg.hu
Drezdában mindennapos esemény, hogy 7-8 Trabant 601-es, limuzinok és kombik egyaránt, konvojba felfejlődve vonulnak végig az utcákon. Az Elba mindkét partján nagy tisztelet övezi a szocializmus utolsó leheletét pöfögő csodamasinákat. A drezdai és berlini Trabant szafári magyar segítséggel működik, az alkatrészek nagy részét Magyarországról szerzik be a szervezők.

Azok számára, akik, csak filmen látták a fal leomlását, vagy rokonokon keresztül féltve váltott levelekből ismerték a nagy szocialista valóságot, azoknak igazi csemege az ilyen látványosság. Ők még a Radebeul-i DDR-múzeumban is mosolyognak a fakó, de nekünk, keletieknek otthonos környezeten.

© hvg.hu
A Drezdába és Berlinben látogató külföldiek ma már versengenek egy-egy Trabi volánjáért. Országszerte tucatnyi Trabi-klub alakult át jól jövedelmező utazási irodává. Hogy mit kínálnak? Városnézést Trabanttal. Egy ilyen túra igazi élmény. Ahogy a 8-10 Trabi egyszerre megszólal és kappanhangján elindul. A kormány, a váltó, a reccsenő puritán tökéletesség leírhatatlan.[[ Oldaltörés: Hányasban vagyunk? (Oldaltörés) ]]© hvg.hu
Trabantban már ültem, de be kell vallanom, hogy vezetni Drezdában vezettem először. Közel ötven tesztautó kipróbálása után próbáltam megfejteni a Trabi-egyenletet, de annyi volt a hiányzó, az ismeretlen, hogy még a meglévő két kapcsolóval sem tudtam mit kezdeni. Az egyes és a hármas sebességfokozat összekeveredik, ilyenkor picit megrázkódik az autó, de egy tekerés előre egy nyomás lefelé, és máris pöfögünk tovább. A drezdaiak nem lepődnek meg a látványon, sőt, előzékenyen előreengedik a negyvennel kocogó konvojt. Bárhogy tapostam, tesztautóm negyvennél le volt korlátozva. A 36,8 másodperces százas sprint átélésére nem volt lehetőségem, valahogy elfáradtak a szocialista ipar eme remekei. Vagy csak idegen neki ez a felbolydult, japán és német autócsodáktól, hangtalan masináktól zsúfolt szép új világ.

© hvg.hu
Egy Trabi ablakán keresztül más a világ, igaz, Drezdából majdnem semmit nem láttam. Egyszerre trabizni és egyszerre várost nézni nem lehet. A sightseeing jellege a Trabi-szafárinak így nem túl erős, az élmény ugyanakkor felejthetetlen. A szocialista múlt iránti nosztalgia felkorbácsolásában jelentős szerepe volt a sikeres Goodbye Lenin című filmnek, ahol természetesen a Trabi is megmutatta magát. A trabi-safari.de oldal tanúsága szerint, a cégnek a két német városban 47 járműve fut, 20 alkalmazottja van, eddig több mint tízezer vendéget szórakoztattak. A másfél órás drezdai játék ára 25-35 euró fejenként attól függően, hányan ülünk a 26 lovas papírdromedárban. Minél kevesebben, annál drágább.

B. Cs.

További információk:
http://www.trabi-safari.de/
http://www.nemetorszag.travel/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
automenedzser.hu Autó

VW Phaeton teszt: kétszázhetvennel hajtottuk a pápa új autóját

XVI. Benedek pápa egy különlegesen felszerelt Phaetont vett át minap a Volkswagen elnökétől. A hosszú tengelytávolságú luxusautót 450 lóerős, tizenkét hengeres, hatliteres motor hajtja. A német autópályán 270-el is kipróbáltuk az új pápamobilt.

hvg.hu Világ

Sörszafári az oroszlánok földjén - bajor útirajz

Mit tegyen a magyar, ha elege van az unalmas plázsokból, a poshadt parti sörökből, a zajos éjszakákból, a mediterrán lenyúlásokból és az elviselhetetlen melegből? Irány a Bajor Alpok, ahol friss a levegő, hideg a sör és élménydús, végtagokat nem kímélő programok, látnivalók várják. A vébélázban Németország újjászületett, a németek vidámak, kedvesek, barátságosak.

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét