HVG Itthon

Budapest a "legbűnösebb" város

A bűnügyi statisztikák szerint a budapesti közbiztonság látványosan javult. A kedvező statisztikákból azonban az is kiderült, hogy a lakásbetörések és az autólopások többsége felderítetlen marad – olvasható a csütörtökön megjelent HVG-ben.

Csikász Brigitta Itthon

ORFK: Már egy éve külön kategória a trafikbűncselekmény!

A kaposvári gyilkosság példa nélküli a trafikboltos bűncselekmények körében, viszont a lopások, betöréses lopások és rablások száma igencsak megugrott a nemzeti dohányboltokban az elmúlt időkben, derül ki azokból az adatokból, melyeket a hvg.hu kért ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Cs. B. Itthon

"Hihetetlen dolgokra vagyunk képesek" – A budapesti főrendőr hattyúdala

Míg mások panaszkodnak, az egy hete távozott budapesti főkapitány, Tóth Tamás szerint bőséges a közbiztonság biztosításához a testület számára rendelkezésre álló pénz. Ezt a tavalyi évre vonatkozó beszámolóban ismertette a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága előtt.

Csikász Brigitta Itthon

Elképesztően visszaesett a bűnözés, ragyogóan teljesít a rendőrség

Eltelt 2014 első fele, és kettő híján minden megyei rendőr-főkapitányság beszámolt eredményeiről az illetékes közgyűlésnek: az előterjesztések mindenhol úgy mentek át, mint kés a vajon. Nem csoda, mivel a főkapitányságoknak kevesebb bűntett ad munkát, és jobban is teljesítenek. Összeszedtük az aranyköpéseket a beszámolókból.

Cs. B. Itthon

Önfényezés lett az éves rendőrségi beszámolókból

Nem gondolkodnak tendenciákban, elhallgatják a problémáikat, így nincs is mit megoldaniuk, illetve kerülnek bármiféle kritikát, még az építő jellegűeket is a megyei főkapitányok az eddig elfogadott, a 2013-as évekre vonatkozó rendőrségi beszámolók alapján. A hvg.hu által átnézett hét anyag a bűnügyi statisztika adatainak felsorolásán túl általában kimerül az előző évvel történő összehasonlításban.

hvg.hu Itthon

Pintér Sándor: "Igen. Rend van."

Akár a rabok is felépíthetnék az új börtönt, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban. Azt állította, hogy választási ígéretüket betartották, és rend van, valamint elmondta, szerinte miért volt szükséges nyilvánosságra hozni az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült jelentést.

Csikász Brigitta Itthon

Pornógyűjteménytől táltosodtak meg a nógrádi rendőrök

Évről évre egyre inkább biztonságban érezhetik magukat az emberek, hiszen a rendőrség soha nem volt ilyen eredményes a bűnügyek felderítésében – már a saját eredményességi mutatóik alapján. A Nógrád megyei rendőrök például – papíron – valósággal megtáltosodtak, aztán kiderült, hogy mintegy ötezer tiltott pornográf felvétellel visszaélés felderítése dobta meg a statisztikájukat. Forrásaink szerint egyébként az adatok önmagukban nem jelentenek semmit, arról nem is beszélve, hogy könnyű trükközni velük. A mutatók kozmetikázásán pedig egy-egy rendőrkapitány bukása vagy felemelkedése múlhat.

Cs. B. Itthon

Egy ügyes Btk-módosítás miatt javult a bűnügyi statisztika

Elégedetten nyugtázta a belügyminiszter a bűncselekmények számának jelentős csökkenését, amit a rendőrség eredményes munkájával kötött össze. Valójában apró Btk-módosítások vannak a háttérben: mintegy 81 ezerrel kevesebb okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélést regisztráltak tavaly, mint 2012-ben. Ennek oka: az ellopott dokumentumokat már nem külön-külön bűncselekménynek számolják.

hvg.hu Itthon

Több gyilkosság, kevesebb bűncselekmény

Miközben szárnyaló rendőri teljesítményről számolt be a belügyminiszter és az országos rendőr főkapitány az évértékelőikben, a legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések száma ismét emelkedett – derült ki a rendőrség által megküldött adatokból.

Cs. B. Itthon

A rendőr nem válogat: az is gyanúsított, akit az utcán megvernek

Garázdasággal gyanúsították meg a józsefvárosi kapitányságon azt a lányt, akibe - amikor párjával sétált - belekötött egy agresszív társaság, ő pedig védekezésként meglökte a feléje ütő támadót. Vivient és barátját is előállították, a fogdában töltötték az éjszakát. A nyomozók eljárása miatt a szülők panaszt emeltek, a rendőrség pedig állítólag vizsgálja a történteket. Információink szerint általános hatósági gyakorlatról van szó.

hvg.hu Itthon

Nem találja a rendőrség a betörések ellenszerét

Évek óta folyamatosan emelkedik a betörések száma, ráadásul még soha nem volt olyan rossz a felderítési arányuk, mint tavaly - derül ki egy belügyminiszteri levélből. Egy volt rendőr szerint a leginkább érintett Budapesten egységes betörési osztályt kellene létrehozni, hiszen a betöréseket is szervezett bandák követik el.

hvg.hu Itthon

Melyik az ország "bűnös városa"? Itt a rangsor

Melyik a legbiztonságosabb megyeszékhely, hol számíthat nagyobb eséllyel arra, hogy meglopják, kizsebelik, esetleg feltörik az autóját? A legfrissebb statisztikai adatok és rendőrkapitányok beszámolói alapján a hvg.hu elkészítette a "bűnös megyeszékhelyek" rangsorát. Feltéve persze, hogy a statisztikák külön-külön a valós helyzetet mutatják.

hvg.hu Itthon

Negatív rekordot mutat a bűnügyi statisztika

A rendszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly - derül ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Azt már 2010-ben sejteni lehetett, hogy a statisztikák romlani fognak, de a folyamat három éve nem akar megállni. Az ország bűnügyi térképén meglepő módon nem Budapest vagy Borsod a legsötétebb folt.

hvg.hu Tech

Ilyen egy bűnügyi hőtérkép

Amikor új lakóhelyet keresünk, fontos szempont, hogy milyen környéken van a ház vagy a lakás. A környék alatt most elsősorban azt értjük, hogy mennyi és milyen bűncselekmény történik az adott városrészben.

1 2
240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért

240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért

Pink felépült a koronavírusból

Pink felépült a koronavírusból

708 halottja van a járványnak a briteknél, mégis reménykednek

708 halottja van a járványnak a briteknél, mégis reménykednek

Bizalmas katonai adatokat találtak egy 30 ezer forintért megvásárolt leselejtezett számítógépen

Bizalmas katonai adatokat találtak egy 30 ezer forintért megvásárolt leselejtezett számítógépen

Havi húszezerért bérelt lakást a Várban a fideszes Mengyi Roland felesége

Havi húszezerért bérelt lakást a Várban a fideszes Mengyi Roland felesége

Európa több országában már enyhül a koronavírus terjedése, de sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat

Európa több országában már enyhül a koronavírus terjedése, de sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat

Halálra késeltek egy férfit egy budapesti villamoson

Halálra késeltek egy férfit egy budapesti villamoson

Lezárták egy szakaszon a ferihegyi gyorsforgalmi utat

Lezárták egy szakaszon a ferihegyi gyorsforgalmi utat

A címlapról ajánljuk