szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A navigációs berendezések gyártói tanultak korábbi hibáikból.

©

A navigációs berendezések gyártói tanultak korábbi hibáikból. Az ADAC megszigorított kritériumok szerint vizsgálta a berendezéseket. Az összehasonlítás korábbi győztese a MyGuide 3300 lett. A típus a szigorúbb feltételrendszer szerint is javított pontjain: a korábbi 1,3 pont helyett, most 2,1 pontot ért el. 

Az új győztes ezúttal a Mio A501 lett, ami kisebbfajta meglepetésnek számít, hiszen az eszköz egy okostelefon, vagyis a kamerás mobiltelefon, a PDA és a GPS kombinációja. A TomTom Go 720T modelljével együtt a márka a legjobb eredményeket produkálta a használati idő tekintetében, mindkét modell ugyanis 350 percig használható. Ebben a tekintetben a második helyen végzett Garmin nüvi 250 W csak 270 percig üzemképes. A Mio egyetlen gyengéje a rezgésérzékenység volt. 

A Magellan RoadMate 1200 a bizonyíték arra, hogy a jó navigációs rendszernek nem kell feltétlenül drágának lennie. 99 eurójával a legolcsóbb modellnek számít, és így is a középmezőnyben foglalt helyet. A legjobb grafikai ábrázolása a TomTom Go 720T-nek van az ADAC szerint. Ez a típus egyébként a legjobb gépi beszéd kategóriát is megnyerte. A leggyorsabb készülék a Clarion MAP 770 lett. 

A legújabb trend szerint nagy, 16:9 formátumú kijelzőkkel gyártják a navigációs készülékeket. Ráadásul mindegyik képes közlekedési hírek közlésére, és egyre több modellt tud a tulajdonos hanggal is kezelni. A teszt néhány negatívumra is felhívta a figyelmet: sok cég tápegység nélkül szállítja a készülékeket, azért, hogy olcsóbban tudják árulni azokat. Ez azonban megnehezíti az első üzembe helyezést. 

[[ Oldaltörés: Akadnak hiányosságok ]]Szomorú fejezet a teszteredményekben a használati útmutató. Sok helyen ugyanis nem elég teljes és pontos az eszközhöz adott lírás. A komplett verziót CD-n, vagy az interneten találhatják csak meg a vásárlók. 

A német fogyasztóvédelmi főfelügyelőség is vizsgálta a rendszereket. Itt összesen 14 készüléket teszteltek. Végeredmény: a legtöbb navigációs szisztéma megbízható és elérhető vele a kívánt cél. Jónak titulált modellek már 220 euróért is kaphatók. Néhány modell azonban igénybe veszi használója türelmét. A Blaupunkt TravelPilotnak sokszor akár hét percre is szüksége van, míg megtervezi az utat. A Sony NV-U92T-nek nyolc percre van szüksége ahhoz, hogy a bekapcsolás után meghatározza az autó helyzetét. 

Bár, maga a navigáció jónak mondható, szinte mindenhol akadnak hiányosságok. Az utazási időt, szinte mindegyik modell elszámítja, hiszen a készülék abból indul ki, hogy az autós mindig az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességgel halad.  

Örömteli viszont az eredmény: miszerint a legtöbb készülék az alagútban is jól navigál. És mindegyik modell figyelembe vette a közlekedési híreket az útvonal megtervezésekor. Az eszközök a gyalogosoknak és bicikliseknek is jó szolgálatot tehetnek. 

Termék

Összpontszám

ADAC-minősítés

Mio A501

1,9

Pioneer AVIC-S2

2,0

Clarion MAP 770

2,1

MyGuide 3300

2,1

TomTom GO 720T

2,3

Magellan RoadMate 1200

2,3

Falk N220L Europe

2,3

ViaMichelin X-970T Europe

2,5

Garmin Nüvi 250W

2,5

Medion GoPal P4410

2,6

megfelelő

Navigon 7110

2,7

megfelelő

Becker Traffic Assist 7927

2,8

megfelelő

 Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása

Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal