hvg.hu Tech

Olyan egy háziállat agya, mint a városi forgalom

Hasonlóan épülnek fel a városok az állati agyhoz, ugyanis mindkét rendszer úgy fejlődik, hogy közben a leghatékonyabban lehessen bennük közlekedni, legyen szó utakról avagy idegsejtekről, írja az Open Magazine.

hvg.hu Tech

Agyhack: úszósapkában érhet minket a halálos áramütés?

Eddig pusztán a cyberpunk filmekben és képregényekben láthattuk azt, hogy betörtek a főhős elektronikus agyába vagy átvették robotkarja felett az irányítást. A Washingtoni Egyetem egyik biztonsági szakértője új tanulmányában arra hívja fel a figyelmet: hamarosan mindez valósággá is válhat - írja a Wired.

hvg.hu Tech

Hangjukról ismerjük meg a skizofréneket

Nyugtató zenét készítettek MRI-agyfelvételekből, adta hírül a New Scientist. A connecticuti Trinity College kísérlete nem csupán a kísérleti elektronika kedvelőit kápráztathatja el, hanem az agykutatókat is. A szakma szerint ugyanis az egyes mentális problémákról a hangok sok esetben jobban árulkodnak.

hvg.hu Tech

Egyszerű trükkel könnyebben elérhetjük, amit akarunk

Azt szeretjük, ha a jobb fülünkbe beszélnek, sőt, nagyobb eséllyel teszünk meg dolgokat, ha a kérés nem a bal, hanem a jobb fülünk felől érkezik - bizonyították szórakozóhelyeken végzett kísérletekkel olasz kutatók - adta hírül a Science Daily.

hvg.hu Tech

Robotvégtagokhoz is alkalmazkodik agyunk, bizonyították francia tudósok

Agyunk alkalmazkodik mindazon tárgyakhoz, amiket kezünkbe veszünk, legyen az fogkefe, kalapács, fegyver, és úgy érzékeli, mintha a tárgyak testünk részei lennének. Egy francia tanulmány szerint agyunk másképpen méri karunk hosszát azután, hogy eszközt használtunk, mindez pedig művégtagok esetén is megfigyelhető - írja a New Scientist.

hvg.hu Tech

Hogyan töltsük újra az agyunkat?

A közhiedelemmel ellentétben van lehetőségünk arra, hogy regeneráljuk agysejtjeinket - írja a Daily Galaxy. Az oldal összeállításából megtudhatjuk, miben segíthet a böjtölés, az acetil-l-karnitin, a jókedvből elkövetett sport vagy éppen a rozmaring.

MTI Tech

Összefüggés lehet a meditáció és az agytérfogat között

A meditáció és az érzelmekért felelős agyterületek nagysága között összefüggés van - derül ki egy amerikai tanulmányból. "Aki gyakran meditál, kiválóan kezeli pozitív érzelmeit, érzelmileg stabil marad, és különösen jól tud összpontosítani" - mondta a kutatás vezetője, Eileen Luders.

hvg.hu Tech

Gondolattal küldött üzenetet a neten keresztül

SENT FROM BCI2000. A tizenhét karakteres üzenetet Adam Wilson, a Wisconsin-Madison Egyetem bioorvosi mérnöke egy elektródákkal megtömött EEG-sapkával küldte ki a Twitterre, elgondolása szerint megoldása segíthetne azon mozgásképtelen betegeken, akiknek agya viszont tökéletesen működik.

hvg.hu Tech

Gyógyszerek nélkül törölhetjük ki a rossz emlékeket

Gyógyszermentes terápia törölheti el emberekben és patkányokban egyaránt a kellemetlen emlékeket, mindez pedig nem csupán a traumatikus harctéri visszaköszönő élményeki eltüntetésében segíthet, írja az ABC News.

hvg.hu Tech

A kanadaiak olvasnak a gondolatainkban

Torontói tudósok olyan gépet fejlesztettek ki, amely 80 százalékos pontossággal képes eltalálni, amire a vizsgált személy gondol.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk