Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Az oligarchák tömését szolgálja a magyar adórendszer

Akárcsak az adórendszer, az Országgyűlésen decemberben egy nap alatt átvert adóamnesztia is a kormányhoz közeli oligarchákat segíti – véli Deák Dániel. A Corvinus nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó tanára szerint a jogszabály nem csak a jogrenddel ellentétes, de valójában nem is hatékony.

hvg.hu Vállalkozás

Itthonról is hordják a szennyest az állami pénzmosodába

Az év első felében megugrott az adóparadicsomokból hazautalt jövedelmek aránya. Úgy tűnik azonban, hogy itthon is virágzik a Stabilitás megtakarítási számlák (SMSZ) forgalma, a hazai szürke gazdaságból is milliárdok áramlanak az állami pénzmosodába – írja a szerdai Magyar Nemzet.

MTI Gazdaság

Egyre többen élnek az adóamnesztiával

Az adóamnesztia lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását, a közteherfizetést az adóhatóság nem firtatja. Az első három negyedévben 29,37 milliárd forintot fizettek be az adóamnesztiaként szolgáló konstrukcióba az emberek.

MTI Gazdaság

Ehómentes lesz a stabilitási betét

Hamarosan elkészül a nemzetgazdasági tárca az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlával kapcsolatos végrehajtási rendelettel, így a kereskedelmi bankoknál ezután elérhető lesz ez a megtakarítási forma - írta pénteki számában a Magyar Nemzet a minisztériumra hivatkozva.

MTI Gazdaság

"Itt nemzeti pénzmosoda nyílik"

Az LMP szerint a Fidesz tálcán kínál adóamnesztiát a bűnözőknek a Stabilitás Megtakarítási Számla konstrukciójával. Az SMSZ bármelyik banknál nyitható, azon legalább 5 millió forintot kell elhelyezni forintalapú állampapírban, és egy személynek akár több számlája is lehet.

MTI Gazdaság

A franciák otthon adóznának

Közel 5 ezer adóemigráns kereste meg az elmúlt hónapokban a francia pénzügyminisztériumot azzal a szándékkal, hogy rendezze a helyzetét, és ismét hazájában fizessen adót, mielőtt a parlament megszavazza a szocialista kormány javaslatát az adócsalások büntetésének megszigorításáról.

hvg.hu Gazdaság

"Cinikus" a kormány adóamnesztia-javaslata

Érthetetlen az a törvényjavaslat, mellyel a kormány Stabilitás Megtakarítási Számla nyitását teszi lehetővé, a tervezett adóamnesztia hatásossága kérdéses, emellett figyelmen kívül hagyhatják a nemzetközi és uniós közösségi jogban rögzített pénzmosásellenes szabályokat. Deák Dániel nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó egyetemi tanár szerint olyan törvénybe akarják beültetni az adóamnesztiát, mely ráadásul tiltja azt. A kormány a módosítással pedig a következő kormányok kezét is megkötné, mivel sarkalatos törvényről van szó.

Nagy Gergő Gazdaság

"Csúnya kiskapukat nyithat ez meg"

Súlyos kérdőjeleket vet fel a kormány új terve, melynek hivatalos célja az, hogy a devizaadósságot egy speciális befektetési formával csökkentse. A Stabilitás Megtakarítási Számla és a hozzá kapcsolódó állampapír-vásárlási program akár folyamatos pénzmosodává is válhat a külföldön bejegyzett offshore hátterű cégeknek. Ugyanakkor a mégoly kedvező kondíciók dacára korántsem biztos, hogy sokan csatlakoznak az ajánlathoz. A változó jogszabályi környezet Magyarországon ugyanis elég riasztó.

MTI Gazdaság

Adóamnesztiát tervez a szlovák kormány

A vállalatokra nem vetnének ki bírságot adóelkerülés miatt, ha önként hazaviszik külföldi adóparadicsomokban vagy offshore cégekben elhelyezett pénzüket és megfizetik utána az adót - olvasható a szlovák pénzügyi tárca idei programjában.

hvg.hu Itthon

Lázár minden bankszámlatitkot kisajtolna Svájcból

A svájciak többet tudnak, mint amennyit elárulnak és a magyar kormány minden magyar bankbetét-információt tudni akar, de a kinti jövedelmek megadóztatásáról legkorábban 2015-re születhet megállapodás az alpesi országgal - mondta Lázár János egy keddi sajtómegbeszélésen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, nem a kisbetétesekre, hanem a nagyobb összegű tételekre utaznak majd, és hozzátette, a kormánynak "érzései és benyomásai" vannak a kint lévő betétekről.

hvg.hu Gazdaság

Lázár: svájci magyar folyószámlákról kér adatokat a kormány

Hivatalos úton kéri a magyar kormány Svájctól, hogy a svájci bankok adjanak ki minden adatot a magyar kötődésű bankszámlákról és betétekről. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint legalább ezermilliárd forint lehet még ugyanis külföldön, vagy akár ennél is több – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Lázár János szerint ezeket az összegeket már 35 százalékos forrásadóval sújtanák.

MTI Gazdaság

MN: ennyi volt az adóamnesztia

Törvény tiltja, hogy a kormány a jövőben adóamnesztiával csábítsa haza az adóparadicsomokban szunnyadó magyar eredetű vagyonokat. A tavaly lezárult utolsó lehetőség 23 hónapja alatt összesen 67 milliárd forint tért vissza Magyarországra - ismerteti a pénteki Magyar Nemzet.

Nagy Gergő Gazdaság

"Ennyi pénzt a magyar elit nem tudott ellopni"

Szorosabbra fűzné az együttműködést Svájccal a Nemzetgazdasági Minisztérium az alpesi országban fialtatott magyar pénzek megadóztatása érdekében. Még ha meg is születik az új egyezmény, akkor se lesz automatikus az információcsere, és a remélt 50-100 milliárdos bevétel is eltúlzott ahhoz képest, amennyi magyar pénz jelenleg Svájcban pihenhet.

1 2
2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Orbán kijelentése miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet

Orbán kijelentése miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet

A címlapról ajánljuk