szerző:
hvg.hu

A télies időjárás gyakori jelensége a köd, aminek természetes velejárója a különböző mértékben korlátozott látótávolság. Ilyenkor nemcsak nekünk esik nehezünkre az észlelés, hanem minket is nehéz meglátni, ráadásul az út vonalvezetését is találgatnunk kell. Vezetéstechnikai tanácsok szakértőnktől.

© AP
Ahhoz, hogy gond nélkül megússzuk az ilyen helyzeteket, elengedhetetlen a higgadt magatartás, a lélekjelenlét. Aki hajlamos a pánikra, ilyen körülmények között jobban teszi, ha nem ül autóba, így magát és másokat is megkímélheti a veszélytől.

A köd mértéke és sűrűsége is változhat, a csökkent látási viszonyt jelentő 100 méter körüli látótávolságtól addig, hogy néha az autónk orrát is alig látjuk. Nyilván ilyen körülmények között senkinek sem ajánlott a vezetés, hiszen nullára kellene csökkenteni a reakcióidőt, a reakcióidő alatt megtett utat, valamint a fékutat. Erre viszont pillanatnyilag sem mi, sem a technika nem képes, így aztán nem megoldható, hogy időben és megfelelő módon reagáljunk az eseményekre.

© AP
Kiindulási pontként fontos, hogy ilyenkor indulás előtt ellenőrizzük az autónk világítását. Győződjünk meg arról, hogy mindegyik lámpánk működik. Tegyük próbára a ködlámpát is (ha van), valamint a hátsó záró fényt. Ezekkel kerülhetjük el, hogy ne az utolsó pillanatban vegyenek észre minket.

A felelőtlenség ködben is kísért az utakon. A minap hasonló látási viszonyok mellett autóztam körülbelül 10 kilométert, és ezalatt három olyan autó jött velem szembe, amelyiknek még a helyzetjelzője sem volt felkapcsolva. Az ilyen magatartással nem csak a saját, hanem a szembejövők életét is kockára teszik a felelőtlen autósok.

Cikkünk folytatásában kiderül, hogyan tudunk sűrű ködben is az úton maradni. Kattintson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

Hogyan ússzuk meg a balesetet télen?

A tél elengedhetetlenné teszi a megfelelő felkészülést. Az autónkra ható fizika nem változik, de a tapadási tényezők olykor drasztikus különbsége miatt a megcsúszások, egyensúlyvesztések már egészen alacsony sebesség mellett is bekövetkeznek. Mit tanácsol ilyenkor a vezetéstechnikai szakember?

hvg.hu Autó

Hogyan szólunk be egy BMW-snek?

A közbeszédben a kopasz, kigyúrt, nyak nélküli, vastag nyakláncos autósokat gyakran csak BMW-seknek vagy merdzsósoknak nevezzük, néha még akkor is, ha történetesen nem is ezekkel a kocsikkal járnak.

hvg.hu Autó

Tíz alaptipp, hogyan spóroljon a benzinnel

Az olaj világpiaci árainak folyamatos növekedése miatt nem várható, hogy megáll az üzemanyagárak növekedése. Ha azonban betartja a következő tíz szabályt, benzint és pénzt takaríthat meg, ráadásul a környezetet is védheti.

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó