Windisch Judit Itthon

Sokkoló magyar adatok: a szexuális erőszak áldozatai 70 százalékban fiatalkorúak

A média által sugallt kép szerint a szexuális erőszak tinilányok ellen történik a szórakozóhelyen, sötétben, mikor az ismeretlen elkövető megvárja és megerőszakolja áldozatát. Holott tömegével nem ez történik, erre viszont nincsenek felkészítve a gyerekek és családok – mondja Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa. Öt megye bíróságának ítéleteit elemezték.

Cs. B. Itthon

Birkával is fizettek le ügyészt

A nagy kaliberű vesztegetők nem, legfeljebb a kisstílűek esnek el a magyar igazságszolgáltatásban.Több mint 270 korrupciós ügyet vizsgáltak meg az Országos Kriminológiai Intézet kutatói.

Cs. B. Itthon

Húsvéti gyászos mérleg: öt gyilkosság, két emberölési kísérlet

Hat embert öltek meg négy nap alatt hazánkban és hárman váltak majdnem gyilkosság áldozatává. Megdöbbentőek a húsvéti napok alatt történt életellenes ügyek, de az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Nagy László Tibor arra hívta fel a hvg.hu figyelmét, hogy a rövid időszakból nem lehet következtetéseket levonni. Valószínűnek mondta, hogy ezt követően ismét kevesebb emberölés történik majd, s az előző évekhez hasonlóan, idén is kétszáz körül alakul majd az életellenes bűntettek száma.

hvg.hu/MTI Itthon

A magyar ember bicskával öl

Tizenhárom év gyilkossági ügyeit vizsgálták meg az Országos Kriminológiai Intézet munkatársai, olyanokat, amelyekben a tettes több emberrel végzett. A szakértők külön kielemezték az öngyilkossággal végződő családirtásokat is. A gyilkolás segédeszköze legtöbbször a bicska volt.

Csikász Brigitta Itthon

Hova megy be szívesen a betörő?

Kevésbé érdeklik a betörőket a lakótelepi lakások, mert azokban csak kisebb értékű dolgokra számítanak. A magas, zárt kerítés nem riasztja, hanem segíti őket. A legtöbb betörés a tulajdonosok gondatlanságának köszönhető – ez derül ki az Országos Kriminológiai Intézet legújabb kutatásából.

MTI Itthon

Betörők mondták el: a kertvárosi házakat kedvelik

Az Országos Kriminológiai Intézet kutatása szerint az új építésű kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai – hangzott el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Cs. B. Itthon

Fekete autóval jönnek, és elviszik a gyereket

Bár Magyarországon hosszú évek óta nem raboltak el gyereket, a társadalomban erősen élnek a gyerekrablásos históriák: fekete autók köröznek az iskoláknál és a nagy áruházakból tűnnek el kicsik. Persze ezekből aztán semmi sem bizonyul igaznak. Hogy miért adnak sokan hitelt ezeknek a sztoriknak? Ennek próbáltunk utánajárni.

hvg.hu Itthon

Melyik az ország "bűnös városa"? Itt a rangsor

Melyik a legbiztonságosabb megyeszékhely, hol számíthat nagyobb eséllyel arra, hogy meglopják, kizsebelik, esetleg feltörik az autóját? A legfrissebb statisztikai adatok és rendőrkapitányok beszámolói alapján a hvg.hu elkészítette a "bűnös megyeszékhelyek" rangsorát. Feltéve persze, hogy a statisztikák külön-külön a valós helyzetet mutatják.

hvg.hu Itthon

A fiatalok ötöde felfegyverkezve indul bulizni Pesten

Hódít a rohamivás, rendszeresek a túlzott önérzeteskedésből vagy féltékenységből fakadó balhék - így látják a szórakozóhelyek tulajdonosai a budapesti éjszakai életet. Nekik leginkább a nagyon fiatalokból, illetve a lerészegedett céges/bankos bulizókból van elegük. A vendégek azonban a biztonság miatt aggódnak, és részben igazuk van: a West Balkán-tragédia dacára még mindig előfordulnak visszaélések.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri utasítás: különös figyelmet kell fordítani a kisebbségekre

Különös figyelmet kötelesek fordítani ezentúl a rendőrök az eltérő kultúrájú közösségekre, és ebben a kisebbségi összekötő segítségét is igénybe vehetik - erre utasította beosztottjait az országos rendőrfőkapitány december 30-án kiadott utasításában. A hvg.hu által megkeresett kriminológusok és rendészeti szakemberek véleménye eltér az új utasításról: többen úgy vélik, a rendelkezés önmagában nem fogja csökkenteni a testületen belül nyilvánvalóan meglévő előítéletességet, mások viszont úgy vélik, ha ez több lesz, mint egy bürokratikus húzás, akkor segítheti a rendőrök munkáját.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Gyilkos pofon az Alkotmánybíróságnak

Ha a készülő új alkotmányba bebetonozzák a kriminológusok és jogászok által bírált, de a „nemzeti konzultáción” sikerrel szereplő tényleges életfogytiglani szabadságvesztés lehetőségét, akkor nemcsak az elítéltek sorsa lesz megpecsételve, de hosszú távon az államra és a börtönök dolgozóira is komoly teher hárul. Az Alkotmánybíróság hatásköre pedig tovább szűkül.

hvg.hu Itthon

Tényleg börtönbe küldenénk mindenkit?

Kerezsi Klára kriminológus szerint vitatható Áder János néppárti EP-képviselő azon javaslata, hogy az előzetes letartóztatás a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tartson. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgató-helyettese szerint a büntető anyagi és eljárásjogi szabályok szigorítása költségigényes és kevéssé hatékony megoldás, és nem támaszkodik kriminológiai vizsgálatok eredményeire sem.

MTI Gazdaság

Az EU költségvetésének tíz százalékát elcsalják

Az Európai Unió több mint százmilliárd eurós költségvetésének mintegy tíz százalékát csalárd módon, bűncselekmények révén szerzik meg; főként ez indokolja az európai ügyészség létrehozását − hangzott el az Országos Kriminológiai Intézet konferenciáján.

hvg.hu Itthon

Kiskorú szexuális zaklatása - következmények nélkül

Egy édesanya azon kapta a férjét, hogy az szexuálisan zaklatja az egyik lányát, később kiderült, hogy az apa molesztálta másik lányukat is. A megindított eljárások eredménytelenek voltak, sőt, most az anyát fenyegethetik "hamis vád" miatti eljárással. Az igazságszolgáltatás jelenlegi gyakorlata - számos jogász szerint - nem szolgáltat igazságot a szexuális zaklatás elszenvedőinek, akik inkább nem is indítanak büntetőeljárást támadóik ellen.

363 felett ragadt a forint

363 felett ragadt a forint

Pénzügykutató: 2021 végére sem fogja elérni a magyar gazdaság a 2019-es szintet

Pénzügykutató: 2021 végére sem fogja elérni a magyar gazdaság a 2019-es szintet

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Van cég, amely még mindig több mint 36 ezer forintért végez PCR-tesztet

Van cég, amely még mindig több mint 36 ezer forintért végez PCR-tesztet

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

A címlapról ajánljuk