szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mennyire okosak a legújabb alkalmazkodó xenon világításrendszerek? Az Auto motor und sport magazin négy csúcstechnológiát képviselő berendezést tesztelt. A minőségbiztosító TÜV Rheinland szerint az éjszakai súlyos közlekedési balesetek 50 százalékkal csökkenthetők lennének, ha minden autón xenonlámpa világítana. Azok a sofőrök, akik a xenonvilágítást halogénre cserélik, ismerik a jelenséget. Szinte olyan, mintha két gyertya fénye pislákolna előttük. Még látványosabbnak tűnik a különbség, ha alkalmazkodó rendszerre térünk át. A fényszórókat az útirányhoz, a vezetési helyzethez és részben még a közlekedési helyzethez is igazítja – ideális esetben mindezt átmenet nélkül.

Egyre több autógyártó kínál extraként adaptív (a külső körülményekhez alkalmazkodó) világítási rendszert, az auto motor und sport közülük négyet tesztelt. Egyenesekkel, kanyarokkal, lankákkal, erdős útszakaszokkal tűzdelt országúti vonal színezte a tesztútvonalat. Ezután városi forgalom következett és végül autópálya. A világításprogramoknak bizonyítaniuk kellett, hogy az elméleti előnyüket a gyakorlatban is érvényesíteni tudják.

Az Opel Insignia adaptív rendszere – hasonlóan a konkurenciához – minden egyes utazási sebességhez saját programot rendel hozzá. A rendszer képes variálni a fényerőt a hatótávolsággal városi forgalomban, városon kívül és az autópályán. 120 kilométer/órás sebességtől a fény világosabb lesz és messzebbre sugározza nyalábjait. A rendszer ehhez 34-ről 38 wattra növeli a teljesítményt és magasabbra emeli a világítószöget. Ködben a kúp alacsonyabban és szélesebben világít, hasonlóan, mint a versenytársaknál, mégpedig azért, hogy az önvakítást csökkentse.

Az adaptív előny az Insigniánál a városi közlekedésben alig érezhető, míg az esti fény gyors kontúrja és a jobboldali útszél túl rövid megvilágítása zavaró, ami még pluszban negatívan mutatkozik a jobbra ívelő kanyarokban. Gyorsan alkalmazkodik a vezetési helyzethez, nagyobb sebességnél világosabb az esti fény és messzebb visz az országúti fény. Országúti fényasszisztens (automatikusan lekapcsolja a távfényt, ha szembejövő, vagy előttünk haladó forgalmat észlel) szerepel a kínálatban, de nem választható együtt a közlekedési-táblafelismerő programmal.

A Porsche Panamera rendszere szürkületben kiváló, uralkodó, megkülönböztető színű, világos felületet vetít az autó közeli területre. Fénye este valamivel gyengébbnek tűnik, cserébe viszont egyenletesebb, mint az Opelé, azonban anélkül, hogy magasabb tempónál növelné a hatótávolságot. Azonnal alkalmazkodik az adott útszakasz topográfiájához, ami kevésbé vakítja el a szembejövőket. A kanyarfény kielégítően gyorsan követi az útvonalat, a statikus lekanyarodási fény kissé túl hátulról indul.

A Mercedes E-osztály intelligens fényrendszernek (ILS) kifejezetten előnyére szolgál a beépített adaptív országúti fény asszisztens. A belső visszapillantó tükör magasságában felszerelt kamera felismeri a többi közlekedési résztvevőt és magától korrigálja a fénymagasságot (helyzettől függően le- vagy felfelé) Fénykúpja átmenet nélkül „tapogatja” le a szembejövőket vagy az előtte haladókat. Az ILS felismeri a fényvisszaverő közlekedési táblákat és figyelmen kívül hagyja azokat. Ezekkel a rendszerekkel a zavaró átmenet a fényszóró és a reflektor között már a múlté, a fényszórók folyamatosan olyan távolságra világítanak, amennyire pont kell, 65-300 méter közötti távolságban dolgoznak. A Mercedes E-osztály a kanyarban hatékonyan osztja el a fényt, valóságos fényszőnyeget vetít az autó elé, ami megkönnyíti a tájékozódást.

A 7-es BMW is hagyományos reflektorasszisztenssel rendelkezik, cserébe adaptív fényerő-hatótávolságot szabályozó asszisztenssel van felszerelve.  Fékezéskor és gyorsításkor változik a lámpa által megvilágított terület, így a topográfiához is alkalmazkodik. Az érzékelők felismerik az útfelület dőlésszögét, az elektronika ebből kiszámolja az optimális fényszóró beállítást, ami arra hivatott, hogy megakadályozza az emelkedőkön és lejtőkön való autózáskor keletkező ún. „optikai, fekete lyuk” kialakulását. A gyakorlatban nincs érzékelhető különbség a konkurens rendszerekhez képest. A xenon tompított éjszakai fénye világos, tetszetős a homogén fényelosztása, a tiszta sötét-világos határ és a gyorsan reagáló kanyarfénye is.

A 7-es BMW látványosan használja ki a függetlenül mozgatható modulok előnyeit. Nem csak az országúton, hanem a városban és a kereszteződésekben, ahol az index használata nélkül is nagyvonalúan biztosítja a kereszteződések, bicikli utak és a behajtók megvilágítását.A reflektor világos, nagy hatótávolságú, egyenletes.

További videók az Autómenedzser.hu autós portálon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Allergia: végzetes is lehet a tüsszentőroham

Az allergiás sofőrök élete a pollenszezonban különösen veszélyes. Amikor a virágpor szállingózik, a fűfélék virágoznak, sok embernek folyni kezd az orra és viszketni a szeme. Ezek pedig értelemszerűen elveszik a figyelmet a vezetéstől. Felmérések szerint, ha valakit a volán mögött kap el a tüsszentőroham, akkor 50 kilométer/órás tempónál 14 métert tesz meg vakon. Az allergia ellen szedett szerek szintén befolyásolhatják a vezetési képességet. Az ADAC német autóklub szakemberei tippeket adnak arra, mire kell figyelni ilyenkor.

hvg.hu Autó

Veszélyes a telefon-kihangosítás

A telefonálás vezetés közben még akkor is erősen eltereli a vezető figyelmét, ha kihangosítót használ. Egy tanulmány szerint az embereknek csupán egy kis csoportja képes egyszerre több dologra koncentrálni. Ők a szuperérzékelők.

hvg.hu Autó

Előre vagy hátra szereljük a jobb gumikat?

Eljött az ideje, hogy lecseréljük a téli gumikat nyárira. Aki maga szeretné elvégezni a cserét, biztosan felteszi magának a kérdést, hogy a jobb állapotban lévő gumikat előre vagy hátra kell-e felrakni. És hogyan kell kíméletesen tárolni a téli gumikat?

hvg.hu Autó

Az F1 mumusa a kerékanya

Ebben a szezonban már kétszer múlt a futam a kerékanyán: Ausztráliában Sebastian Vettel egy biztosnak tűnő győzelmet bukott el miatta, míg Malajziában Michael Schumacher kényszerült idő előtt feladni a küzdelmet. A kerékanya csak látszólag tűnik egyszerű fémdarabnak.

Autó

Vadbaleset: olyan, mintha elefánttal ütköznénk - videó

Nem az állatok, sokkal inkább a szembejövő forgalom a kockázati tényező a vadak által okozott közlekedési balesetek esetében – állapította meg az a vizsgálat, amelyet az ADAC bonyolított le, miután Németországban egyre több az ilyen jellegű incidens.

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is