#MEHI

hvg.hu Gazdaság

Európai Energiafüggőség Napja: a szakma a magasabb célok vállalását sürgeti

Az Európai Fenntartható Energia Hét kezdetén tizenhárom uniós tagállam huszonegy szakmai szervezete – köztük a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) – felhívással fordult az Energiaunió energetikáért felelős vezetőihöz, amelyben az Európai Bizottság megemelt energiahatékonysági célokra való törekvésének támogatását kérik. Az új célkitűzések elengedhetetlenek ahhoz, hogy teljesüljenek az uniós klímavédelmi célok, és növekedjen az energiaellátás biztonsága.

hvg.hu Gazdaság

Otthon Melege Program: Megint csak a cirkusz

Viharos gyorsasággal kimerült a támogatásként igényelhető keret az Otthon Melege Program legújabb fejezetében. Ez nem csoda, hisz több mint 3 millió háztartást kellene korszerűsíteni, a pályázati keret pedig jó, ha 5 ezerre elegendő lesz. Más rugóra kellene ezt az egészet felhúzni – állítja a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

hvg.hu Gazdaság

Itt a szmog elleni "szer"

A rezsicsökkentő korszerűsítéssel a levegő is tisztább lesz - állítja és magyarázza a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) arra az uniós országjelentésre hivatkozva, mely szerint a légszennyezettségből levezethető egészségügyi költségek évente meghaladják az 5 milliárd eurót. Olcsóbb, és mindenki számára kifizetődőbb lenne az energiahatékonyságot növelni.

hvg.hu Gazdaság

A kormány szerint túl nehéz feladat, ezért inkább oda sem adnák a lakosságnak a 90 milliárdot

Amennyiben Brüsszel jóváhagyja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) kormány által indítványozott módosítását, hárommillió korszerűtlen, energiapazarló magyarországi otthon felújítása beláthatatlan időre elhalasztódik. Egy tavaly decemberi felmérés azt mutatta, hogy a lakosság 94 százaléka tartja indokoltnak az otthon-energetikás pályázati, korszerűsítési támogatásokat.

hvg.hu Gazdaság

A világ az új klímaegyezményt ünnepli – nálunk továbbra is megállt az idő

Több mint 130 állam- és kormányfő lesz jelen holnap, április 22-én az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás pénteki ünnepélyes aláírásán New Yorkban. A tavaly decemberben született ENSZ-megállapodás új lendületet ad a modern civilizációt már mindennap fenyegető éghajlatváltozás elleni harcnak. Magyarországot várhatóan Áder elnök képviseli majd, Orbán Viktor pedig nem lesz ott, ahogy a párizsi klímacsúcsot is kihagyta. A klímaváltozás ügye láthatóan nem szerepel a magyar kormány prioritásai között: már öt éve csak ígérgetik a megújulók új támogatási rendszerét, és az energetikai lakásfelújításokra is évről évre csak aprópénz jut.

hvg.hu Vállalkozás

Van tartalék a rezsicsökkentésben - csak nem az árak faragásában

Megtörni látszik a kormányzati csodafegyver, a rezsicsökkentés eddigi lendülete, holott Magyarországon a jövedelmekhez viszonyítva még mindig magasak az energiaköltségek. Az áram és gáz ára az EU tagállamai közül már tényleg nálunk az egyik legolcsóbb, ezért rezsicsökkentés tartalékai nem az árak további lefaragásában, hanem az energiahatékonyság ösztönzésében rejlenek.

hvg.hu Gazdaság

Már nem igaz, hogy egyre több energiát fogyasztunk

Jóllehet, a kormányzati szakanyagokban hosszú ideje az olvasható, hogy Magyarország energiafogyasztása néhány százalékkal nő majd évente az elkövetkező évtizedekben, ez a 2008-as gazdasági válság óta nem teljesül. Sőt, a prognózisok a válság hatásainak kifutásával és enyhülésével se teljesülnek. Ám ez mostantól azért nem csoda, mert a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint itt a történelmi pillanat: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése.

hvg.hu Gazdaság

Megint csak unortodoxia: a környezetvédelmi termékdíjjal a kormány a környezetszennyezést ösztönzi

Minden elektromos vezérlésű kazán után fizetni kell az egyszeri adót, de azt kilóra számítva vetik ki, és semmi köze ahhoz, hogy a készülék takarékos-e, mennyire újrahasznosítható alkatrészekből áll, vagy hogy van-e Környezetbarát Termék minősítése. A piaci árakat 3-5 százalékkal emeli, miközben a kevésbé hatékony és a környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni semmit. Ki érti ezt?

hvg.hu Gazdaság

Receptre írják az új kazánt?

Felírja az orvos, hogy szereljen fel új kazánt - és ehhez anyagi támogatást is kap? Igen! És ez egyáltalán nem vicc, mert a briteknél mostantól ez maga a valóság.

hvg.hu Gazdaság

Egy újabb ügy: bíróság elé kerülhet Magyarország

Évente sok milliárd forintos fejlesztési forrástól esnek el a fogyasztók, mert tavaly nyár óta késik az európai uniós Energiahatékonysági Irányelv hazai viszonyokra történő átültetése. A napokban lejárt a novemberi, Brüsszeli felszólításban szereplő végső határidő is.

hvg.hu Gazdaság

Az idén is csak ígéret maradt a Panelprogram

Noha Európa egyik legalacsonyabb lakossági áram- és gázára a magyar, az átlag magyar háztartásnak a rezsi kifizetése még mindig sokkal megterhelőbb, mint más országokban. Mindez részben azért, mert az elavult fűtésű, gyengén szigetelt lakások zabálják az energiát.

hvg.hu Gazdaság

Ötszörös forrást ad az EU energiahatékonyságra

Nagyságrendekkel nőnek az energiahatékonyságra jutó uniós források 2015-től, és kifejezetten energiahatékonysági célú hitelek dömpingjére is lehet számítani. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) éves szakmai konferenciáján beszéltek erről az EU, illetve a magyar kormányszervek képviselői. Meg arról, hogy az elkövetkező években mindennek köszönhetően sok minden alaposan megváltozhat.

hvg.hu Gazdaság

Ezzel többet nyernénk, mint még több orosz gázzal

Noha csak nyelvi leleménynek tűnik, az energiahatékonyság valóban a legolcsóbb energiaforrás – és ez az állítás már nem csupán újságírói csűrcsavar, mivel a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb jelentésében szerepel. Meg az is, hogy az energiapazarlás csökkentésébe fektetett összegek többet hoznak, mint pusztán a termelt mennyiség növelése.

hvg.hu Gazdaság

Olcsó a gáz és az áram Budapesten, de hiába

Az európai fővárosok közül Budapesten az egyik legolcsóbb a villany és gáz ára. Egy átlag magyar háztartás számára azonban még így is kiemelkedően nehéz a számlákat kifizetni. Nem csak a bérekkel van baj.

1 2
Öt plusz egy ok, amiért Linzet mindenképpen látni kell

Öt plusz egy ok, amiért Linzet mindenképpen látni kell

Visszalépett Rafael Nadal Wimbledontól és az olimpiától

Visszalépett Rafael Nadal Wimbledontól és az olimpiától

A lakosság egy százaléka kapott eddig oltást Afrikában, a legrosszabbra számít a WHO

A lakosság egy százaléka kapott eddig oltást Afrikában, a legrosszabbra számít a WHO

Belgium után Hollandia is bejutott a legjobb 16 közé – ez történt az Eb hetedik napján

Belgium után Hollandia is bejutott a legjobb 16 közé – ez történt az Eb hetedik napján

Évtizedes benzin- és gázolajárrekord dőlhet meg

Évtizedes benzin- és gázolajárrekord dőlhet meg

Orbán: Három rém fenyegeti az országot, az egyik Gyurcsány

Orbán: Három rém fenyegeti az országot, az egyik Gyurcsány

Csaknem megfelezte a Hungaroring bevételét a koronavírus-járvány tavaly

Csaknem megfelezte a Hungaroring bevételét a koronavírus-járvány tavaly

Hogyan szélesedett világlátásunk az elmúlt egy év alatt?

Hogyan szélesedett világlátásunk az elmúlt egy év alatt?

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával