szerző:
hvg.hu

Adott esetben élet-halál kérdése lehet, hogy a mentőautót meg lehet-e közelíteni a beteg vagy sérült személlyel.

A mentőautók dolgát nemcsak a forgalomban, hanem adott esetben álló helyzetben is jelentősen megnehezíthetik az autósok. Az Országos Mentőszolgálat szerint minden héten előfordulnak olyan helyzetek, melyekben a figyelmetlenül parkoló autósok akadályozzák a betegek szakszerű mozgatását.

Volt már olyan eset, amikor a mentősök még a házból sem tudták kihozni az újjáélesztett beteget egy rossz helyen parkoló személyautó miatt, ezenkívül olyan helyzet is előfordult, hogy egy kórház előtt parkoltak szabálytalanul a mentőjárművek kihajtójára.

Most is előfordult egy hasonló eset, melyben egy meggondolatlanul parkoló sofőr komolyan megnehezítette egy beteg mentőautóba történő behelyezését. A mentőautó kétségbeesett szirénázására szerencsére előkerült a sofőr és végül a történtek nem befolyásolták negatívan a beteg állapotát.

Az Országos Mentőszolgálat arra kér minden a közlekedésben részt vevő autóst, hogy a mentőautók mögött mindig hagyjanak szabadon 2 méternyi helyet. Ily módon ugyanis a hordágyon fekvő beteget gond nélkül és mihamarabb el tudják szállítani.


"Kérjük osszátok meg, hogy ne fordulhasson ilyen elő!" – olvasható a közérdekű kérés az OMSZ figyelmetlen parkolással kapcsolatos Facebook-posztjában. "Mindig hagyj szabadon 2 métert a mentő mögött!"

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!