szerző:
automenedzser.hu

Minden üvege sík, minden idoma merőleges és szögletes - az aerodinamikát...

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

Minden üvege sík, minden idoma merőleges és szögletes - az aerodinamikát elfelejthetjük, katonai célú járműveknél ez sosem volt szempont. A G-t 28 évvel ezelőtt az osztrák Steyr Puch gyárban kezdték gyártani, az utóbbi években többször be akarták fejezni ezt a sikertörténetet, de rájöttek, hogy amennyit gyártanak, az mind gazdára talál. 2004 után idén ismét felújították, széria lett a ködlámpás kanyarfény és a Xenon-izzó, illetve megkapta a 320 CDI erőforrást. A 4-Matic állandó összkerék-hajtás mellett az elektronikus szabályzású 4ETS trakciórendszer, az ESP, valamint a gombnyomásra kapcsolható differenciálzárak, a terepfokozat-kapcsoló a szériafelszereltség részét képezik. Grazban a mai napig 186 ezer darab G-osztályt gyártottak.

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

A majd’ 10 centis vasajtón túl egy katonai, vagy mezőgazdasági jármű puritán praktikuma fogad. Különlegesen egyszerű munkásmilliő Mercedes-Benz emblémával. Nagyon katonai, nagyon fegyelmezett világba mászhatunk be. Beszállni nem lehet, sokkal inkább felmászni a vezetőfülkébe. Az szövetülések kényelmesek, minden csupa jó minőségű műanyag, fabetét csak elvétve található a műszerfal alján. A kormány és az automatikus váltó fogójára és a multifunkciós könyöktámaszra tettek egy kis bőrt, hogy ne érje szó a ház elejét. Az ülések, tükrök és a kormánybeállítás persze memóriás, a klíma kétzónás automatikus, van ülésfűtés.

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

Minden, ami fontos ott van a vezető körül. A legelső dolog, ami feltűnik, az a normál kézifék, majd a három differenciálzár kapcsolója hökkent meg. A szögletes formák, a hasmagasság, a gumik és a beltér együtt kiáltják: én vagyok a világ egyik legjobb terepjárója. És ezt olyan hangsúllyal, hogy elhisszük. 28 éve nyüstölik Európa hadseregei, újabban a magyar is, az ős G-osztályt és annak felfrissített változatait. A jármű masszivitása, robusztussága, fizikai ereje és decens megjelenése szerencsére nem változott. Szögletességének köszönhetően jó a kilátás, milliméterre pontosan tudjuk a sávban tartani a kocsit.


[[ Oldaltörés: Városban luxus, terepen áldás ]]

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

Hatalmas a beltér, az ülésekben ülve úgy érezzük magunkat, mind az Új Delhi mellett a turista, akit elefántra ültettek. Annyi különbséggel, hogy a G-osztály nem imbolyog és szelíd. Mértéktelen szögletessége, látható csavarral rögzített lámpái egy letűnt világot idézik, olyan, mintha egy szalonban a házimozit lámpás tévére kötnék rá. Ám a jó film a képernyőtől függetlenül is jó film, a G-osztály pedig mestermű a terepes járművek között. Tapasztalt, öreg rókafogó. Vadászok, erdészek, horgászok munkaeszköze, igaz csak a nagyon tehetősek engedhetik meg maguknak. A nyújtott tengelytávú ötajtós autó alapára 19,56 millió forint. Minden egyes fillérrel el tud számolni, nincs olyan helyzet, ahol elakadna, ahol lerobbanna, ahol nem teljesítené az elvárásokat. A terepjárást fizikuma mellett terepfokozat kapcsoló valamint három elektronikus fék-differenciálzár könnyíti meg, lehet külön zárni az első, a hátsó és a középső diffizárat. Masszív és elnyűhetetlen. Ha az emberiség eltűnik, egy ilyen G-Merci biztos marad, hogy nyomokban hirdesse az automobilizmus nagyságát. Alapból pacifista vagyok de egy ilyen autóval be lehetne sorozni engem is. Mint a forró kés a jéghideg vajban úgy hatol át a tájon, legyen az aszfalt, murva, kavics, mező, árokpart, erdőszél vagy bármi. Fekvőrendőrökön úgy haladunk át, mint személyautóval egy elszakadt ékszíjon. 

