szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kevésbé érdeklik a betörőket a lakótelepi lakások, mert azokban csak kisebb értékű dolgokra számítanak. A magas, zárt kerítés nem riasztja, hanem segíti őket. A legtöbb betörés a tulajdonosok gondatlanságának köszönhető – ez derül ki az Országos Kriminológiai Intézet legújabb kutatásából.

Kétpercenként történik hazánkban egy vagyonelleni bűncselekmény, amiből minden hatodik betöréses lopás – hívták fel a figyelmet az elmúlt évek bűnügyi statisztikáinak adataira az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) legújabb, a 2009 és 2013 közötti időszakra vonatkozó kutatásában.

Tavaly a hvg.hu arról számolt be, hogy nagyon nem boldogul a rendőrség a betörőkkel. Legalábbis ez derült ki abból a válaszlevélből, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter küldött egy országgyűlési képviselő kérdésére. Utóbbi a tavalyi évre vonatkozó részletes bűnügyi statisztikákat kérte a minisztertől, és válaszként olyan táblázatokat kapott, amelyek segítségével 1998-ig visszamenőleg meg lehet vizsgálni a rendőrségi munka néhány elemét.

Beszélgetés 139 betörővel

Évente mintegy 43 ezer betöréses lopás történik az országban, de ez csak a hatóság tudomására jutó esetek száma. 2009 és 2013 között hullámzóan alakult az összes ismertté vált jogsértések száma, és ennek mintegy 60-70 százalékát teszik ki a vagyon elleni bűntettek. A kutatás készítői Windt Szandra és Barabás Tünde témavezetők irányításával 139 mélyinterjút készítettek hét börtön fogvatartottaival, hogy megtudják, a betörő milyen szempont alapján választ magának célpontot, mi az, ami csábítja a bűntett végrehajtásában, és mi az, ami elriasztja őt terve véghez vitelétől.

Képünk illusztráció
©

A megkérdezettek közül 30 tekinthető profinak (akadt, aki 285 bűncselekményt ismert be), 14 elkövető esetében húsz felett volt a bűntettek száma. A kifaggatott fogvatartottakat átlagosan 10 betörésért ítélték el életük során, több mint 50 százalékukat már 18 éves kora előtt. Átlagosan több mint hét évet töltöttek el börtönben.

A vizsgálatban szereplő elítéltek 14 százalékának semmilyen szempontja nem volt a betörés elkövetésében. A bűntett előkészítésében, tervezésében - fontossági sorrendben - a következőket fontolták meg: ne legyenek szemtanúk, ne legyen otthon senki, van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége, vannak-e megfigyelő-eszközök, könnyű-e a bejutás (van-e például nyitva hagyott ablak), milyenek a menekülési lehetőségek, és van-e kutya. A válaszadók között voltak olyanok, akik kifejezetten a magas szintű vagyonvédelemmel ellátott helyeket keresték, mondván, ott biztosan nagy értékekre bukkanhatnak.

Augusztus 20.: a betörők ünnepe
A legtöbb lakásbetörés a bűnügyi statisztika alapján Budapesten történik. Ugyanakkor a betöréses lopásért elítélt fogvatartottak a bérházi, lakótelepi és társasházi lakóingatlanokat csak akkor választották, ha helyismerettel rendelkező fővárosiak voltak. 35 százalékuk azért jelölte meg célpontként a bérházakat, társasházakat, mert maguk is ilyen környezetben élnek, tudják, hogy régi zárak vannak, és könnyebb bemenni. Az is szempont, hogy mikor mennek el a lakók szórakozni, mikor üres a társasház. "De augusztus 20-a a legideálisabb” - olvasható a tanulmányban.

A betörők által legkedveltebb ingatlantípus az új építésű kertvárosi ingatlan, mert úgy gondolják, ilyenekben élnek az átlagot meghaladó vagyoni helyzetű emberek. Arra lehetne számítani - jegyezték meg a tanulmány készítői -, hogy ezek az épületek a leginkább védettebbek, ugyanakkor az interjúalanyok szerint pont az ellenkezője az igaz. A magas, zárt kerítés, ahelyett, hogy távol tartaná a betörőt, elrejti munkája közben. Probléma az is, hogy az újépítésű ingatlanokba általában műanyag nyílászárókat építenek be, amelyeket olvasztásos technikával nyitnak ki a tettesek.

A második legnépszerűbb betörési célpont a sorház, amit a tanyasi környezetben található ingatlan követ (ide legszívesebb a falvakban élők törnek be.) A bérházak nem tartoztak a kedvelt ingatlanok közé a betörők körében, de azok a tettesek, akik ezekre specializálódtak, profibbak a társaiknál: ügyesen használnak megtévesztő eszközöket, folyosókra kiakasztott táblákat, és találékonyabbak az épületbe bejutásnál. A lakótelepeket azonban a megkérdezett betörők nem igazán szeretik, mert szerintük ott szerényebb jövedelemmel rendelkezők laknak.

Negyedóra alatt végez a betörő

A betörők kedvenc módszere nem változott: továbbra is a feszítés és az ajtó benyomása a leggyakoribb. Az elhagyatott környékeken „előfordulnak a legprimitívebb módszerrel történő elkövetések is, amelyek során a tettesek téglával dobják be az ablakot, vagy egyszerűen berúgják az ajtót, megbontják a födémet, a falat.” Az utóbbiak azonban nagy zajjal járnak, így növelik a lebukás veszélyét. A korábban divatos hengerzártörések száma a technikai fejlesztések miatt visszaesett. A bűntetteket az esetek többségében negyed óra alatt végrehajtják, ekkor a tettenérés esélye minimális. A megkérdezettek 52 százaléka ennyi időn belül végez is.

