szerző:
automenedzser.hu

Azok után, hogy vezettem Kiát, Hyundait és most SsangYongot, nem értem, hogy az emberek...

©

Azok után, hogy vezettem Kiát, Hyundait és most SsangYongot, nem értem, hogy az emberek miért vesznek drágábban jobb nevű autókat, amikor ezek is pont annyit tudnak. Nézzük ezt a szerencsétlen Actyont. Mindenki csúfolja az óvodában, az iskolában, pedig nem csúnya, csak más mint a többiek. Persze egy olyan dizájn érzékeny piacon,mint az autós, nehéz úgy betörni, hogy direkt a közízlés ellen szól a külalak. Ha a maszlagot lebontjuk, jó autó a Ssangyong: erős, megbízható, kényelmes, mindenjáró és versenytársaihoz képest olcsó. A formáját szokni kell, presztízse nulla, kevés a szervizpont, az alkatrész-ellátás sem lehet túl rózsás (megjelenés után az importőr felvilágosított bennünket, hogy 10 nap alatt minden alkatrész megérkezik a holland és az olasz raktárakból, eddig nem tapasztaltak ezzel kapcsolatban problémát, pedig Olaszországban évi 9000 ezer SsangYongot értékesítenek évente - a szerk.), ennek ellenére magamnak ajánlanám. Egy éve van a piacon, alig tucatnyi fogyott belőle, tízszer kevesebb, mint a koreai sláger pickupból, az Actyon Sportsból. 

Motorja saját fejlesztés, a Mercedes-licensz alapján készült, öthengeres 2,7 literes négyhengeres változata. A félig kínai állami kézben lévő márka erőforrása kulturálatlan, erős, alacsony fokozaton hangos, nagy sebességnél csendes, váltója ősrégi, ausztrál származású (BTRA), négyfokozatú és kapcsolható rajta fix 3, 2, 1-es is. Van neki téli és sport fokozata, előbbinél kettesből indul, utóbbinál néhány száz fordulattal később vált az automatika. 

©

A legjobban felszerelt változatot tesztelhettem. Az extrák száma nem túl hosszú, ám nagyon sok lényeges elem helyet kapott rajta: ESP, függönylégzsákok (oldallégzsákok helyett), bőrgarnitúra, ülésfűtés, elektromos ablakok, tükrök, lejtmenetvezérlő, fűthető ablaktörlő lapátok. Nagyjából ennyi, az RDS-et sem tudó cédésrádió és a külön kapcsolóval megvilágítható csomagtér-lámpa nem túl modern megoldás. 

Tesztautómra nem jutott téligumi, ezért négyévszakos Hankookkal szánkáztam a jeges, havas, latyakos újévben. Megint megtanultam, hogy semmit sem számít csúszós úton az összkerék-hajtás, annál többet a téligumi: minden komolyabb ráfordulásnál számítanom kellett arra, hogy kipörög a feneke. Meg is történt sokszor, néha frászt is hozott rám, az ESP, bár késve, de azért besegített. Az Actyon alapból hátsókerék-hajtású, de kapcsolható 4WD High és extrém körülmények között 4WD Low fokozat is. Ez utóbbit szerencsére nem kellett használnom, pedig eveztem mély sárban és nagy hóban is. Ebben segítségünkre van a csavarrugós, merev tengelyes hátsó felfüggesztés. Futóműve lágy, ringatózik a hibátlan országúton is. Annyira, hogy pásztorórára nem alkalmas, feltűnő lesz a himbálózás. Autópályán, szélben, kamionok mellett fogjuk erősen a kormányt, magas építésének köszönhetően, komolyan rángatja a huzat. 


[[ Oldaltörés: Terepezni kiváló ]]©

Terepjárásra alkalmas autó az Actyon, nem hiába húzták fel ilyen magasra a farát. Amikor kérdeztem a forgalmazó képviselőjét, hogy milyen szinten merészkedhetek vele a dzsuvába, szinte felháborodottan mondta: ez terepjáró, oda megyek vele, ahová akarok. Elöl 26, hátul 30 fokos a terepszöge, szabad hasmagassága 21,9 centi, gázlómélysége 30 centi. Ballonos, 16 hüvelykes kerekei ideálisak a rossz utakon és a terepen is, gumit azonban az évszakhoz és a terepviszonyokhoz megfelelően válasszunk rá, a gyári négyévszakos csak városi és autópályás használatra biztonságos csupán. 

Bármennyire is meglepő, autópályán is jól teljesít, teljesen megpakolva, öt személlyel tartja a 160-as utazótempót, üresen, csak sofőrrel, még a 170 fölötti tartományba is elmerészkedik. Öten kényelmesen befértünk, igaz, hátra csak nádszálderekú lányok ültek be. 

