Szegő Iván Miklós Kult

Mementó 1917: Így nem lett perszonálunió Romániával

A militarizmus értelmetlenségét mutatja 1917 októberében a német néphez címzett Hindenburg-levél. A német fővezér azt kérte: „ne gondoljatok” a jövőre, hiszen az úgyis csak „elkedvetlenít bennünket”! Itthon egy munkapárti képviselő, Vadász Lipót a háború után fenyegető nemzetiségi konfliktusokról beszélt. Közben e konfliktust szította Bethlen István gróf: a magyar határ kitolását tervezgette a Kárpátokban, és elutasította a perszonáluniót Romániával.

Szegő Iván Miklós Kult

Mementó 1917: a bukott Tisza lapja lecigányozza az utódot, Esterházy grófot

A magyar politikai kultúra az I. világháború végén nagyon mélyre süllyedt. A megosztott politikai csúcselit tagjai gyűlölték egymást, s ezt az addigi kormánypárti sajtó is „híven” tükrözte, amikor száz éve, 1917. június 15-én új kormányt alakított Esterházy Móric gróf.

Szegő Iván Miklós Kult

Mementó 1917: 100 éve bukott meg Tisza István, aki nem adott jogot a népnek

Hiába volt lelkes az ellenzéki sajtó száz éve, amikor a választójog kiterjesztésétől elzárkózó Tisza István kormányfő 1917. május 23-án megbukott. A rendszer ugyanis képtelen volt a változtatásra: a politikai elitet uraló nyolc-kilenc gróf egyrészt annyira gyűlölte egymást, másrészt annyira félt a szavazati joggal nem rendelkező tömegektől, hogy Tisza még ellenzékben is meg tudta gátolni Magyarország demokratikus átalakítását.

Hamvay Péter Kult

Szavazzon Schmidt Mária emlékművére!

Turul, gödör, ágyú - újabb I. világháborús emlékmű készül, az ötletpályázat már le is zárult. Mutatunk pár tervet, és arra kérjük olvasóinkat, szavazzák meg, melyiket szeretnék felépülve látni Budapesten.

Csunderlik Péter Kult

„A háttérben egy széthulló állam rajzolódik ki”

A magyar származású Peter Lorre elkövette azt az „erkölcstelenséget”, hogy az M – Egy város keresi a gyilkostban színészi játékával szánalmat ébresztett egy gyerekgyilkos iránt. Az Anno Filmklub ezúttal Fritz Lang klasszikus sorozatgyilkos-filmjét tűzte műsorra.

Takács Róbert Kult

És Iván megtudta, hogy tulajdonképpen övé a gyár

Ivánnak fogalma sincs, hogy már elmúlt a cárok ideje. Szentpétervérra megy, ahol lecserélték a város nevéből Szent Pétert Leninre, a villamoson - viszonylag - rövid szoknyában utaznak a nők, a házak megnőttek, a gyáros pedig felvilágosítja, hogy a gyár már nem az övé, hanem tulajdonképpen Iváné. Az Anno Filmklub legutóbb A cár utolsó alattvalóját tűzte műsorra.

Takács Róbert Kult

„Miért kéne neki Ferenc Ferdinándért bosszút állni?”

Egy fiktív levelezésből kirajzolódik, milyen sors várt arra, aki nem lelkesedik eléggé a nemzetiszín-pántlikás, szabadságharcos dalolós, háborúpárti forgataggal. Az Anno Filmklubban legutóbb Grunwalsky Ferenc Utriusát vetítették.

Takács Róbert Kult

Elátkozott a falu, mert temetőre épült

A főszereplő túlélte a világháborút, de szabolcsi hazatérése után sem talált nyugalmat. Az Anno Filmklub legutóbb a Fábián Bálint találkozása Istennel című filmet vetítette.

Takács Róbert Kult

Kávéházi Konrádok okoskodtak a háborúról

Bár a nagy emberveszteségek miatt egyre idősebbeket hívtak be, voltak gyerekkatonák is az I. világháborúban. Az Anno Filmklub a Nyugaton a helyezet változatlan című filmet vetítette legutóbb.

Takács Róbert Kult

25 évesen halt meg a leggyilkosabb pilóta

Vörösre festett repülőgépe és nemesi származása miatt kapta a becenevét a német légierő legnagyobb legendája, Von Richtofen. Az Anno Filmklub legutóbb A vörös báró című filmet vetítette. Egy kor, amikor élesben kísérleteztek a légi hadviselés találmányaival.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk