szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Exkluzív bepillantást nyújt a közelmúlt jogerős itthoni és külföldi csalási ügyeinek kulisszatitkaiba egy most megjelent könyv.

Művészettörténészek, restaurátorok, jogászok és újságírók segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában a most bemutatott Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Ocsút a búzától című tanulmánykötet segítségével.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2012-ben végzett felméréséből kiderült, hogy a műkereskedők tapasztalatai szerint 30-50 százaléka hamis azoknak a képzőművészeti alkotásoknak, amelyeket vételre, bizományra vagy aukciós forgalmazásra kínálnak fel. Ha pedig a vegyes profilú – ékszerekkel, bútorokkal, szőnyegekkel is foglalkozó – műkereskedőket kérdezték, ez az arány 15-30 százalék volt. Amellett, hogy a műtárgyhamisítás megkárosítja a vevőket, a hamisított alkotók életművét is bekoszolja.

©

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) és a Kieselbach Galéria által megjelentetett könyv célja, hogy legyen egy repertórium, amely a kortárs, hazai ismereteket nemzetközi tükörben foglalja össze. Bendzsel Miklós, a HENT alapítója a sajtótájékoztatón elmondta: a kötet tulajdonképpen egy kalauz az árnyékos oldalhoz. A könyv megszületését azt a meggyőződés vezette, hogy a közös tudás megosztása és a műhelyek létrehozása visszaszoríthatja ezt a jelenséget. Bendzsel hozzátette, hogy egészségesebb piaci viszonyok járnak a magyar művészeknek és műbarátoknak, ezeket a viszonyokat pedig csak tudatos felkészítéssel lehet elérni.

A területet átfogóan bemutató kötetben 14 szerzőtől 18 tanulmány található: az olvasó három nagy fejezetben találkozhat művészettörténettel, műkritikával és technikai tudományokkal egyaránt, valamint megismerheti a nagy aukciós megtévesztések hazai és külföldi történetét is. A szerzők a műtárgyhamisítás jellegzetes példái mellett arról is írnak, hogy milyen hatékony eszközei lehetnek a jelenség elleni fellépésnek.

©

Kármán Gabriella, az OKRI kutatója kiemelte: szándékaik szerint a könyv kiindulópontként szolgálhat a műtárgyhamisítással foglalkozó kérdések megvitatásában.

A Kieselbach Galéria évtizedek óta dokumentálja, milyen megtévesztő anyagok kerülnek a kezükbe, ezt a bőséges archívumot pedig a könyv szolgálatába állította. Kieselbach Tamás művészettörténész szerint a hozzájuk bevitt hamis műtárgyak aukciós értéke körülbelül 9 milliárd forint lett volna, ugyanakkor hozzátette: azért van ennyi hamisítvány, mert sikeres a magyar műtárgypiac. Kieselbach Tamás szerint ugyan lehet futni a hamisítók után – ami persze nem könnyű –, de ő maga úgy véli, azért is lehet ekkora mennyiségű hamisítvány a területen, mert nagyon kevés életműkatalógusunk van. A könyvkiadók ugyanis erre a feladatra nem vállalkoznak, így egyes életművek kézbentartása egyszerűen gazdátlan maradt. Nagyobb európai országok e téren előrébb járnak nálunk. Kieselbach Tamás hozzátette, hogy a hamisítást az is elősegíti, hogy megszűnt a műtárgybírálat rendszere.

©

A kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a kiadó intézmények útján eljut az összes profilba vágó hazai képzési, kutatási műhely és közgyűjtemény könyvtárába, sőt, a kiadók szeretnék még ez év folyamán elektronikusan is közzétenni a könyv lehetőleg teljes anyagát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!