szerző:
automenedzser.hu

Vasárnap lépett hatályba az az igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek...

Vasárnap lépett hatályba az az igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek értelmében az alkoholszonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni az ittas vezetőtől. A helyszínen nincs mérlegelési lehetőség, a jogosítványt el kell venni. Az ellenőrzések során vasárnap 26, hétfőn pedig 18 esetben került erre sor.

Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője közölte: a jövőben olyan légalkoholmérő-készülékeket akar beszerezni a rendőrség, amelyek csak aktív üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy a berendezés rögzíti a méréseket, így a járőrnek el kell számolnia a pozitív mérésekkel, vagyis nem lesz lehetőség a rendőr esetleges megvesztegetésére.

Samu István ismertette, hogy az elmúlt év napi statisztikai átlagával összehasonlítva a vasárnapi és a hétfői intézkedések száma nem kiemelkedően magas. Évente 15 ezer vezetővel szemben intézkednek alkoholos befolyásoltság miatt, tavaly 12 ezer 600 jogosítványt vontak be. A hatóság eddig is szigorú volt, csak eddig egy eljárás keretében vonták be a jogosítványt, most pedig a helyszínen azonnal el is veszik. Mint mondta, évente 1300-an halnak meg Magyarországon az utakon, s a halálesetek 13 százalékát az ittas vezetők okozzák. Magyarországtól nyugatra ez az mennyiség mindössze 5-6 százaléknyi.

Ismertetése szerint a rendőrség jelenleg a Spiratest típusú alkoholkimutató indikátorcsövet (alkoholszondát), illetve a Lion Alcometer SD-400 típusú kézi elektromos alkoholmérő berendezést használ a helyszíni ellenőrzésre. Ezek az eszközök a kilélegzett levegő etilalkohol-tartalmát érzékelik.

A sajtóanyag szerint amennyiben az alkoholszonda csak kis mértékben színeződik el, vagy az elektromos alkoholmérő-berendezés 0,5 milligramm/litert meg nem haladó értéket mutat, a sofőrt nyilatkoztatni kell az alkoholfogyasztásról, majd szabálysértési feljelentést kell tenni, illetve ebben az esetben is el kell venni a jogosítványt. Amennyiben az alkoholszonda jelentős mértékben elszíneződik, vagy az elektromos szonda mérési eredménye 0,5 milligramm/litert meghaladó értéket mutat, egy újabb vizsgálatra kell előállítani az ellenőrzött sofőrt. Amennyiben a hitelesített eszközzel végzett ellenőrzés eredménye is 0,5 milligramm/litert meghaladó értékű, büntetőeljárást kell kezdeményezni. Amennyiben láthatóan súlyos alkoholos befolyásoltság alatt van a sofőr, akkor vér- és vizeletminta-vétel céljából kell előállítani.

[[ Oldaltörés: 0,1 milligrammnál még nincs gond ]]A háttéranyag szerint ha a 0,1 milligramm/litert meg nem haladó légalkohol- koncentrációt jelez a műszer, eljárás nem kezdeményezhető, a vezetői engedélyt elvenni nem lehet. A sajtótájékoztatón Komáromi Endre felhívta a figyelmet, hogy ezek az értékek a légalkohol-mérésre vonatkoznak, a vérből kimutatható alkohol meghatározásánál 0,8 ezrelék az a határ, amely felett bűncselekményről van szó. Kiemelte, az elmúlt évben 1 millió 400 ezer esetben alkalmaztak alkoholszondát, 45 ezer esetben színeződött el az alkoholszonda. 

Komáromi Endre kiemelte, eddig az ittas vezetésen ért sofőr másnap ugyanúgy vezethetett tovább, amíg az eljárást le nem folytatták ellene, mostantól pedig mindenki tudja, hogy az állam, a törvényalkotás, a társadalom haragszik az ittas vezetőre. Kérdésre válaszolva, elmondta, az intézkedés után a helyszínen kell hagyni az autót, illetve csak más, jogosítvánnyal rendelkező személy viheti el. Közölte, a rendőrség nem engedi balesetveszélyes helyszínen hagyni az autót, ilyen esetben elszállítják a járművet.

A konyakos meggy vagy dianás cukor fogyasztása kapcsán Komáromi Endre közölte, hogy az eszközök alkoholra specifikusak. Az orvosszakértő azért határozott meg 0,1 milligramm/literes értékhatárt, mert a szervezet önmagában is előállíthat olyan származékot - például egy érett őszibarack elfogyasztása esetén - amelyet a szonda jelezhet. A sajtótájékoztatón bemutatták hogy egy konyakos meggy elfogyasztása utáni azonnali mérés alkoholos befolyásoltságot jelez, azonban pár perc múlva és egy ital elfogyasztása után már nem mutat intézkedésre okot adó értéket a műszer. 

Beszámoltak arról is, hogy a rossz műszaki állapotú teherjárművek kiszűrésére indított, január 10-én, 14-én és 17-én tartott országos ellenőrzések során végzett több mint 1600 ellenőrzés során nem találkoztak ittas vezetővel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabad-e egy nagyinak kényeztetni az unokáját?

Szabad-e egy nagyinak kényeztetni az unokáját?

A Huawei-hadművelettel elkezdődött a tech hidegháború

A Huawei-hadművelettel elkezdődött a tech hidegháború

Nagy test, kis szív: 2 literes dízelmotor a BMW X5-ben

Nagy test, kis szív: 2 literes dízelmotor a BMW X5-ben

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Az egész F1 Niki Laudát gyászolja

Az egész F1 Niki Laudát gyászolja

Lemondott az ukrán kormányfő

Lemondott az ukrán kormányfő