szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adott esetben élet-halál kérdése lehet, hogy a mentőautót meg lehet-e közelíteni a beteg vagy sérült személlyel.

A mentőautók dolgát nemcsak a forgalomban, hanem adott esetben álló helyzetben is jelentősen megnehezíthetik az autósok. Az Országos Mentőszolgálat szerint minden héten előfordulnak olyan helyzetek, melyekben a figyelmetlenül parkoló autósok akadályozzák a betegek szakszerű mozgatását.

Volt már olyan eset, amikor a mentősök még a házból sem tudták kihozni az újjáélesztett beteget egy rossz helyen parkoló személyautó miatt, ezenkívül olyan helyzet is előfordult, hogy egy kórház előtt parkoltak szabálytalanul a mentőjárművek kihajtójára.

Most is előfordult egy hasonló eset, melyben egy meggondolatlanul parkoló sofőr komolyan megnehezítette egy beteg mentőautóba történő behelyezését. A mentőautó kétségbeesett szirénázására szerencsére előkerült a sofőr és végül a történtek nem befolyásolták negatívan a beteg állapotát.

Az Országos Mentőszolgálat arra kér minden a közlekedésben részt vevő autóst, hogy a mentőautók mögött mindig hagyjanak szabadon 2 méternyi helyet. Ily módon ugyanis a hordágyon fekvő beteget gond nélkül és mihamarabb el tudják szállítani.


"Kérjük osszátok meg, hogy ne fordulhasson ilyen elő!" – olvasható a közérdekű kérés az OMSZ figyelmetlen parkolással kapcsolatos Facebook-posztjában. "Mindig hagyj szabadon 2 métert a mentő mögött!"

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!