A Facebookon is terjedt, hogy milyen jelzéseket használnak a betörők
©

Továbbra is sláger a betörőknél a készpénz, az ékszer, a műszaki cikk (mobiltelefon, laptop, fényképezőgép, videokamera), valamint a kisebb lakberendezési tárgyak, esetleg a bankkártyák. Őszi-téli időszakban gyakori az épületek, melléképületek színesfémekből készült eszközeinek – ereszcsatorna, csaptelepek – ellopása. De vidéken lopnak élelmiszert, takarmányt és háziállatot is. A kutatók megjegyezték, az utóbbi években, főként a főváros és Pest megye családi házas övezeteiben, szívesen lopnak nagy értékű autókat úgy, hogy a házban találják meg a kulcsot hozzá.

14 lakásba törtek be

Egy, a médiában közzétett videofelvétel buktatta le azt a betörőpárost, amelynek tagjait március 5-én fogták el a tatai rendőrök – adták hírül a police.hu-n június 23-án. A gyanú szerint K. János és O. Márk négy tatai és 10 budapesti lakásba tört be 2012 novembere és 2013 februárja között. Tavaly január 30-án betörés közben egy tatai társasház biztonsági kamerája rögzítette őket, ez került nyilvánosságra. A két férfi beismerte a betörések elkövetését, elmondták a nyomozóknak, hogy mikor, hova törtek be és azt is, mi mindent vittek el. Legtöbbször készpénzt, ékszert és műszaki cikkeket loptak, de előfordult, hogy étkészletet nyúltak le. A gyanúsítottakkal szemben folyó nyomozást június 20-án befejezték, és a vádemelési javaslatot megküldték a Tatai Járási Ügyészségnek.

A bűnözők kezére játszik - és nehezíti a felderítést - az, hogy az áldozatok saját értékeikről nem nagyon rendelkeznek pontos leltárral, a sértettek akaratlanul is megrongálják az elkövetők által hátrahagyott nyomokat, illetve, hogy a bűncselekményeket sokszor későn észlelik, s a tettesekről kevés információ áll rendelkezésre. Tavalyi cikkünkben egy volt rendőr azt mondta, hogy a betörés az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb pénzszerzési lehetőség, ráadásul kicsi a lebukás veszélye. A rossz nyomozási eredményesség okát a nagy leterheltségben és a rendőrök motiválatlanságában látta.

Leginkább a „célközönség” csekény vagyonvédelme járul hozzá a betörések sikeréhez. A károk nagy része a sértettek felelőtlenségéből, könnyelműségéből fakad. Az, hogy valaki betörők áldozatává váljon, megelőzhető egy kis odafigyeléssel, és nem kell rá vagyonokat költeni – írták a kutatók. Például hasznos a biztonsági zár felszerelése, és a nyílászárók gondos zárása is. Szintén csökkenti a betörési kedvet, ha a kert átlátható, illetve az OKRI tanulmánya alapján nem árt jóban lenni a szomszédokkal, akiknek alkalomadtán feltűnhet, ha illetéktelenek próbálnak a lakásba bejutni.

Összhangban a korábbi kutatással

Az 1999-2008 közötti időszakra vonatkozó kutatás is azt mutatta,  az ajtó vagy ablak nyitva hagyásával az emberek maguk járulnak hozzá, hogy betörők áldozatává váljanak. Annak ellenére, hogy a betöréses lopások világszerte csökkenő tendenciát mutattak – a biztonsági rendszerek korszerűsödése, a készpénzforgalom csökkenése miatt –, az ügyek felderítése nem mutatott javuló tendenciát.

„A betöréses lopások számának csökkenése nem a rendőrség hatékonyabb munkájának köszönhető, mivel 1999-ben az ismertté vált esetek 78,2 százalékában, 2008-ban pedig 77,7 százalékában maradt ismeretlen az elkövető.” Érdekesnek találták a szakemberek a vizsgált tíz év alatt történt jelentős területi átrendeződést: „Budapest és Pest megye leterheltsége csökkent, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig megnövekedett a betöréses lopások száma. 2008-ban már ezeknek a bűntetteknek a tíz százalékát itt regisztrálták.” Ebben az időszakban megnőtt a kisebb településeken elkövetett lakásbetörések száma. A rendőrkapitánysággal nem rendelkező településeken ez 4,2 százalékról 10,7 százalékra emelkedett. A kutatás szerint tíz év alatt a betörésekkel okozott károk évi 15 milliárd forint feletti összegre rúgtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Nem találja a rendőrség a betörések ellenszerét

Évek óta folyamatosan emelkedik a betörések száma, ráadásul még soha nem volt olyan rossz a felderítési arányuk, mint tavaly - derül ki egy belügyminiszteri levélből. Egy volt rendőr szerint a leginkább érintett Budapesten egységes betörési osztályt kellene létrehozni, hiszen a betöréseket is szervezett bandák követik el.

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

90 millióért kelt el egy Munkácsy-festmény egy budapesti árverésen

90 millióért kelt el egy Munkácsy-festmény egy budapesti árverésen

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében