#OPNI

hvg.hu Gazdaság

Az Etele téren lesz az új budai szuperkórház

Döntött a kormány: öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot. Az első, a budai sürgősségi helye is eldőlt: Kelenföldön lesz, az Etele tér környékén lesz – írja a Népszabadság.

hvg.hu Itthon

Újranyitná a kormány a Lipótmezőt

Két nagy kórházat – a Szent Jánost és a Péterfyt – bezárnának, az OPNI-t viszont újranyitnák. Eközben három nagy egészségügyi centrumot hoznának létre a fővárosban – derül ki egy kormányzati javaslatból.

hvg.hu Itthon

Igazi szellemváros lett az OPNI, friss képek jöttek a szétmálló Lipótmezőről

Jövőre lesz tíz éve, hogy megszüntették az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, amelyet sokan OPNI-ként vagy Lipótmezőként emlegetnek mai napig. A négyszintes épülethez és a hozzá tartozó parkhoz a bezárás óta nem nyúltak, folyamatosan pusztul minden. Elképzelések voltak ugyan a terület hasznosításáról, de egyelőre semmi sem történt.

Balkányi Nóra Élet+Stílus

Egy félreértett hajszál, és minden, amit nem látunk tőle

„A zsenit egy hajszál választja el az őrülttől” – tartja a közkeletű mondás, ennek annyi alapja mindenképp van, hogy a pszichózisra hajlamosító génváltozat hatással van a kreativitásra is. Egy nemrég nyílt kiállítás mentális zavarokkal élők képeit mutatja be. S bár elsősorban nem ez a célja a művészetterápiás foglalkozásoknak, a tárlaton is szereplő egyes kiállítók a műtárgypiacon is kelendő műveket alkotnak.

hvg.hu Itthon

Ki nem találná, hol jöhet létre az új budapesti kórház

Az új budapesti kórház megépítésére több elképzelés is szerepel a minisztériumi előterjesztésben, de valószínűleg a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) adhat majd helyet az új intézménynek – értesült az InfoRádió.

Molnár Barbara Itthon

Nem elég injekcióval leszedálni a beteget – szakértő a combinós gyilkosság után

Miközben Magyarországon a két világháború között a pszichiátriai ellátás világhírű volt, napjainkra az elme-egészségügyi ellátórendszer elavult, folyamatos működési zavarokkal küszködik. A hazai pszichiátria továbbra is egy zárt világ, melyről legfeljebb az olyan botrányok és tragédiák miatt szerzünk tudomást, mint a combinós gyilkosság. A terület európai kutatója, Bugarszki Zsolt állítja, hagyományainak és szakembergárdájának köszönhetően sokkal több van a szakmában.

Dubrovszki Dániel Kult

Mi jár egy pszichiátriai beteg fejében?

Szanatóriumból kizárt kutyák, álmodozás a kezelőorvos feleségéről, reklámok képzeletbeli cégeknek: izolált és otthonos fantáziavilágok a magyarországi pszichiátriai betegek művészeti alkotásait összegyűjtő kiállításon.

Csáki Judit Kult

Az egyik vég: a demens miniszterelnök

Demens: aki a felejtés univerzumában él, és nem lehet vagy nem érdemes kirángatni onnan. Amióta bezárták az OPNI-t, nem tudjuk, hol vannak. Most éppen Mundruczó Kornél színpadán.

MTI/Napi Gazdaság Ingatlan

Valamit kezdeni kell ezzel a 3,5 milliárdos ingatlannal

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megkezdte az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozását – írja a Napi Gazdaság keddi számában.

MTI-OS Plázs

"A Fidesz-kormány ellátja a pszichiátriai betegeket"

A "Lipót" bezárásával az akkori kormány elengedte a kiszolgáltatott, betegek emberek kezét, teljesen alkotmánysértő állapotot teremtve ezzel. A Fidesz-kormány viszont ellátja a pszichiátriai betegeket - írta Zsigó Róbert, a párt szóvivője.

MTI Gazdaság

VG: Nemzeti Aukciós Ház jöhet

Az OPNI rendbetételére nincs forrás, de a hasznosítási koncepcióról azért idén még döntenének – közölte az MNV vezére, aki azt is elmondta, hogy felmerült bennük egy Nemzeti Aukciós Ház létrehozása.

MTI Itthon

A Nyírő Gyula Kórházban lesz az új Lipót

A Nyírő új igazgatója korszerű elmeosztályt tervez, ahol 350 plusz 90 ágy áll majd rendelkezésre. A 2007-ben bezárt OPNI 840 ággyal működött. A Nyírő Gyula Kórházban megmarad a többi osztály is - nyugtatta a kedélyeket a főigazgató.

1 2
A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

A címlapról ajánljuk