Domány András Itthon

Már Hankiss Elemér életművét is Lázár János gondozza

A Miniszterelnökség alá rendelt leendő új intézmény, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete gondoskodik majd a Hankiss Elemér-bibliográfia összegyűjtéséről és a Hankiss Elemér Kutatói Archívum működtetéséről – derül ki az erről szóló kormányrendeletből.

MTI Itthon

Eltemették Hankiss Elemért

Utolsó útjára kisérték szombaton a Farkasréti temetőben Hankiss Elemér szociológust, irodalomtörténészt, a Magyar Televízió korábbi elnökét, aki rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában hunyt el január 10-én.

MTI / hvg.hu Itthon

Meghalt Hankiss Elemér

Szombat délután 86 éves korában elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke – tudta meg a családtól az MTI.

Hercsel Adél Kult

Hankiss Elemér: Mintha újra egy zátony felé sodródnánk

A magyar társadalom vezérei az elmúlt huszonöt évben az országot inkább rombolták, mint építették – állítja Hankiss Elemér, majd hozzáteszi: azért, ami a jólétet illeti, még így is a világ első 15-20 százalékában vagyunk. Befejezetlen ember című új kötete apropóján beszéltünk az író-szociológussal a Zuckerberg-galaxisról, a fogyasztói társadalom hazugságairól, s arról, hogy miért nem képes Magyarország kitörni a válságból.

hvg.hu Itthon

Hankiss Elemér kapja a Bibó-díjat

A magyar politikatudomány terén nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt Hankiss Elemér kapja idén a Bibó-díjat - számol be a Hír24.

Hankiss Elemér Vélemény

Hankiss Elemér: A bizonytalanság kora?

Válság nyomán új világrend, vagy épp ellenkezőleg, új világzűrzavar van-e kialakulóban? – boncolgatja történelmi példák segítségével a jelen súlyos kérdéseit írásunk szociológus szerzője.

HVG Tech

Hankiss Elemér: az élet veszélyes foglalkozás

Az – akkor még kéttagú – emberiség utoljára az Édenkertben érezhette magát biztonságban. Leszakítván az almát, kilépvén a kert kapuján, a bizonytalanság világában találta magát. Hamar kiderült, hogy az élet veszélyes foglalkozás. Hankiss Elemér esszéje a friss HVG-ben.

hvg.hu Itthon

Hankiss Elemér: Az emberi fejeket is rendbe kell tenni

Újra kell indítani az elmúlt három évtizedben csaknem teljesen leállt társadalmi mobilitást, támogatni kell a civil mozgalmak és hálózatok kibontakozását – véli Hankiss Elemér szociológus a HVG Jövő Extra 2011-nek adott interjújában.

Riba István HVG Hetilap

Minta érték nélkül

A civil szféra kisajátításának szándéka jellemző a magyar politikai elitre – derül ki egy akadémiai kutatásból.

Szegő Péter Itthon

Az élet értelme a nagy buli, vagy mégsem?

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, nem tudod, mit veszel ki belőle, hangzott el a Forest Gump c. filmben. De mi az értelme? Erről elmélkedett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány által jegyzett kerekasztal-beszélgetésen Hankiss Elemér szociológusprofesszor és Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora. Mindenki találja meg maga, hárították el a kérdést az előadók. Bevezetőjében Szabó sajnálatát fejezte ki, amiért Schweitzer József nem tudott eljönni.

Novák Zoltán Vélemény

Van társadalmi szerződés, csak nem vettük észre?

A nemzeti együttműködés nyilatkozata úgy interpretálja az utóbbi hónapok eseményeit, hogy a "társadalmi szerződés" már megköttetett, a szerződéskötés aktusa maga a választás volt, tárgya pedig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének létrehozása. Milyen lenne egy igazi társadalmi szerződés? – ezt fejti ki Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

Hankiss Elemér Vélemény

Hankiss Elemér: Szedett-vedett ország?

Magyarország polgárai mind a mai napig nem állapodtak meg egymással az együttélés alapvető szabályaiban. Magyarul: nem kötötték meg a maguk „társadalmi szerződését”. Mikor s hogyan lehetne megkötni egy igazi társadalmi szerződést, amelyet többé-kevésbé mindenki méltányosnak találna? A szerző felvetéseit vitára bocsátja.

Hankiss Elemér Publicisztika

Hankiss Elemér: Levél egy osztrák kollégához

Szerencsétlen dolog volna, ha a politikai-gazdasági-közéleti zűrzavar alatt nem látnánk meg az élni akarás és tudás, a nyitott, toleráns, alkotó európai szellemiség erősödő fényeit. Farkasvakságban szenved az, aki csak a homályt látja. Egy osztrák kolléga sötét képet fest országunk állapotáról.

Vélemény

Hankiss Elemér: Döbbenetes fegyverletétel a jövő előtt

Megrázó adatokat publikált Manchin Róbert, a Gallup Europe igazgatója arról, hogy a világ társadalmai milyennek látják jövőjüket, pontosabban életüket öt év múlva. A Gallup WorldPoll reprezentatív mintán, 120 országban tette föl a kérdést. Az eredmény számunkra lesújtó: a 117. helyre kerültünk, a felnőtt lakosság 34,2 százaléka tartja a maga jövőjét reménytelennek vagy szinte reménytelennek. Egyedül Zimbabwében látják az emberek sötétebbnek a jövőjüket (40,3 százalék). Érdemes megvizsgálni, kikből áll a magyar 34 százalék.

Vélemény

A szoclib elit felelőssége, avagy csapdába jutattak bennünket

Magyarország beszorult, benne rekedt az eltorzult gazdasági-társadalmi struktúra csapdájában. Súlyosan akadozik a politikai gépezet; családok százezrei küzdenek a túlélésért, csapdába kerültünk - írja Hankiss Elemér Csapdák és egerek című kötetében. A magyar társadalom gondjait elemző könyv keményen bírálja a politikai elitet.

Vélemény

Hankiss Elemér: Nálunk van Európa egyik legigazságtalanabb társadalma

A magát értékkutatóként definiáló szociológus, az “Új reformkor” megálmodója sokkal inkább a társadalomtól, mintsem a hitelét vesztett politikától várja azt, hogy az ország magára találjon. A nemrég megjelent Csapdák és egerek című könyvében egy új reformkor szükségességéről beszél.

MTI Itthon

Honlapot indított az Új reformkor

A sikeres emberek bemutatásával mintaadás a célja az Új reformkor mozgalomnak, amelynek honlapja a hét végén indult – jelentette be Hankiss Elemér szociológus, a mozgalom kezdeményezője vasárnap.

53 ezer dollár egy melegítőfelsőért?

53 ezer dollár egy melegítőfelsőért?

Takaró Mihály: Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott

Takaró Mihály: Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott

Magyar pezsgők világsikere

Magyar pezsgők világsikere

22 millió forintba került egy illegális bevándorló megállítása

22 millió forintba került egy illegális bevándorló megállítása

Griezmann már Barcelonában van

Griezmann már Barcelonában van

Podcast: Mi köze az Amazon Alexának a Despacitóhoz?

Podcast: Mi köze az Amazon Alexának a Despacitóhoz?

Kölcsönautóval indult Budapestről a horvát autópályán súlyos balesetet szenvedett család

Kölcsönautóval indult Budapestről a horvát autópályán súlyos balesetet szenvedett család

A világon elsőként sikerült lefotózni Einstein tévedését

A világon elsőként sikerült lefotózni Einstein tévedését

Már most félnek a Facebook adócsalásra csábító kriptopénzétől

Már most félnek a Facebook adócsalásra csábító kriptopénzétől

Lecserélik az Index vezérigazgatóját

Lecserélik az Index vezérigazgatóját

Tour de France - Impey szökésből nyert, változatlan élcsoport

Tour de France - Impey szökésből nyert, változatlan élcsoport

A címlapról ajánljuk