Csomagtartója viccesen kicsi, a kupéforma elveszi a hasznos teret, hiába biggyesztettek a farára egy csúnya kitüremkedést. Magasan van a padlója is, alá csak a pótkerék és egy-két lom fér be, a padlóba két oldalt egy-egy hasznos tárolórekeszt azért beépítettek. Van kampó, akasztó, csomagtér-ponyva és 12 Voltos csatlakozó is. A hátsó üléspad osztottan dönthető.

Szerintük ergonomikus
©

Az autó műszerfala és belseje csupa műanyag, a kopogós fajtából, az összerakás minősége néhol elborzasztó, ugyanakkor menet közben semmi zavaró zaj, zörej, nyiszogás nem hallatszott, pedig tesztautómban több mint 22 ezer kilométer és sok terepezés volt. Sőt, ahogy láttam az eltérő fényezésből, még törték is. Sok a kör alakú motívum, a kézifék karja majrévasszerű.

A kilátás jó, magasan ülünk, a csúszkálós bőrülések kényelmesek hosszú távon is, öt-hat órás vezetés után sem fájt benne a hátam. Beállítani viszont nem könnyű az ülést, ez igaz van minden kapcsolóra és gombra: eléggé szétszórták a tervezők a különböző funkciókat. Érdekes, de nem túl ergonomikus ezek elrendezése, sok funkcióhoz nehezen férünk hozzá, szokni kell a túlságosan meredek bajuszkapcsolókat is. A kormányról vezérelhető a magnó, ám jobban kézre esik a középkonzol gombjait tekergetni. Van bőven tárolórekesz, pohártartó, sőt napelemmel üzemelő hamutartó is. Lám-lám, a Ssangyong is elindult a környezetbarát közlekedés rögös útján. Az ülésfűtés nagyon hasznos, ha nem akarunk az urológiára kerülni, viszont könnyedén a baleseti sebészetre kerülhetünk, nincs rajta fokozatkapcsoló, így odasülhet a bőrhöz a fenekünk. 

©

Miután felidéztük, mit is tud ez a kocsi, nyissuk ki a szemünket és nézzük. De honnan nézzük,hogy tetsszen és honnan, hogy ne. A fiamat is megkérdeztem,ő mégiscsak jobban ért az autókhoz, szerinte ez egy rinocérosz. Egyetértek. Most már csak az kell eldönteni, hogy szép állat a rinocérosz vagy sem. Nekem tetszik, akárcsak az Actyon. A legnagyobb baj vele, hogy nem volt egy szigorú pedelleus a tervezőintézetben, aki vonalzójával gátat tudott volna szabni, a dizájnerek fantáziájának. Igaz, ez alapvetően ázsiai autó, ott meg más az ízlés. Az orra vicces, nem lehet tudni hol kezdődik, a lámpák rontják el végleg az összképet, a hátsó viszonylag fogyasztható, oldalról meg tiszta BMW X6-os. És ez nem is másolás, hisz az Actyon legalább egy évvel megelőzte a bömöst. A könnyűfém felnik nagyon szépek. 

Férfias az Actyon, a csomagtartó ajtaját nagyon nehéz felemelni, könnyen lefejelhetjük, lecsukáskor viszont hatalmasat csattan, kinyitni az embléma hosszan tartó nyomásával lehet. 

Téli időjárási körülmények között, vegyes használatban, sokszor összkerék-hajtással az együtt megtett 1700 kilométer során 9 liter gázolajat fogyasztott a legkisebb, alapváltozatban 6,39 millióért kapható összkerekes SsangYyong. 

B. Cs. 

[[ Oldaltörés: Műszaki adatok ]]


SsangYong Actyon 2.0 XDI Premium A/T 4WD
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1998
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő141 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 310 Nm 1800-2750-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2740
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4455/1880/1735
Csomagtér465(ablakig)-1425 liter
Saját tömeg (kg) 1903
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 162
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h 15,7
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 11
Országúti 7
Vegyes8,5
Tesztfogyasztás9
CO2 kibocsátás (g/Km) 216
ÁRA A tesztelt változat ára 8,27 millió forint


 Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kocsis Györgyi: Tessék választani!

Kocsis Györgyi: Tessék választani!

Edző nélkül maradt a kiesett MTK

Edző nélkül maradt a kiesett MTK

Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Az MSZP-be is megpróbált beépülni a Fidesz, hogy megtudja, mit terveznek

Az MSZP-be is megpróbált beépülni a Fidesz, hogy megtudja, mit terveznek

A világ még nem ért véget – itt az új Terminátor-film előzetese

A világ még nem ért véget – itt az új Terminátor-film előzetese