szerző:
hvg.hu

A spanyol fejlesztők szerint az általuk fejlesztett fekvőrendőr igazságos, ráadásul jóval olcsóbb, mint a korábbi okosváltozat.

A városi közlekedés egyik legkellemetlenebb részét jelentik a fekvőrendőrök. Bár a forgalom lassítása szempontjából rendkívül fontos szerepet töltenek be, azokat is "bünteti", akik egyébként szabályosan közlekednek például egy lakóövezetben. A rendszer viszont úgy lenne igazságos, ha csak azokat az autókat kényszerítené lassításra, amelyek ténylegesen gyorsan hajtanak.

A technológiai fejlődés az elmúlt években a fekvőrendőröket is elérte. Készült például egy olyan rendszer, amelyben az okos fekvőrendőr képes megállapítani, hogy melyik autós milyen gyorsan hajtott, így melyik autó előtt kell "bekapcsolnia" magát, és melyik az az autós, aki előtt nem kell útakadályt képezni.

A rendszer hibája, hogy az útburkolatba épített lemez csattog-zörög, ráadásul a telepítése a kölönböző szenzorok miatt rendkívül drága. A spanyolok azonban egy olyan megoldással álltak elő, amit pillanatok alatt telepíteni lehet, és jóval kifinomultabb módszerrel működik: fizikával.

A Badennova nevű spanyol cég az úgynevezett nemnewtoni folyadékot hívta segítségül. Ennek lényegye, hogy minél nagyobb erőhatás éri, annál ellenállóbb lesz. Az ilyen útakadállyal ellátott úton ezért a gyorsan hajtó autós döccenni fog, míg a lassan hajtó sofőr simán átgurul rajta, mindenféle döccenés nélül.

A nagy vita ugyanakkor továbbra is tartja magát: van-e bármi értelme a fekvőrendőröknek? A pártolók szerint igen, hiszen ezzel a sebesség betartására ösztönzik az autósokat, míg mások szerint semmi, ezzel ugyanis csak az adott ponton áthajtó autó sebességét lehet szabályozni, az előtte-utána sebességet nem. Ráadásul a fekvőrendőr miatti gyorsítás-lassítás plusz üzemanyag-fogyasztáshoz vezet, és több káros anyag kerül a levegőbe.

Akárhogy is, az abszolút kedvencünk továbbra is a világ legbiztonságosabb gyalogátkelőhelye, ami előtt tuti megáll minden autós.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!