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

Kanyarodáskor érezni, hogy ez egy dinó, körültekintően kell tekerni a nagyon pontos kormányt, amelynek szervóját nagyon okosan úgy állították be, hogy egy kicsit izmozni kell vele. Ennek ellenére könnyű vezetni. Izomzatról is gondoskodtak a Mercedesnél, a háromliteres hathengeres egy odalépéssel nagyot ránt az autón, a 2,5 tonnás monstrum személyautókat megszégyenítő lendülettel indul meg. A ballonos gumik révén éles kanyarban csikorognak is a kerekek, ha esetleg valaki nem venné észre, erre a hangra biztosan odanéz. Tinilányok nem rajonganak érte, így a női lélekre ráunt sztárok is megbújhatnak feltűnő védelmének árnyékában. Van hangja is, hamisítatlan V6-os zúgás hallatszik a műanyag motorfedél alól. 

Csomagtartója nincs, helyette rakteret kapunk, brutálisan nagyot, kényelmesen befér két-három ember, pótüléseket lehet rendelni az autóhoz. A garázsajtóméretű hátsó nyílászárón belül is van kilincs. Az ülések osztottan előredönthetők, sőt ki is szerelhetők, ilyenkor több szarvas, akár állva is elfér a raktérben. Nekem szarvashoz nem volt szerencsém, de egy verseny csocsóasztalt sikerült betuszkolnom egy 72 centis tévé társaságában, úgy hogy még egy utas is volt velem. És nem is fogyaszt sokat. Közel hatszáz kilométeres használat során vegyes használatban meglepően visszafogott, 11,3 literes fogyasztást mértünk 100 kilométerenként.  

Mercedes-Benz G 320 CDI
©

A legnagyobb hibája, hogy nagy erővel kell becsapni az ajtókat. Nincs szabadon pohrátartó, csak a kesztyűtartó kinyitásával jutunk hozzá egy-egy bögretartóhoz, de ezt vezetés közben nem tudjuk használni. A biztonsági öv bekötésére csak a vezetőt figyelmezteti. A kocke Mercedes rengeteg szakmai díjat tudhat magáénak. 2006 elején az Off Road szakmai magazin olvasói a G-osztályt a „Klasszikus” kategóriában „2006 terepjárója” címmel tüntették ki. Az „auto, motor und sport“ szakújság olvasói 13 alkalommal választották az összkerékhajtású járművet a világ legjobb terepjárójának. Az ausztrál „bushdriver“ szakmagazin a G-osztályt 1983-as Párizs-Dakar ralin elért győzelme után a legjobb 4x4-terepjárónak választotta. 1995-ben a „Boote“ nevű vízisport szaklap olvasói a G-osztályt tüntették ki a legjobb vonójármű címmel. 

B. Cs.


[[ Oldaltörés: Műszaki adatok ]]


 

Mercedes-Benz G 320 CDI
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2987
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő224 lóerő 3800-as fordulaton
Max. nyomaték: Nm 540 Nm 1600-2400-es fordulaton 
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4662 / 2007 / 1931
Tengelytáv (mm)2850
Csomagtér480-2250 liter
Saját tömeg (kg) 2445
Teherbírás/vontatási maximum (kg)755/3200
Terepszögek elöl, hátul34 fok, 29 fok
Hasmagasság, gázlómélység (mm)205/500
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 177
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)9,1
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Vegyes11,0
Tesztfogyasztás11,3
CO2 kibocsátás (g/Km) 291
ÁRA Alapára 19,56 millió forint.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Most Szicíliánál pusztult el egy bálna, aminek a gyomra tele volt műanyaggal

Most Szicíliánál pusztult el egy bálna, aminek a gyomra tele volt műanyaggal

Tízmilliókra büntethetik a cégeket, ha kettős minőségű élelmiszereket árusítanak Csehországban

Tízmilliókra büntethetik a cégeket, ha kettős minőségű élelmiszereket árusítanak Csehországban

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Az OTP-nél már megy az Apple Pay