# agglomeráció

hvg.hu Ingatlan

Egyre kijjebb, egyre kisebb lakásokba költözünk

Úgy tűnik, az elmúlt évek ingatlanár-emelkedése miatt a vásárlók egyre inkább az olcsó lakásokat keresik, a KSH szerint ez az oka a kistelepülések megélénkülő forgalmának is. De mit tapasztalnak most Budapesten az ingatlanközvetítő szakemberek? Mi jelent kiutat a vevőknek a magas árak elől?

Torontáli Zoltán Gazdaság

Ilyen a békés magyar-szlovák együttélés: van is, meg nincs is

Hűvös távolságtartás és a tudatos integráció hiánya jellemzi Magyarország leginkább „elszlovákosodott” települését. Könnyű a béke, amíg nem szólnak egymáshoz a felek, de kiborul-e a bili, ha a szlovákok át szeretnék venni az irányítást?

Zelki Benjámin Itthon

Villamossá butított gyorsvasút – kinek jó a csepeli HÉV kivégzése?

A főváros és a kormány hajlik rá, hogy megszüntesse a csepeli HÉV-et, és hogy a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan a villamoshálózatot fejlessze a dél-pesti agglomerációban. Mivel a HÉV-ek átkerülnek a MÁV-hoz, a létük általában is veszélybe került.

Bárdi Bálint Itthon

Hogy mit meg nem teszünk a jobb élet reményében!

A magyarokról sokáig azt tartották, hogy nehezen mobilizálhatók, amire a felerősödő elvándorlás alaposan rácáfol. De mennyire vagyunk hajlandóak ingázni a jobb élet reményében? Erről kérdeztük Kiss János Péter szociológust, az ELTE Regionális Tudományi Tanszék tanárát, aki szerint a mai ingázók többen vannak, magasan képzettebbek, és már autóba ülnek, hogy eljussanak a munkába.

hvg.hu Gazdaság

Vannak áldozatai a megyei matricának, de az állam nagyot kaszált

Megetette az autósokat a kormány tavaly, amikor az új megyematrica elfogadtatása érdekében azt sulykolta, nem kell többet fizetni. Hát a számok mást mutatnak: több mint tízmilliárd forint extra bevételt hozott tavaly a költségvetésnek az új sztrádamatricás rendszer. Az sem vált valóra, hogy a fővárosból a Balatonra igyekvők tömegével majd inkább 3-4-5 megyei matricával megússzák, és elhagyják az éves vagy a 10 napos vignettát. A havi matricákat felejtjük el inkább.

hvg.hu Itthon

Tarlós lepasszolta az agglomerációs közlekedést

Nem sikerült megállapodnia Tarlós Istvánnak és Orbán Viktornak a fővárosi közlekedés finanszírozásáról hétfőn, ezért a főpolgármester ma bejelentette, a főváros ezután nem foglalkozik az agglomerációs közlekedéssel. Az egyeztetést januárban folytatja a kormány és a főváros, de az agglomerációs településeknek az állammal kell egyeztetnie és tárgyalnia a jövőben.

hvg.hu Gazdaság

A BKV is veszít az útdíjon

A fizetőssé vált autópálya-szakaszokon közlekedő BKV-buszok után is meg kell fizetni a 20 ezer forintos éves megyei matricát. A BKV még nem tudja pontosan, mekkora többletköltséggel jár számára az új útdíjrendszer, de becslések szerint 5-10 millió forint lehet az összeg.

hvg.hu Itthon

Fizetős M0-s: "Botrányos intézkedés!"

Szembemegy a korábbi közlekedési koncepcióval, széles társadalmi rétegeknek nehezíti meg a mindennapi mobilitását, környezeti és baleseti kockázatokat is növeli, és még a korábban belengetett fővárosi dugódíjnak is ellentmond. Közlekedési szakértőket és érintett települési vezetőket kérdeztünk a kormány 40 milliárdos járulékvadászatáról, a főváros közeli autópálya-szakaszok fizetőssé tételéről.

MTI Ingatlan

Most érdemes Budapest környéki ingatlanba fektetni

A 2008-as válságtól a múlt év végéig az agglomerációs ingatlanok iránti kereslet az országos átlagnál nagyobb mértékben, 52 százalékkal esett vissza. A legnagyobb, 59 százalék feletti csökkenést a fővárostól délre eső területek piacán mérték.

hvg.hu Ingatlan

Robbanás előtt az agglomeráció lakáspiaca?

Több az ingatlankereső. Röviden így lehetne összefoglalni a főváros környéki települések ingatlanpiaci trendjeit. Az egész országban érezhető, hogy visszatért a családok bizalma, és egyre többen vágnak ingatlanvásárlásba. A javuló várakozások az agglomerációs piacot is elérték, a bővülő kereslet mindegyik agglomerációs területen tapasztalható. Egyre több vevő jelenik meg befektetési szándékkal, esetleg kiadási célból vásárolnak, vagy felújítás után magasabb áron remélik továbbadni az ingatlant. Az Otthon Centrum legújabb elemzéséből kiderül; sok vevő a korábban elhalasztott vásárlását valósítja meg, több most az első lakását vásárló is.

hvg.hu Ingatlan

Az agglomerációból vissza a fővárosba?

A fővárosból az agglomerációba kiköltözők száma folyamatosan csökken, a 2002-es 15 ezer fős negatív be- és kiköltözési mérleg Budapest–Pest megye viszonylatában mára harmadára olvadt. Az agglomeráció ingatlanpiacát az átlagosnál nagyobb, 16-18 százalékos teljes árengedmény, családi házak esetében 10-12 százalékos árcsökkenés és hosszú értékesítési idő jellemzi. Az Otthon Centrum elemzése.

1 2 3 4
Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával