szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Mutatjuk, hogy pontosan milyen autót használ a keresőóriás az utcaképek fotózásához.

A Google Térkép egyik legnépszerűbb szolgáltatása az úgynevezett Utcakép, melynek révén a számítógépünkön vagy a mobilunkon lényegében a világ bármelyik pontján pillanatok alatt körbetekinthetünk, 360 fokos panorámakép formájában. Az ehhez szükséges felvételeket többek közt kamerás-hátizsákos emberek, illetve kamerás autók révén készíti el, illetve frissíti időről időre a Google.

A vállalat kamerás autója legutóbb egy évvel ezelőtt járt hazánkban, nemrégiben pedig újból visszatért. A mostanság többek közt Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, Győrben és Pécsett felbukkanó, holland rendszámú Opel Astrát nekünk még azt megelőzően nyílt alkalmunk körbefotózni, hogy hazánk útjait járva óvatlanul árokba fordult.

Az autó belsejébe nem nézhettünk be, illetve sajnos rengeteg kérdésünk megválaszolatlan maradt a kocsival kapcsolatban.

©

Mint megtudtuk, a Street View csapatnak először be kell járnia és le kell fényképeznie az Utcaképben megjelenítendő helyeket. Számos tényezőt – többek között a különféle területek időjárását és népsűrűségét – is figyelembe kell venniük annak megállapítása során, hogy mikor és hol lehet a lehető legjobb képeket elkészíteni.

Ahhoz, hogy minden képet megfeleltethessenek a térképen szereplő földrajzi helynek, kombinálják az autón lévő érzékelők jeleit, amelyek a GPS-koordinátákat, a gyorsaságot és az irányt rögzítik. Ezek alapján rekonstruálni tudják az autó pontos útvonalát, és szükség szerint meg is tudják dönteni, illetve megfelelően össze tudják illeszteni a képeket.

©

Annak érdekében, hogy elkerüljék a panorámaképekben maradó "lyukakat", az egymás mellett lévő fényképezőgépek részben egymást átfedő képeket készítenek, amiket a csapat egyetlen 360 fokos képpé fűz össze. Ezt követően különleges képfeldolgozó algoritmusok lépnek működésbe, amelyek csökkentik a képek találkozásánál megjelenő illesztések láthatóságát, és megfelelő átmenetet biztosítanak.

Az autóra szerelt három lézer sugarainak visszaverődési ideje információt ad az egyes épületek és tárgyak távolságáról, illetve lehetővé teszi a háromdimenziós modellezést. A képek feldolgozása során az egyes helyek digitális rekonstrukciójához, az állóképek panorámaképekké való összeillesztéséhez a Google a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Az előkészítés és a feldolgozás jellemzően néhány hónapig tart, ezután jelennek meg a frissített felvételek a Google Térképen.

©

2017. augusztus vége óta új, modernebb technológiájú kamerákat használ a Google Street View csapat. Az új kamerák által készített fotók jobb tónus- és színkontrasztjellemzőkkel rendelkeznek, és a Google Térképre kevesebb illesztéssel, összefűzéssel kerülnek fel. Az új készülékek akár gyengébb fényviszonyok mellett is tudnak fényképezni, így nappal már korábban, este pedig még később is elkészíthetők a felvételek.

A modernizálás során két kis méretű kamera került fel a főkamera alá, így az utcanevekről, házszámokról és cégtáblákról is jobb minőségű képek készülhetnek. A kis kamerák használata lehetőséget biztosít a Deep Neural Network gépi tanulási módszer alkalmazására, így az utcaképek még pontosabbak lesznek, mivel képfelismerő algoritmusok segítségével tüntetik fel az újonnan felkerülő címeket a térkép adatbázisában, felismerve és lejegyezve az utcaneveket és a házszámokat.

©

 

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

Meghalt Göröcs János

Meghalt Göröcs János

Lezártak több olasz várost a koronavírus miatt

Lezártak több olasz várost a koronavírus miatt