szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van egy kormányrendelet, ami simán engedi a rendszám átszerelését. A rendőrség viszont nem biztos, hogy nem büntet, ha nem szürke a kerékpártartón lévő rendszám.

A Totalcar járt annak utána, hogy kötelező-e kiváltani a szürke rendszámot a bringatartóra, és büntethet-e a rendőr, ha csak átrakjuk a hátsó rendszámot.

Április elseje óta büntetést kockáztatnak azok az autósok, akik nem az új előírásoknak megfelelő szürke rendszámot használják az autójukra szerelt biciklitartón. A jelenlegi helyzet szerint viszont szürke rendszámot az kaphat, aki elviszi az autóját és a csomagtartót egy műszaki szemlére. Itt megnézik, hogy a csomagtartó rendelkezik-e európai jóváhagyással, illetve be kell mutatni a hozzá tartozó bizonylatokat is. Ez legtöbb esetben 16 ezer forintos pluszköltséget jelent a rendszám 5000 forintos díján felül.

A Totalcar egy olvasói levél kapcsán, most azt kérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy ha létezik egy néhány éve elfogadott és ma is hatályos rendeletmódosítás (6/1990. Köhém-rendeletet), amely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy az autók hátsó rendszámát egyszerűen át lehessen tenni a bringatartó megfelelően kialakított és kivilágított keretére, akkor miért kötelező a szürke rendszám? A válaszukból kiderült, nem is kötelező.

A rendszám elhelyezésére vonatkozó rendelet szövege ugyanis a következő: „27. § (1) A járművet -a járművön vagy a járműre szerelt tartószerkezeten e célra kialakított helyen – a jogszabályban előírt hatósági jelzést feltüntető táblával (rendszámtábla) vagy trolibusz esetében a járművet azonosító pályaszámmal kell ellátni."

Az elvi lehetőség tehát jelenleg is adott, hogy szürke rendszám nélkül is lehessen megfelelő biciklitartót használni a kocsi hátulján.

A Totalcar, azért felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség figyelmét is érdemes lenne felhívni erre a tényre.

A jelenlegi helyzetben, nem lenne meglepetés, hogy a szürke rendszámot csupán lehetőségként tartaná meg hosszabb távon is a szabályozás, annak, aki nem akar az átszereléssel bíbelődni. Ugyanakkor gyakorlati életképességét el is vesztené ezzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie