szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai gyártó még mindig nem tudta felfuttatni olcsó villanyautójának a gyártását, pedig arra már rengeteg előrendelést leadtak.

A Tesla 2016 márciusában rántotta le a leplet első széles rétegeknek szánt, relatíve elérhető árú villanyautójáról, a Model 3-ról. Azóta jó néhány hónap eltelt, de a tömeggyártást a jelek szerint még mindig nem sikerült felfuttatni: 2017 harmadik negyedévében mindössze 1 550 Tesla Model 3-at szállítottak le a megrendelőknek. Ez pedig nagyon, de nagyon kevés.

A vállalat eredetileg azt tervezte, hogy idén év végén már heti 5 000 Model 3-at fog gyártani, aztán arról számolt be, hogy ezt a gyártókapacitást csak 2018 első negyedévének végén tudja majd elérni. A legfrissebb híradások pedig már arról szólnak, hogy a Tesla várhatóan csak 2018 második negyedévében lesz képes arra, hogy hetente 5 000 darab Model 3-at gyártson. A Tesla 2017 utolsó munkanapjain körülbelül heti 1 000 darabnak megfelelő Model 3-at tudott összeszerelni.

A Tesla Model 3-ra a bejelentést követő egy hét alatt több mint 325 ezer előrendelés érkezett, tavaly augusztus elejéig pedig mintegy 455 ezer aktív előrendeléssel rendelkezett a cég. Megjegyzendő, hogy az előrendelők száma bőven 500 ezer felett is járt, azonban a sok késés miatt több mint 60 ezren letettek vásárlási szándékukról.

Ha a gyártást végül is egy-két negyedéven belül sikerül felfuttatni, a cég ügyfeleinek adott esetben akkor is 2 évet kell várniuk arra, hogy beleülhessenek hőn áhított új e-autójukba. 2020-ban viszont már nem feltétlenül lesz olyan vonzó egy Model 3, mint amilyennek 2016-ban tűnt. Pedig a Teslának nagyon fontos lenne a Model 3 sikere, mert a vállalat hosszú évek után csak akkor válhat nyereségessé, ha ez a típus nagy mennyiségben kerül forgalomba.

Az elmúlt negyedévben egyébként összesen 29 870 Teslát szállítottak le, melyek közül 15 200 volt Model S, 13 120 pedig Model X.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt