Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt pszichiátriai intézet területét kapja meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája. Egy másik ingatlanról is döntöttek: a gödöllői egyetemé lesz a királyi kastély.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg a 2007-ben bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területének 18,3 hektáros részét – derül ki a jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából.

Az új elit középiskolára nem lesz érvényes a nemzeti köznevelési törvény, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap, méghozzá a közpénzek kimentésének legújabb eszközével, egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány keretében. Az iskola fizetős lesz, a tandíj mértékét a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. A törvényjavaslat ugyanakkor megengedi, hogy szociális és egyéb méltányolható okból a tanulók tandíjmentességet kapjanak, vagy mérsékeljék a tandíjukat, miközben az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

A kormány eredeti javaslata az elhelyezésről nem szólt, az egykori Lipótmezőn található terület átadása a Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság saját kezdeményezése. Javaslatait a plénum csaknem mindig elfogadja.

Dollárban vagy euróban számolt tandíj lesz a NER közpénzből induló új elitgimnáziumában

Ennek az intézménynek nem kell megküzdenie a köznevelési törvény béklyójával, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap, méghozzá a közpénzek kimentésének legújabb eszközével, egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány keretében.

Egy másik ingatlan ügyében viszont a testület megerősítette a gazdasági bizottság döntését: nem adják oda a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtoknak.

Itt az a feltűnő, hogy a bizottság nem ad indoklást, pedig a körzet fideszes képviselője, Herczeg Tamás a saját módosító javaslatát nagyon határozott hangon indokolta: Mager Andrea miniszter a javaslatot a térség „választott önkormányzati vezetőinek és településfejlesztéssel foglalkozó civil szervezeteinek megkérdezése nélkül” nyújtotta be, pedig itt „közösségi tervezésre, társadalmi egyeztetésre van szükség”. A bizottsági döntés mutatja: a megyei Fidesz-elnökként is működő Herczeg Tamás keresztül tudta vinni az akaratát.

Módosításokat javasol a törvényalkotási bizottság a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nevet felvevő eddigi gödöllői Szent István Egyetem alapítványi magánintézménnyé alakulásáról szóló törvényjavaslatokhoz is. A veszprémiek megkapják a balatonalmádi Nereus Park Hotel állami üzletrészét, a Kaposvári Egyetemet is magába olvasztó gödöllői intézmény pedig az ottani Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84,2%-át, a parkkal és a lovardával együtt.

Az országgyűlés a jövő héten ülésezik idén utoljára, összesen 42 törvény megszavazását tervezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

Nem átlagos jövedelmű családoknak – így adták át az állami magániskolát Debrecenben

Egészen különleges környezetben kezdte meg 56 gyerek az új tanévet Debrecenben, ahol pénteken átadták az állami pénzből épült, de csak milliós tandíjakért hozzáférhető nemzetközi iskolát. Az ünnepélyes iskolaavatón többek közt beszélt Gulyás miniszter, Kósa képviselő, Papp polgármester – szerencsére a kortesbeszédeket nem kellett a gyerekeknek a tűző napon végighallgatniuk.